用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 抽中全港名校,但想扣番地區學校
樓主: johnnywalker
go

抽中全港名校,但想扣番地區學校   [複製鏈接]

個個為人父母都想揀一間最適合嘅學校卑自己小朋友,名校就代表一定適合嗎?被派去名校就無權利再揀嗎?想問下各位話人之前諗下,你自己無揀過咩!樓主當局者迷,一時諗唔清點為女兒選擇,問下旁人意見都唔可以呀!樓主都出過好多力,幫過唔少人!我意見就出唔到,真心希望樓主搵到適合嘅學校!

回復 tattc 的帖子

tattc, good point!!!!! Can't agree more~~
There's no right or wrong for 樓主 to give up the first choice and knock door.

其實揀學校係睇小朋友是否適合學校要求, 唔係'名'就一定好. 我朋友大仔係喇沙, 細仔係入梗, 佢都放棄, 寧願入一間普通津校.

johnnywalker 發表於 13-6-6 10:43
謝謝大家的意見,特別係幾位有女女讀聖提既家長俾既寶貴資料。

正如一些媽媽提到,呢個時刻問呢個問 ...

想入英華, 是否入SH PM好過St. Peter? 有中學backup.

其實, 我都有幸抽入甲一志願 (灣仔區), 都同樓主一樣, 諗緊好唔好叩樓主口中既"地區名校", 因為近屋企d, 可能小朋友返學冇咁辛苦~

樓主, 想叩就叩啦~ 叩到收先再決定, 反正你係咪都會放返一個位出黎~ 大家為小朋友合適學校努力呀~~

第一志願又係你地自己填既,而家入到又要扣門, 做人真係唔好太三心兩意好D.

如果我叩到門放返個位出黎, 而令到叩門入到個位家長, 不知幾多謝我呀~
我唔會因為你話我三心兩意而放棄比最合適既比我小朋友囉~
而且, 又唔一定叩到既~~

回覆:johnnywalker 的帖子

You have made a right choice in choosing SSG!

其實去年我女抽中ssgps時,我都有哩種感受,對學校懷疑过…
同你一樣,一入到學校令人唔舒服…工友好冇禮貌,老師又唔熱情,總之,感覺好差……
當時好懷疑…這竟然是大家的dream school ...
後來…返去同老公商量…老公話…這間好不好不是由我表面上看決定的,人哋咁多年歷史,不是我幾分鐘就可決定她的好壞。
所以,當時決定讀左先……如果真的不好,再轉學…

但……一年後,可以咁講,好彩去年好幸運抽中,又好彩听老公話留係  ssgps

引用:其實去年我女抽中ssgps時,我都有哩種感受

引用:+本帖最後由+johnnywalker+於+13-6-5+12:57

原帖由 johnnywalker 於 13-06-05 發表

小女好彩抽入聖士提反女子小學,同好多朋友傾過,大部分都 ...
完全明白樓主的感受,小女也有幸抽中第一志願的名校,但感覺學校比較高傲不太適合女兒,亦怕佢追不上學校進度。但經過詳細考慮,我們未深入了解學校,而且女兒未必跟不上,現階段即使叩門也未必成功,故還是決定先讀一年才決定是否轉校。事實上我們已經好幸運,應該感恩,不要放棄一起努力吧

引用:有幾位家長提到,為子女揀一間適合既小學,

原帖由 johnnywalker 於 13-06-07 發表
有幾位家長提到,為子女揀一間適合既小學,呢個真係一個天大既學問,但我完全掌握唔到。如果我知道有一間學 ...
支持!快D諗下暑假去邊度玩啦!

回覆:johnnywalker 的帖子

My friend's daughter is studying at SSG Secondary. He said the school is not pushy at all. Also HW is not much. They let you promote even if you fail in a subject. So his girl has a very gd time at the school.

回覆:Isaacmommy 的帖子

其實我都抽中第一自願,但係總怕揀錯比個仔,所以明白樓主既感受!

真係填咗先算,實質學校係點都未了解,只是交表第一印象就確定係甘,會不會你同你內子偏激咗,或者讀一年先確定下,如果令千金讀到全級頭幾名,選擇地區名校選擇都多D呀!

引用:有幾位家長提到,為子女揀一間適合既小學,

原帖由 johnnywalker 於 13-06-07 發表
有幾位家長提到,為子女揀一間適合既小學,呢個真係一個天大既學問,但我完全掌握唔到。如果我知道有一間學 ...
揀左SSG, 恭喜!希望囡囡讀得開心。有地野唔好人雲亦雲,試過先知!無論如何,阿囡一只腳已踏聖提中學,萬千女仔既dream school啊! 加油!

‹ 上一主題|下一主題