用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網, 叩門情況?!
樓主: joeyjoey711
go

40校網, 叩門情況?!   [複製鏈接]

引用:剛在開平,看見今年有162人考叩门試!競爭

原帖由 emilylamlw 於 13-06-04 發表
剛在開平,看見今年有162人考叩门試!競爭真大,而且在通告版已貼上候補位已滿額了!

...
剛見完瑪小,有2xx人,都好大競爭

我6月1號已經去瑪小交左叩門表, 不過我係0-2-2 o既, 無收到電話叫我地 interview 呀...

引用:我6月1號已經去瑪小交左叩門表,+不過我係0-

原帖由 shanshanbaby 於 13-06-05 發表
我6月1號已經去瑪小交左叩門表, 不過我係0-2-2 o既, 無收到電話叫我地 interview 呀...  ...
佢話in嘅係交表嘅1/3

回覆:man7099 的帖子

係呀,好多人in. 希望星期五有好消息啦

引用:瑪小昨早交表,收唔到通知

原帖由 bonbon116 於 13-06-04 發表
瑪小昨早交表,收唔到通知
我其實都是3/6 交表,冇選過其為志願,因不是40區!不過剛去In,最大number 238 , 唔知有幾多位!但10/6 出result ! 我建議未有In得再快D搵D二線學校!只想分享訊息,冇其他!我想我冇選個它機會什微,這𥚃不是將它111就022!

回覆:40校網, 叩門情況?!

瑪小是區內一線嗎?荔天呢?!

shanshanbaby 發表於 13-6-5 17:09
我6月1號已經去瑪小交左叩門表, 不過我係0-2-2 o既, 無收到電話叫我地 interview 呀...  ...
我睇過瑪小當時的通告話選人去IN的,唔緊要啦,無得IN就努力再叩其他學校,加油!

聖多馬,嘉靈ok嗎?

小露比*  聖多馬唔差,,但好小位,,,嘉靈有精英班,,都係唔差的...  發表於 13-6-6 08:50

回覆:40校網, 叩門情況?!

今日我都in咗瑪小:sickmilk 填111

唉~ 叩門至今...   我... 仍然未有一間回覆...  灰...  
今日去註冊"深水埗官立小學"...   校舍好大, 好靚...  新校舍環境資源充裕, 小班教學((22人一班/收生4-5班))...  曾升中"荃灣官中/銘賢/英華.."   今日感覺老師友善, 學生有禮 ((哈~ 有數位學生喺課室外, 向家長講早晨~ 好可愛!!))...  註冊時, 幸運地遇上5位註冊既都係港媽((純正講東話的)), 整體感覺良好!!!   
真係好想好想好想知, 點解網上講e間野到咁差?!?!  就係因為曾經跳樓/教師非禮?!?!   有無人知呀?!?!  thanks!!!
p.s.. 當然我仍有一絲希望收到''協和''既信啦 @@"  hahaha...   
寶兒豬豬~ 每日更新blog~
http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

引用:Quote:原帖由+emilylamlw+於+13-06-04+發表

原帖由 man7099 於 13-06-05 發表
剛見完瑪小,有2xx人,都好大競爭
祝星期五收好消息

回復 cake05 的帖子

呢2間都OK..2間都好有歷史.   

回覆:emilylamlw 的帖子

真的不好友意思....不知有什麼学校不雖111或外区都接受呢?

引用:真的不好友意思....不知有什麼学校不雖111

原帖由 bbming 於 13-06-05 發表
真的不好友意思....不知有什麼学校不雖111或外区都接受呢?
你是現屆還是來屆。
現屆的話,先把心儀和較好的全叩。
來屆的話,熱門的(如協和,瑪小,荔天)都要求1-1-1。但競爭越來越猛,來年其他學校會否改變要求也未知。

醒目開學勳章

joeyjoey711 發表於 13-6-5 19:25
唉~ 叩門至今...   我... 仍然未有一間回覆...  灰...  
今日去註冊"深水埗官立小學"...   校舍好大, 好靚. ...
其實深官同荔天一樣都是千禧校舍,差不多一樣大,還只是一街之隔,所以環境唔錯架!!!

大家對深官的疑慮,我估都是那幾個事故吧!!

官立小學,查實應該在教學上唔會太差!!

"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

回覆:MaiGao 的帖子

我是現屆外區生. 怕因為唔係呢區会無得in

引用:我是現屆外區生.+怕因為唔係呢區会無得in +

原帖由 bbming 於 13-06-05 發表
我是現屆外區生. 怕因為唔係呢區会無得in
我都係外區,去年。
呢區只報了荔天和瑪小。荔天無得in,瑪小有。

回復 bb_june 的帖子

協和我去過開放日,覺得老師好惡

雖然我收唔到電話,應該無面試機會,但我希望你地成功的。加油呀。

回覆:joeyjoey711 的帖子

我都派深官,同妳一樣諗法!我都有去叩門!真係唔知好唔好!

‹ 上一主題|下一主題