用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 IN左第一間已自知無癮 =.= 入黎呻下啦
樓主: cat8141210
go

IN左第一間已自知無癮 =.= 入黎呻下啦   [複製鏈接]

回復 cat8141210 的帖子

我都係第一次做人阿媽, 又點會話好識教女, 都係一路學一路教, 我睇汪培珽同洪建莉d書偷師而已~我都係working mom, 我份工都大壓力, 但好彩而家唔駛點OT, 返到屋企有時都會覺得對唔住阿女, 冇乜時間陪到佢, 所以點都會打起精神陪佢玩下傾下, 玩下PUZZLE, LEGO, 講下故事, 我買定好多書比佢, 佢有時拎D 書比我讀係比較深o既我都照讀, 原來佢地慢慢都會明咖, 明唔晒都可能明o的啦, 咁自此之後我就覺得唔好為佢設限, 佢無心機我先唔讀, 佢有心機我都會讀比佢聽~ 中, 英, 日我識讀都照讀, 三字經論語唐詩我都照講, 佢冇心機聽我就收聲。

日文pg 我返過兩個, 一間係東山, 一間係ekimae, ekimae比較啱我女呢個年齡, 搞笑o既係有一個o係東山o既sensei 都過左ekimae。不過我女返埋下堂就要轉班, 家長冇得陪喇, 我會問下佢想唔想continue 先報~

你女女已有pn 班讀緊好好多, 起碼而家係等緊有冇"錦上添花" ; 我就唔同喇, 阿女冇返pn所以今年係背水一戰, 睇下邊間學校給我"雪中送炭"~

Many K1 interview are in Nov 3.  Good luck to all!!

shevachevy 發表於 12-10-29 16:19
回復 cat8141210 的帖子

我都係第一次做人阿媽, 又點會話好識教女, 都係一路學一路教, 我睇汪培珽同洪建莉 ...
下...
我見你舊年講好似有幾間KG收你個女讀PN架喎...(係你定係CCLEMON2009)?
點解唔讀住先呀...
你咁樣真係要用最大既努力先可以了...
我冇好似你咁買好多書比個女睇,
因為我個女好衰架,
我買乜書比佢都係同我MEET爛晒佢...
有時買左回去唔夠幾日又爛晒,
我真係會唔開心架...
阿99佢又次次都由得佢MEET爛D書...
所以家下我已經搬左就將新買既書收好佢,
我回家先拿出來比佢睇,
慢慢佢家下唔會再MEET書...
因為PN都有書,
我見佢冇MEET爛D書,
我好相信係KG果邊教佢唔好咁~
放心啦,你個女咁叻一定有好KG會收佢架~~!!
我考黎都係多餘既姐...
例如我老公同99都係咁講...
我阿媽就叫我唔好迫個女,
我朋友就叫我唔好比咁大壓力個女,
但我老豆就次次見到我都問我有冇同個女考乜乜乜物物物,
好似頭先佢問我有冇同個女考SRL,
我話冇,
佢問點解,
我話我唔鐘意,
到佢問點解我唔鐘意果陣我已經炆炆地,,,
做乜一定要迫我/要求我跟你地指示做要考邊間!?!?!?
係咪因為我當年細個考SRL失敗就要迫我家下個女幫我完夢?
我明知個女多數都係陪跑我當然唔同佢報啦,
我答佢拿SRL表要訓街排隊(當然我唔知今年係唔係咁啦)...
佢都仲唔肯放過我仲話果間好,
我答佢我唔鐘意,
佢話我:你入唔到梗係唔鐘意啦!
當堂我好心UP...
係呀我係入唔到咁點?!
我自己入唔到做乜要迫我呢一代一定要入到?
好多時家長做咁多"多餘"野都係周邊既人迫人埋牆既效果,
所以平常心,
希望你同個女成功入到好既幼稚園!!

shevachevy  我舊年in左6間得1間收佢, kln tong creative 但我又冇要到, 一來pm 班我想am 班, 2來都係唔想佢2歲就搭校車返咁遠~ 今年不敢怠慢報左over 10間  發表於 12-10-29 16:35

kyleebc 發表於 12-10-29 16:28
Many K1 interview are in Nov 3.  Good luck to all!!
我果日上午一間,下午一間咋~大家都加油~

cat8141210 發表於 12-10-29 16:31
下...
我見你舊年講好似有幾間KG收你個女讀PN架喎...(係你定係CCLEMON2009)?
點解唔讀住先呀...
我家下阿女讀緊果間KG都係要坐校車,
好多時我99會EE我我話我做乜咁細過比佢坐校車...
我自己就唔太擔心...
因為有EE睇住架嗎...
同埋由上車到下車起計阿女都係坐35分鐘左右,
我同阿女坐車過海好多時都成個鐘啦...
所以都唔驚得咁多...
唔比佢獨立下又唔得架.
下下都痴住我咁點可以...?

shevachevy  可能係我自己太擔心, 不過佢而家冇返pn 我都冇後悔, 起碼我地成日同佢四圍玩去旅行都唔駛煩, 出年正式返學唔可以咁輕易請假~  發表於 12-10-29 17:11

引用:Quote:tekkulas+發表於+12-10-29+16:03+我

原帖由 cat8141210 於 12-10-29 發表
唉,
大家咁話啦....
唔收都冇辦法...
我in下午,排我前面果個媽媽著曬行政look! 我個女望住佢目無表情甘咩D愛心,我相信是怪獸黎 其實有好家長都眼超超,好似同你死過甘!需吾需要呢?

If my son study K1, I will not allow my mother or father to visit my home on Mon to Fri.  Because they allow my son to do all thing or play anytime.  

tekkulas 發表於 12-10-29 17:38
我in下午,排我前面果個媽媽著曬行政look! 我個女望住佢目無表情甘咩D愛心,我相信是怪獸黎 其實有 ...
下...
只係IN一間"唔算太大競爭"既幼稚園都可以進化到要眼超超...?
沒文化既人可以不理...
如果比呢D咁既人入到,
好驚連間學校都會比佢影響到,
但我相信呢間KG唔會的~

kyleebc 發表於 12-10-29 17:40
If my son study K1, I will not allow my mother or father to visit my home on Mon to Fri.  Because th ...
我冇辦法呀...
我兩公婆都要返工,
只有62 99幫我湊個女,
佢兩位喜歡比我個女做什麼我都管不了...
最慘係我又唔可以話佢地...
你都知啦,
唔係個個都咁話得架嗎...
唔話得果D...
憎你唔知,話你又唔好意思!

引用:Quote:tekkulas+發表於+12-10-29+17:38+我i

原帖由 cat8141210 於 12-10-29 發表
下...
只係IN一間"唔算太大競爭"既幼稚園都可以進化到要眼超超...?
沒文化既人可以不理...
其實吾係一間眼超超,果日兩間都有人超超貢!可能D家長隻眼有問題,眼中最順眼只是自己果個仔囡,其他是敵人

tekkulas 發表於 12-10-29 18:10
其實吾係一間眼超超,果日兩間都有人超超貢!可能D家長隻眼有問題,眼中最順眼只是自己果個仔囡,其他是敵 ...
咁我真係好彩...
我到呢個MOMENT,
講緊由PN到K1 INTERVIEW都未見過有家長眼超超我...
定人地覺得我根本冇殺傷力都費事超我,
哈哈哈哈~~~

Do u like Precious Blood KG?

kyleebc 發表於 12-10-29 18:30
Do u like Precious Blood KG?
你問我嗎?
我冇報寶血呀...
因為離我家太遠了~~

oic,  add oil !

回覆:IN左第一間已自知無癮 =.= 入黎呻下啦

我已ln兩間,已超無隱,眼見同其他小朋友差太遠,諗住停唔再send表了,下年再玩過,我囝係2010年12月出世。

回覆:cat8141210 的帖子

我同你一樣 唔係小朋友唔想去 係我唔想去

但為左讀書 我一定要

超咩呀超 最憎以為自已仔女好叻 係度眼甘甘

甘叻就直情考耀中 啦  好憎呢d 人

好認同!我囝囝雖然仲未開始in K1,但預知佢表現應比in PN時差!in PN佢唔算好叻,但又唔係好差,唯一問題都係敵唔過睡魔,幾間in 中午的只有一間收,因為一路in一路扭眼瞓!但而家嘅佢呢?扭眼瞓機會係少咗,但就嚴重有主見,非常典型Trouble Two!一唔滿意同你反枱都得,真係怕怕!我都逐漸調整自己心態,如有心儀K1收佢係bonus,否則惟有原校直升啦!

day_bo 發表於 12-10-29 19:04
我已ln兩間,已超無隱,眼見同其他小朋友差太遠,諗住停唔再send表了,下年再玩過,我囝係2010年12月出世。 ...
我個女2010年7月B,
佢乜都明乜都識,
但係就死都唔肯講野...
我都冇佢收,
同你一樣啦,
IN左一次已經好無奈,
已經停左手唔再SEND FORM,
因為覺得好無癮,
有時覺得...
知足常樂...
或者咁講我係無辦法,
唔想再不自量力,
次次去INTERVIEW見到人地小朋友咁叻我總會心UP的...
放過自己算了.

引用:If+my+son+study+K1,+I+will+not+allow+my+

原帖由 kyleebc 於 12-10-29 發表
If my son study K1, I will not allow my mother or father to visit my home on Mon to Fri.  Because th ...
Exactly... My mom takes care my boy.. But during weekdays... I'm not allow anyone to visit my home... If someone comes... I'm sure that he is not willing to take a nap

‹ 上一主題|下一主題