用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 放棄SC, 選擇MUNSANG
樓主: jessyleung
go

放棄SC, 選擇MUNSANG [複製鏈接]

我有朋友N1讀HKPS, K1轉去讀SC, 她的評語是HKPS 好過SC, 因小朋友在HKPS得到的關顧更多, SC因多班, 老師的質素亦比較參差.

不過兩間的小朋友都會在外補中英數, 參加好多興趣班....家長好aggressive.

Agree, 真係好睇個人喜好. 意見只供參考!

Cutemom0808 說得對的。入GH家長會很舒服。GH不會准許你的小朋友在外面學東西.

這要決定於你target什麼小學. 我相信如果你不是target DGJS GH對你來說舒服很多。

原帖由 國家 於 11-1-14 10:05 發表
DGJS你好, 其實我本人都好喜歡SC既課程及教學模式,但我現在要取捨龍校幼稚園 (GH) 還是SC,你會點選擇? 我老公就好支持SC,因為佢覺得小朋友要由小培養好英文底子,而且比較active既教學方法會比較適合呀女,朋友話SC可以trai ...

Thanks for you comment.

原帖由 國家 於 11-1-14 14:00 發表
如果是SC及HKPS, 一定係SC。

請問點解呢?聽講讀HKPS的小朋友的英文& 普通話都學得好好。

因為我個讀PN間學校,有2個同學他的哥哥 / 家姐就係在HKPS讀,亦有同學仔的哥哥 / 家姐在SC讀,因此在討論及比較之下,SC會比HKPS好。

原帖由 國家 於 11-1-15 23:15 發表
因為我個讀PN間學校,有2個同學他的哥哥 / 家姐就係在HKPS讀,亦有同學仔的哥哥 / 家姐在SC讀,因此在討論及比較之下,SC會比HKPS好。

請問在哪方面??能分享多些嗎?謝謝!

而我聽一些媽媽講,HKPS的語言環境比SC好D,因為SC K2後的每日英文只有45分鐘。

回復 30# kmmum 的帖子

我有少少分享...
上星期我大仔(民生小一)首次派成績表, 其實我一早已知分數, 個個朋友都話考得唔錯, 只有中文閱卷一part攞67, 聆聽77外, 其他都係86分-100分.
點知咁嘅成績都係考全班26/36, 我都知佢dd成績唔係好top, 但不至於考中下, 但現實真係咁...
我一攞成績表個下, 我就諗d間學校d學生真係讀書, d家長都真係好有心機, 唯有下學期再努力d~!!

呀女成績無你咁好,未派成績表,睇怕都係考20過外。
原帖由 恩林 於 11-1-20 08:39 發表
我有少少分享...
上星期我大仔(民生小一)首次派成績表, 其實我一早已知分數, 個個朋友都話考得唔錯, 只有中文閱卷一part攞67, 聆聽77外, 其他都係86分-100分.
點知咁嘅成績都係考全班26/36, 我都知佢dd成績唔係好top ...

Just wonder how the school able to control your kids attending extra curriculum activities ?

The school should not know, right ?

原帖由 DGJS 於 11-1-14 21:45 發表
Cutemom0808 說得對的。入GH家長會很舒服。GH不會准許你的小朋友在外面學東西.

這要決定於你target什麼小學. 我相信如果你不是target DGJS, GH對你來說舒服很多。

...

Even they know, what are the follow up actions ?

Are there any regulations posted by the school that extra curriculum activities are prohibited ?

好奇一問,why GH不會准許你的小朋友在外面學東西?

GH does not prohibit for any extra curricular activities, she encourages students to learn ballet, swimming, drawing, speech etc, but not those academic-oriented subjects such as 珠心算, 奧數 etc.

just speculating, wouldnt parents be worried that their kids might not be offered a place in ghp if the school found out.

原帖由 kellyjason 於 11-1-20 16:06 發表
Even they know, what are the follow up actions ?

Are there any regulations posted by the school that extra curriculum activities are prohibited ?

so they don't focus on math!!  for girl...
‹ 上一主題|下一主題