用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基INTERVIEW
樓主: smfy
go

九龍塘樂基INTERVIEW [複製鏈接]

My son(Feb 2010 bb) did well in the interview on Sat. He was able to follow the instructions and answered all the questions(in Cantonese). Heard from someone that more than 5000 kids apply HKPS. How many PN students they gonna choose? Anybody knows?

我講左10點訓添,係咪太夜啊?其實我都唔知呢題問題有咩目的,佢又唔問下有無午睡?

superbird,我睇幼稚園一覽好似見到pn收80人左右。

in 星期六, 由等到in完大約一個鐘, 真正interview時間約3-4分鐘, 當日所見好多人, 安排尚可, 假草亂飄情況頗嚴重(我返屋企成件褸都係), 就觀察所得:1. 我第2日in 下午, 編號 13xx, 不知是當天的13xx, 還是兩天計, 如是當天的13xx, 則應考人數應超3000 ?
2. 在in之前已經編好由那位老師接見, 不是如其他學校隨機見那一位 (我見的是一位名samxxxxx 的net), 感覺是學校已經有D心水揀咩學生。
3. 面試時課室比較嘈雜, 阿女有時聽唔到佢講咩。
4. 等候時間頗長, 到in 時阿女已經有d想訓, 影響左集中力。
5. 校舍overall不錯, 有露天操場而且布置不錯, 唯假草問題要扣點分。

漏了一點, in 完後到地下有工作人員派車仔, (之前其他kg都有類似派送禮物情況) 個人意見係如果呢個不是考核的一部份, 我建議學校環保一點, 取消這項, 或者是在in 完後收集起玩具, 捐贈給有需要的人吧~

我仔仔in星期五早上9點, 9點到學校大約等十分鐘可以in.  不過in個老師(廣東話)就好唔得, 一路in我仔仔就同其仔家長打招呼(in 過咁多幼稚園都無試過), 最後有個工作人員仲走埋0黎同老師講需要佢落去幫手, 老師仲答in埋lee個就去. 我完全覺得一d都唔被尊重, 相比劍鳴同樣係細校, 人地就好好多.  至少有好多義工家長幫手, d老師可以專心in學生.

我都覺得學校已有心水,一早已預先編排好見邊個老師,可能係參考完家庭背景,預先編排見Net 定普通話老師,試試家長語言,或者某幾個老師才是話事人,決定收吾收。

我囝囝IN星期六5:15pm, 門口好多人排隊,排了最少 30分鐘先可入去,阿囝由位普通話老師IN,坐下便問囝囝在咭上那個是蘋果,其間有人兩次pass些物件比老師(very disturb),然後再問囝囝那個是蘋果,阿囝當然無反應,我覺得老師都好求其,吾知是否已經太倦,IN完出來天都黑。

cclemon, 我發現我同你o既諗法成日都好似bor...hehe。你b in成點 ?

原帖由 cclemon2009 於 11-12-5 10:21 發表
我都覺得學校已有心水,一早已預先編排好見邊個老師,可能係參考完家庭背景,預先編排見Net 定普通話老師,試試家長語言,或者某幾個老師才是話是人,決定收吾收。 ...

回復 68# WhiteBerry 的帖子

Hi,

Did anyone know when will the result be released?

回復 7# shevachevy 的帖子

我們的面試也安排在第二天,早上11點,編號5XX,和你想法一樣,推算面試人數應超過3000人,不過3000人應該係包括N班和K1班。

我老公要返工,所以只係我一個人帶阿囝去,因為要排隊,所以阿囝無得玩,無留意人造草皮的問題。我地被安排見普通話老師,坐喺近門口角落位,背住其他人,所以又唔覺得嘈。普通話老師非常NICE,又有耐性,我同佢講話阿囝聽唔明普通話,佢講咗幾次叫我唔駛擔心,話唔係考佢普通話,考我囝嘅時候又用好多英文生字,所以基本上阿囝都可以完成啲TASKS。個人對當日面試流程感到滿意,11點面試,11點35分左右走得,校舍都唔細,又有戶外PLAYGROUND,面試啲問題都算簡單,配合幼兒的程度。

回復 64# shevachevy 的帖子

我都係星期六in (kln tong campus), 安排12:45pm, 編號7xx. 我估呢個編號係當日開始計, 佢地流程算快, 1:15pm到我in, in左2-3mins. 佢地分2日in, 應該in左4千幾人.

in我同囡囡都係一個外籍老師, 佢都唔錯, 囡囡做岩左都有讚囡囡, 不過入到機會太渺茫, 競爭太大, 再加上囡囡唔係大b.

依...唔係BOR...我FRI,因為我張登記PAPER,冇寫咩班,咩CLASS, 即時老師問我,就CHOOSE,佢是旦叫我去IN邊個老師喎.
原帖由 shevachevy 於 11-12-5 09:53 發表
in 星期六, 由等到in完大約一個鐘, 真正interview時間約3-4分鐘, 當日所見好多人, 安排尚可, 假草亂飄情況頗嚴重(我返屋企成件褸都係), 就觀察所得:1. 我第2日in 下午, 編號 13xx, 不知是當天的13xx, 還是兩天計, 如 ...

After we finished the interview, the teacher told us that we will have the result before January 6, 2012.

原帖由 Pessuma 於 11-12-5 10:40 發表
Hi,

Did anyone know when will the result be released?

Shevachevy
我見普通話老師,老師好nice ,有笑容有耐性有反應,好好,老師用普通話我地,用英文問囝囝,囝囝在playground玩咗成個鐘,入到去肯坐定定答老師問題,完成到面試,唯獨問mickey mouse nose時,他唸耐咗(因黑鼻),另外問frog時,冇反應,因我冇教過,不過老師問完,她自己都話深咗啲,然後問其他,她叫囝囝指貓狗等,其實囝囝已經識講嘢,冇叫他讀,吾知係咪擋佢small bb考,扭蓋考佢兩次。兩次都ok ,然後Bye bye, 推櫈完成。
你考成點呢?

Wingcrown
嗰義工望完我張form,然後話我地係見乜乜老師喎,指定咗架

回復 75# cclemon2009 的帖子

今次係第一次我老公陪阿女interview, 阿女即刻嗲精上身, inin下又要挨住daddy, 一陣又錫我, 老師 叫佢做果d野佢唔係好留心, 勉強叫交到貨。我個女其實係對"字" 敏感, 如果拎張字card/寫字 問佢係咩佢會講到, 但而家冇叫佢講, only叫佢pick up d card佢就冇乜心機做喇。

原帖由 shevachevy 於 11-12-5 09:53 發表
in 星期六, 由等到in完大約一個鐘, 真正interview時間約3-4分鐘, 當日所見好多人, 安排尚可, 假草亂飄情況頗嚴重(我返屋企成件褸都係), 就觀察所得:1. 我第2日in 下午, 編號 13xx, 不知是當天的13xx, 還是兩天計, 如 ...

我係第一日IN的, 聽到職員同一個長家講(好似係識得的)3000人選80人, 個家長仲話咁機會咪好細......
我以我覺得係2天合計3000人.
另外我IN個時係本地人IN的, 老師好嚴肅咁, 但都有耐性等我個囡答, 呀囡答到曬, 但係當日唔醒目,無笑容,反應慢, 應該眼訓了, 我IN的時間是1400PM.
假草亂飄情況第一日都唔係咁覺, 不過應對氣管沒做成影响的.

至於面試老師, 以我所見,應不是預先安排好見那位, 因為我上完樓梯, 帶位職員會望下邊度空位再叫我埋去的.
我心想希望是NET見, 一方面覺得外國人對選學生要求會鬆一點, 另一方面囡囡見到外國人會專心點, (早排帶囡囡出國旅行,之前只會說英文單字, 旅途中很多外國人上前跟我們和囡囡打招乎, 每次我們都會教她說1-2句英文說話, 如MY NAME IS XXX, I AM TWO...., 臨走時在機場同樣的情況出現, 但那次囡囡自己說出全句句字來. 那是全程旅行最高興的一刻.)

回復 77# shevachevy 的帖子

原來你都係冇考講嘢,我寧願老師考問字,要小朋友講。
你小朋友錫錫你地咪好la,表現到親子關係,老師一開始都有問我囝囝邊個daddy &mama,然後叫他錫鍚我地呀。
不過競爭太大,我不大寄望la

回復 2# cclemon2009 的帖子

好似唔係, 上樓才知邊個老師得閒,才入去 in, 其實俾登記費, 有個模擬interview, haha, 都好抵, 我係知啊囡陪太子讀書,  佢果日仲係第一次interview. 係我心中已 pass.  其次, 點解一年比一年深, 一個歲幾人仔, 做緊k1 interview, 其實點解老師要in 得咁深 ......
‹ 上一主題|下一主題