用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 九龍禮賢幼稚園K3家長請進!
樓主: 朱古力
go

九龍禮賢幼稚園K3家長請進! [複製鏈接]

Re: 九龍禮賢學校幼稚園家長請進

Hei&Ching,

Then, which type did you indicated on the form before,  AM, PM or AM/PM?
該用戶已被刪除

KiuKiu媽媽 ,好謝你呀!其實見到有好多媽咪讚呢間學校我都好放心,教小朋友實在好難,尤其是我地又要返工不是長時間睇住佢地.

唔使客气, 希望以往的經驗幫到您, 讓您更了解學校啦!!
________________ KiuKiu媽媽

yy13,

關於上下午班的問題, 我同意bosze的說法,
小朋友讀上午下午都是學校選的.
學校可能會考慮小朋友的年紀, 住所與學校距離等
來分配上下午班.
我想, 你選擇的時候還是按自己最適合的來選吧.
如果你非上午班不讀, 那麼一定是選上午班;
如果你想入了下午班再轉上午, 的確比較困難.

littleeva,
你如果去學校接放學, 記得要提早10-15分鐘到校務處登記,
還要通知校車司機.
這幾天都會下雨, 小心慢走.

KiuKiu 媽媽,

如果想升禮小, 是否跟外校生一樣要面試?
另外, 校長有沒有提到大約收回多少自己學校的學生呢?
謝謝.

我自己真的好好彩, 當初是編了下午班的, 後來收到電話加信通知有位轉到, 若果唔係我就頭痕喇~ 我個都係細女,9月出世,不過我留意到佢地壁報上既生日碟,冇一半都有3份1係9-12月出世架! 所以我冇當初咁擔心我個女太細咯~
GraceMami,朱古力,各位媽咪,
李老師第一日都已經留意到我妹豬一俾人話就唔鍾意呢種性格, 佢都話有得改, 其實我個女都係近開學前兩星期先係咁! 下個星期我去接佢若果老師有時間的話都會了解下佢既進度! 佢第二日返黎無啦啦話李老師鬧佢, 不過佢又話返學好開心喎! 我話若果佢冇曳老師唔會鬧佢架! 呢幾日佢總算識唱"有隻雀仔跌落水",之前一粒中文字歌詞都唔識唱, 仲有佢有時叫我話佢講野要我望住佢個額頭,呢d都係老師教既~ 不過都可能會學左同學仔d唔好既野, 好似求先咁! 無啦啦同我講"唔關你事" 禾! 不過唔係過份都可以慢慢教,始終呢d都係小朋友成長既其中一個階段嘛~
有一樣好好笑, 有次我自己都唔知點解問佢 嚴老師靚唔靚呀? 佢話唔靚, 跟住問 李老師啦,心諗佢應該會話靚啦,點知佢都係話唔靚, 咁我未問咁 媽媽呢(以前我真係從來未咁樣問過佢), 佢話靚呀~  :  :  

我昨天接仔仔放學. 見到老師很busy. 因為坐校車的小朋友都幾多.  我仔果班得 3,4 個是自行放學.  其他坐校車.

咁d  校車 ee 拿住張學生名單. 逐個比老師. 老師很busy 的 接名單 安排小朋友出來.  見到有d 校車 ee 一拖 5,6 個小朋友. 幸好個個小朋都好聽話.  不過如果同車有其他班. 咁 ee 又要往其他班接小朋友.  情況都ok.

我見到仔仔很好的咩了書包. 在坐位上等放學. 樣子無聊, 而雙手就不 停 掃張抬. 自言自語.

老師話仔仔幾好喎.  我問老師是否掉了組. 因仔仔話唔開心. 老師話不是掉組. 不過上堂 係會掉下別的組坐.   今天仔仔都接受了. 另外老師話這幾天沒有時間出去玩.  她話希望今天返 3小時可以出去. (咁的天氣. 都係冇lu.)

我見到小朋友個個很好. 得一位小妹妹 cry.

我都有問仔仔cry 嗎 ? 他話有少少, 掛住爸爸媽咪和姐姐 就cry. 不過老師安慰我. 咁我未唔cry loh.

haha. 仔仔都係撒嬌. 之前返左成年學 都好地地.  她話老師講好多圖書. 唱歌. (握握手)
他話小便係自己. 沒有人幫他.

bosze

我問過校車司機,佢地話可以比現金或支票,如果比支票抬頭就寫司機叔叔的名字.

上午幼勇班(西瓜組)---邵浩然
上午幼勇班(西瓜組)---陳塱生

GraceMami,

無錯, 幼稚園部系會與外來生同樣面試的, 不過幼稚園生系會加分, 校長表示話會盡可能收自己的學生先, 如有后補位都系收番幼稚園的后補生, 其實外來生面試有好多, 學校數據系幼稚園生收左大約60%度, 其實幼稚園有4班144人度, 小學部就得90個位度, 但有部分學生系唔會選擇讀番禮賢, 由于各種因素, 不過我同事的case系佢個仔面試結果系后補生, 咁佢就照跟統一派位, 都派到原區第一志願, 但我同事都系選擇讀番禮賢, 學校在6月都照收番佢, 講真私小的學位浮動性都好大, 如果個小朋友派到好的學校又唔使比錢, 好多家長都會放棄讀禮賢, 因為學費都唔平架, 咁學校都會將收實一部分外來生, 待幼稚園升小的學額定實, 就知道要收番幾多后補, 所以唔使擔心, 就算后補, 都好大機會入得番, 除左您自己唔讀咋!
________________ KiuKiu媽媽

penpen,
返學學到一些其他人的壞習慣是難免的,
最緊要每一次見到就要糾正,
以免成了她們自己的習慣.

我囡囡這幾天也常唱著 "有隻雀仔趺落水",
有時她唱的時候, 我就唱 "London Bridge is falling down",
她就叫 "停, 唔好嘈住我呀嘛".
有時候, 我唱 "有隻鴨仔趺落水", 她就說 "係雀仔呀".

囡囡當然覺得媽咪靚啦.  是否很甜呢?

littleeva,
現時接放學是否在班房門口接呀?
我記得之前通告說在學校大操場門外等的,
是否只幼兒班可以在課室接放學 ?

哇, 一個校車姨姨帶一班,
我囡囡個班跟她同校車的總共8個,
咁咪一個人帶8個?       

KiuKiu 媽媽,
多謝你的資料.
我之前聽聞有家長一心從禮幼升禮小,
沒參加統一派位, 也沒另找學校,
最終結果入不到禮小, 說是很徬徨,
要四出找學校.
聽了你說, 好像放心一點.
我聽完上次個講座, 我都好喜歡禮小,
可惜是沒有接龍的中學,
只有聯繫中學.

係呢, 是否你們在接囝囝囡囡放學時, 老師告知小朋友的進度?  我未在學校接過放學, 都唔知囡囡進度如何.  如果要接放學問老師的話, 我想要找天請半日假喇.

我這幾天問囡囡有沒有英文老師跟他們上課, 她都說只有李老師和嚴老師, 沒有English Teacher.

GraceMami

學齡保健係咪會有人去學校幫佢地檢查還是要自己帶佢地去官塘度做檢查呢?

GraceMami

我唔知遲d會否不能在班房接放學. 暫時我都係在班房門口等.
不過我聽園長講 遲d 是 : 接放學排一行. 坐校車排一行.

哇咁好同班有8個小朋友同車. 咁您囡囡一定好開心啦. 咁多同學仔一齊坐車.

朱古力

我都報左名參加學童保健 應該係 姑娘到校幫小朋友檢查.

昨晚我沖涼時. 仔仔係咁拍門 話有野同我講.
他話有兩個爸爸. (當時唔知佢咩意思) 跟住佢話一個在天上. 一個在地上. 天上果個係 天父.  之後佢還拿住我個手提電話好認真咁講 打唔到電話比天父嫁. 係要祈禱嫁.

心裡想學校真係有辦法. 也很開心仔仔鐘意聽. 希望他會學認識神.

另外他話他冇去家庭角. 老師比佢搓波波. 我問他用什麼搓. 他 話紙loh. 搓左好多野.

他話多左一個 "凡"老師.

我問他有冇小朋友cry. 他話 冇 lu>

唔該晒各位媽咪,我仲

yy13,
我最初交表時係要求讀上午班的,後來知道派了下午在交留位費時就隨即交埋要求週上午班的信! 其實初時都諗若果調唔到都會照讀架! 祝你好運!

GraceMami,
阿囡話媽媽靚梗係開心啦~
我一向都有咁樣教我隻小妹豬, 不過返學學到別人不好的事真的在所難免, 唔可以只意晒老師,自己真係要留意多d! 佢尋日一落校車就話俾我知有同學推佢, 咁我問佢有冇蝦人,佢話冇, 有冇話俾老師知佢話有, 跟住我就讚佢good girl囉! 不過尋晚佢無啦啦講左bad girl呢個字出黎, 佢之前未聽過, 我問佢邊個話佢bad girl,係唔係老師話佢,佢又一時話係一時話唔係, 我下星期五都要去睇下咩事先~
妹豬之前唔識唱跌落水,淨係識唱falling down,家陣兩樣都識喇~  
我都聽過之後會在操場接放學的, 好似到10月返學仲要冇人帶自己入課室添架!  

朱古力,
你都好丫~ 你問阿囝都識答, 我問佢果d佢都答到我唔清唔楚咁?!

各位媽咪,
聽完你哋之前咁講,我都幫阿囡幫左名參加學齡保健喇~ 聽埋你哋話原來響學校做就放心晒喇~  

各位k1媽,
大家記得星期一著運動衫呀~~  

囡囡說有位林老師, 又說有位English Teacher, 叫 Miss Yim.  唔知學校的英文老師是否Miss Yim 呢.  

朱古力,
唔好意思, 因為我只能在上班前下班後在家上網, 所以不能即時覆你, 好彩其他媽咪都已經告訴你, 你應該可以放心, 是在校做檢查的.

littleeva,
囡囡跟同學仔都未熟, 而8個裡面, 好似連她也只是兩個女生. 她每次都說 "我同哥哥次次都係last one", 上學放學都是最後一個站, 同站還有一個K3的大哥哥.

不過, 不知是否剛開學, 較多家長自己接送, 幾日來幾乎日日接送校車時間都不同.  講到校車, 今日我給我媽氣死, 她沒告訴我她會一起送囡囡去乘校車, 又沒問我幾點上校車, 菲傭想送囡囡落樓, 她說不用急, 因為之前一日校車在一點一才到, 到我老爸12:45打電話催都說時間早, 到她跟囡囡等到一點一未見校車到才致電給我, 我再打電話給褓姆才知校車已走了, 最終乘的士返學, 佢送完個孫返學再打電話給我, 說校車只係剛剛到. :-x  :-x

囡囡這幾天都有提起天父, 我其實之前都有教她睡前跟神說晚安, 因為以前她上兩歲班是英語的, 所以我就教她英語的: "Good Night God, and please keep me safe, thank you, A-men", 不過日子下來, 她越說越快.  這幾晚, 我叫她 say goodnight to God, 講完她要我教她跟天父說晚安, 關燈後又說要閉上眼睛跟天父聊天, 她說天父很愛小孩子....很安慰哪.

對了, 你有沒有習慣跟囝囝說聖經故事? 我覺得幾好, 我在天道買了一本中英雙語的幼兒聖經故事, 有新舊約, 有時她會叫姐姐講, 有時我講, 通常每晚都講最少兩個故事, 不過, 我就隨她選故事, 不會按次序.  有時她會每晚要聽五餅二魚的故事, 有時就最後晚餐, 有時就挪亞方舟....不妨考慮, 也可以是親子閱讀的前奏.

penpen,
為什麼無故說 bad girl 的?  我想最大可能是從同學那裡學的, 老師應該不會這樣說的. 如果同學仔有比家人或菲傭話 bad girl, 就可能會說.

提起 bad girl, 我突然記起一個笑話: 一個小女孩被家人送到國際學校讀書, 回到家, 嫲嫲見孫女滿口英語, 雖不知孫女說甚麼, 但很是高興, 還經常跟親朋讚孫女, 誰知孫女所說的英語全是 "you're bad girl, lazy bone".

現在送返學不是送到課室門口的嗎? 是否只送到校門由老師帶入課室?

GraceMami
無所謂,你得閒就覆喇!

之前老師都講過希望家長送小朋友到學校門口,然後等佢地自己行入課室,學校門口會有王園長、主任和其它老師企
‹ 上一主題|下一主題