用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 胡素貞上午多功課嗎
樓主: naughtyboyma
go

胡素貞上午多功課嗎 [複製鏈接]

你女女同我女女學 d 野差不多,
你係邊到學swimming?  我女女係 standford, 之前都有學琴, 但佢實在沒有天份, 又唔肯 prastics , 所以現在沒有學了. 仲有學林數, 珠算, 畫畫, 和 phonics .

你女女學緊幾多級琴呀!

原文章由 kitbebe 於 08-1-28 14:41 發表
其實都係學d基本野咋, 彈琴, 畫畫, 游水, 中文和英文

我個女都係士丹福學喎 學琴都係初初咋, 我同佢上左通利音樂班兩年, 所以佢上手都算快, 學左5個月.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-28 14:47 發表
你女女同我女女學 d 野差不多,
你係邊到學swimming?  我女女係 standford, 之前都有學琴, 但佢實在沒有天份, 又唔肯 prastics , 所以現在沒有學了. 仲有學林數, 珠算, 畫畫, 和 phonics .

你女女學緊幾多級琴呀!
...

你女女學星期幾呀! 學什麼班?

我女女學星期五 3:45 果班背泳, 來緊3月會上背泳進階班,

原文章由 kitbebe 於 08-1-28 20:24 發表
我個女都係士丹福學喎 學琴都係初初咋, 我同佢上左通利音樂班兩年, 所以佢上手都算快, 學左5個月.

學星期六晚, 蛙泳進階班, 3月會上蝶泳初班.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-29 10:53 發表
你女女學星期幾呀! 學什麼班?

我女女學星期五 3:45 果班背泳, 來緊3月會上背泳進階班,

你們新年會點渡過呀! 會出外旅遊嗎?

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-27 17:56 發表
hello kitbebe, Berry_luk & gigicui,

你們有沒有 參與家教會, 是否成員之一?  將來我都好想參與呀! 因為想更了解自己女女間學校.
你們有沒有比小朋友課餘學野呀! 學什麼?
你們就好啦!  個個都是全職媽媽!  

Berr ...

Hi 靚媽媽(ShannaMaMa),

我都有參與家教會, 有時做下義工, 不過唔多, 因有時派的工作時間唔配合到, 而家教會啲活動都好多, 是直得參家的.

我個仔都有參加很多課餘活動, 如乒乓球,圍琪,古箏,游泳都是在學校學的,而個仔間學校有好多課餘嘢學, ok架.

妳有沒有想過做全職媽媽呢? 其實好辛苦架, 有苦有樂啦! 我只做了大半年全職媽媽咋, 原來唔係想咁易架.

原文章由 kitbebe 於 08-1-28 13:48 發表
Berry_luk,

今日囡囡好開心話我知, 佢抽到馬灣旅行, 明天交錢

嘩! 咁好彩呀, 我個仔一年級都味試過抽到嘢呀!勁!

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-29 16:54 發表
你們新年會點渡過呀! 會出外旅遊嗎?

唔會去旅行了, 每年都忙到暈架, 由年三十就忙到年初十, 仲辛苦過環遊世界.去奶奶家都要去三天, 由年三十晚去到年初二, 好煩又好累. 邊個攪啲咁既傳統習俗架. 一天就夠啦, 要去三天. 不過如果我有錢呀, 一定避年. 起碼離港十四天. 到時就唔洗煩lu.

hi Berry_luk, (美麗我媽媽)

哈哈!  多謝你讚我做靚媽媽, 不過其實我一點都唔靚, 但我都好感激你稱讚我, 呵呵!

你仔仔在學校學 swimming, 學校有 swimming pool ?  係邊到學的? 收費如何!  我女女現在standford 學緊.  

學校真的好多課外活動, 圍棋我都想比女女學, 每個學生可選幾多樣野學的?  有沒有童軍參加, 女女現有參加小蜜蜂.

將來我都會參加家教會, 到時我們可以在學校相認了!

你往得近學校嗎?  

我味做過全職媽媽, 當然好恨做啦!  

原文章由 Berry_luk 於 08-1-29 22:25 發表

Hi 靚媽媽(ShannaMaMa),

我都有參與家教會, 有時做下義工, 不過唔多, 因有時派的工作時間唔配合到, 而家教會啲活動都好多, 是直得參家的.

我個仔都有參加很多課餘活動, 如乒乓球,圍琪,古箏,游泳都是在學校學的, ...

Hi Berry_luk,

為什麼要一連3日都要去奶奶到?  我只係年初一同年30晚去咋!

所以我新年係好得閒的, hehehe

咁你幾時先返自己媽咪到?

先2年我新年都有出外旅遊, 不過今年實在加得太貴了, 我會推遲到2月尾或3月先出發.

原文章由 Berry_luk 於 08-1-29 22:36 發表

唔會去旅行了, 每年都忙到暈架, 由年三十就忙到年初十, 仲辛苦過環遊世界.去奶奶家都要去三天, 由年三十晚去到年初二, 好煩又好累. 邊個攪啲咁既傳統習俗架. 一天就夠啦, 要去三天. 不過如果我有錢呀, 一定避年.  ...

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-30 09:26 發表

哈哈!  多謝你讚我做靚媽媽, 不過其實我一點都唔靚, 但我都好感激你稱讚我, 呵呵!

你仔仔在學校學 swimming, 學校有 swimming pool ?  係邊到學的? 收費如何!  我女女現在standford 學 ...

哈哈! 靚媽媽, 我都唔靚架, 不過, 人家讚囉喎就認啦! 我就會開心架啦!
學校沒有swimming pool, 佢refer我們到恒安站的啟新學校裏的
swimming pool游(泳天泳會). 收費是$110一堂, 但不知明年會不會加.
好呀! 妳明年參加家教會, 不過如果有一天妳見到我, 不要比我個樣赫暈呀
其實妳與我當時想當全職媽媽的心情一樣, 未做時, 好恨呀! 做了時, 好煩呀! 好悶呀! 好困身呀! 去唔到街呀! 哈哈!

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-30 09:26 發表

你仔仔在學校學 swimming, 學校有 swimming pool ?  係邊到學的? 收費如何!  我女女現在standford 學 ...

我忘了回覆妳這個問題, 是呀, 學校真的有很多課外活動, 不會限妳參加多少個, 但時間上就要安排, 會有幾會重疊. 如: 功夫班就會與phonic時間差不多.......

我住得很近, 但不是住第一城, 我為了方便接送個仔上及放學, 由火炭搬到學校附近, 偉大呢!哈哈!(因我lazy)

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-30 09:29 發表

為什麼要一連3日都要去奶奶到?  我只係年初一同年30晚去咋!

先2年我新年都有出外旅遊, 不過今年實在加得太貴了, 我會推遲到2月尾或3月先 ...

因為年三十要去吃年夜飯, 年初一就一定一早要去啦! 不過都好彩我老公都不會因佢媽而為難我, (這方面佢有時都幾幫我架)到下午我就可以到我婆婆家, (我奶奶唔鐘意架 ),然後晚上就到我媽家, 到我媽家我就好舒服啦!哈! 到初二早上就去奶奶到開年, 晚上就到我媽媽家開年. 一直忙到年初二的晚上, 跟住嚟緊啲日子就更忙, 要應酬啲朋友了, 我幾班朋友架, 一直忙到年初十, 勁唔勁, 哈哈!
我都聽講今年去旅行啲費用好貴呀! 我識啲朋友只係去大陸玩下, 咁貴點頂呀!我家姐就响香港黃金海岸book了房玩, 好多謝佢搵埋我呀! 咁樣都算有得輕鬆下.
我希望8月夠錢去我朋友澳洲那邊, 那邊是冬天, 有好多企鵝近距離一起站在沙灘上, 好正架!

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-30 09:29 發表

先2年我新年都有出外旅遊, 不過今年實在加得太貴了, 我會推遲到2月尾或3月先 ...

因為年三十要去吃年夜飯, 年初一就一定一早要去啦! 不過都好彩我老公都不會因佢媽而為難我, (這方面佢有時都幾幫我架)到下午我就可以到我婆婆家, (我奶奶唔鐘意架 ),然後晚上就到我媽家, 到我媽家我就好舒服啦!哈! 到初二早上就去奶奶到開年, 晚上就到我媽媽家開年. 一直忙到年初二的晚上, 跟住嚟緊啲日子就更忙, 要應酬啲朋友了, 我幾班朋友架, 一直忙到年初十, 勁唔勁, 哈哈!
我都聽講今年去旅行啲費用好貴呀! 我識啲朋友只係去大陸玩下, 咁貴點頂呀!我家姐就响香港黃金海岸book了房玩, 好多謝佢搵埋我呀! 咁樣都算有得輕鬆下.
我希望8月夠錢去我朋友澳洲那邊, 那邊是冬天, 有好多企鵝近距離一起站在沙灘上, 好正架!

我都好想去澳洲, 10年前同媽咪去過, 真的好好玩! 現在 好想同女女老公一齊去, 我又學你儲下錢, 可能我們到時在澳洲相遇, hehe!

原文章由 Berry_luk 於 08-1-30 17:06 發表

因為年三十要去吃年夜飯, 年初一就一定一早要去啦! 不過都好彩我老公都不會因佢媽而為難我, (這方面佢有時都幾幫我架)到下午我就可以到我婆婆家, (我奶奶唔鐘意架 ),然後晚上就到我媽家, 到我媽家我就好舒服啦! ...

你 99(奶奶)  一定係一個好傳統的老人家, hehe 我 99 好隨和的, 佢什麼都沒有所謂, 但我姑奶有時就話我2句 law, 不過我老公一定幫我出頭, 你是否要幫99煮飯, 洗碗之類, 我好lazy 我什麼都唔做, 因為我平時放工返家已做到我 c c 下.

原文章由 Berry_luk 於 08-1-30 17:06 發表

因為年三十要去吃年夜飯, 年初一就一定一早要去啦! 不過都好彩我老公都不會因佢媽而為難我, (這方面佢有時都幾幫我架)到下午我就可以到我婆婆家, (我奶奶唔鐘意架 ),然後晚上就到我媽家, 到我媽家我就好舒服啦! ...

十幾年前都去過澳洲, 果時匯率無咁高, 抵玩好多, 我記得係農曆年去的, 一個人要萬五蚊, 大堡礁, 黃金海岸, 悉妮, 真的幾好玩

agreed!

原文章由 kitbebe 於 08-1-31 11:56 發表
十幾年前都去過澳洲, 果時匯率無咁高, 抵玩好多, 我記得係農曆年去的, 一個人要萬五蚊, 大堡礁, 黃金海岸, 悉妮, 真的幾好玩

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-31 09:39 發表
我都好想去澳洲, 10年前同媽咪去過, 真的好好玩! 現在 好想同女女老公一齊去, 我又學你儲下錢, 可能我們到時在澳洲相遇, hehe!

好呀! 到時我哋在企鵝旁邊見面, 好唔好? 不過儲錢好難架 , 個仔咁多嘢學, 所有錢都比佢拿來學嘢, 每月花响佢嗰到真係好大開資. 唉! 樣樣都要唸過度過.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-31 09:43 發表
你 99(奶奶)  一定係一個好傳統的老人家, hehe 我 99 好隨和的, 佢什麼都沒有所謂, 但我姑奶有時就話我2句 law, 不過我老公一定幫我出頭, 你是否要幫99煮飯, 洗碗之類, 我好lazy 我什麼都唔做, 因為我平時放工返家已 ...

妳就好啦, 有一個那麼好的一個99, 我99的而且確是一個傳統的人, 而且是一個不多理人感受的人, 我老公不是一個時時會幫我出頭, 有時心都好唔舒服.
我記得有一年我買了壽x麵給她做拜年禮物, 但我不知是否佢覺得我買的禮物不大貴或她真的不喜歡吧! 當住所有人問這是誰買的, 其實不用問呀, 因佢個大女不在場, 佢又知道我老公個弟婦買什麼, 因每次佢送給我99的都會告訴她這是什麼, 那還雖要問?!(我說了是我)跟住不停的罵, 又說好難吃, 又叫我們以後不要買, 又說佢轉頭丟了落垃圾桶等, 罵了很久, 當時都有好多人, 但都沒有人幫我, 我好想哭架!  但我老公都不說一句話, 最後還是我個細姑仔幫我說了一句說話, 就是: 買給妳就不要那麼多說話. 跟住第二及第三年我只買了一盒29.90的糖給她就算了. 我這個行為使我個心舒服了少少 . (亞Q嗎!) 我媽我都是買這個, 佢說很好吃.  
我嬸佢哋有工人, 我也有工人(現在當然沒有啦!), 所以不用幫她做什麼.
‹ 上一主題|下一主題