用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院註冊,有沒有家長放棄,或已註冊 ...
樓主: goodkids
go

播道書院註冊,有沒有家長放棄,或已註冊 [複製鏈接]

原文章由 心心 於 07-11-26 02:21 PM 硐表

哎呀, 無留意到呢個multi-sensory room, 我個仔好活躍架, 可唔可以講來聽聽呢個房有咩用途? 冷靜室? 監房?

用來訓練手脚協調,從而促進(左/右)腦發展,好似話对讀寫障外、過度活躍、.....有幫助,不過吾知我有冇記錯?

咁似樓下clubhouse

I think the equipments are specially designed to balance the physical and mental needs of special kids.

原文章由 心心 於 07-11-27 10:39 硐表
咁似樓下clubhouse

我大概知這是感覺統合for特殊小朋友

正常小朋友有冇得玩?

將軍澳區有3間直資都收左我的小朋友,最後決定選擇"播道",以後可以在這裡同大家交換情報

1. 你們的小朋友是讀那一類幼稚園? 我是否要報"名校", 或是將軍澳地區性的幼稚園已ok?
比華利中英文幼稚園 (將軍澳)

2. 你們的小朋友在幼稚園時期有沒有參加很多課外活動或有特別專長?
冇特別專長,課外活動: 交通安全隊、創意畫班、電腦班

3. 你們覺得EC的收生準則是甚麼? 會收那一類學生?
校內成績好,性格活潑,唔害羞。

4. 你們的profolio 是focus在那一方面? 因我聽見盧校長說會看profolio的, 我應該怎樣做好小兒的profolio?
冇交profolio,只影印左課外活動証書加上一封介紹自己小朋友的信
匡匡媽+匡匡爸+匡匡, 一家三口笑哈哈....!!!

joycelee,

Welcome home

原文章由 joycelee 於 07-11-28 15:53 發表
將軍澳區有3間直資都收左我的小朋友,最後決定選擇"播道",以後可以在這裡同大家交換情報

1. 你們的小朋友是讀那一類幼稚園? 我是否要報"名校", 或是將軍澳地區性的幼稚園已ok?
比華利中英文幼稚園 (將軍澳):hamm ...

joycelee
welcome
你住將軍澳, 我出年先搬入黎, 仲未決定搬邊樹

HELLO ALL
我仔都係明年小一生, 以後請多多指教.

各位EC準家長好!我本來都係打算出年搬入將軍澳住,不過啱啱星期六去左地產諗住搵d樓睇下,好讓心裡面有個預算,點知一來冇乜租盤(得一個租盤),二來租金好貴,三來地產口中所謂實用率高的單位,我地都覺得唔係咁實用。諗諗下可能唔搬,反正就算自己湊返學都只係比住係將軍澳早15分鐘出門,唔係太大分別。或者等過完農曆年再睇點啦!

原文章由 心心 於 07-11-29 09:01 發表
joycelee
welcome
你住將軍澳, 我出年先搬入黎, 仲未決定搬邊樹

原文章由 bbdou 於 07-11-29 10:09 AM 發表
各位EC準家長好!我本來都係打算出年搬入將軍澳住,不過啱啱星期六去左地產諗住搵d樓睇下,好讓心裡面有個預算,點知一來冇乜租盤(得一個租盤),二來租金好貴,三來地產口中所謂實用率高的單位,我地都覺得唔係咁實用。諗諗下可能唔 ...

yes, rental really surge more than 20-30% in the past few month....I rent the flat in Tiu Keng Leng at $13 (March), the similar one offer at $17:-|

bbdou
如果你自己帶到而時間差咁小,又睇唔啱的話,可以慢慢諗清楚先. 話晒搬屋係一件好煩的事
原文章由 bbdou 於 07-11-29 10:09 發表
各位EC準家長好!我本來都係打算出年搬入將軍澳住,不過啱啱星期六去左地產諗住搵d樓睇下,好讓心裡面有個預算,點知一來冇乜租盤(得一個租盤),二來租金好貴,三來地產口中所謂實用率高的單位,我地都覺得唔係咁實用。諗諗下可能唔 ...
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

我都係咁諗,慢慢睇下,睇到啱至搬,搬屋真係幾咁煩,由我個仔出世以來,我已經搬左三次屋,已經唔見左好多籮穀!:cry:

係呢,請問有冇人知道如果係北角搭校車,會係邊度上車同幾點上車,同埋可唔可以淨係放學搭校車,朝早返學唔搭架?

原文章由 PERRYNMOM 於 07-11-29 14:06 發表
bbdou
如果你自己帶到而時間差咁小,又睇唔啱的話,可以慢慢諗清楚先. 話晒搬屋係一件好煩的事

原文章由 bbdou 於 07-11-29 02:36 PM 發表
我都係咁諗,慢慢睇下,睇到啱至搬,搬屋真係幾咁煩,由我個仔出世以來,我已經搬左三次屋,已經唔見左好多籮穀!:cry:

係呢,請問有冇人知道如果係北角搭校車,會係邊度上車同幾點上車,同埋可唔可以淨係放學搭校車,朝早返學唔搭架?:ado ...

one way is ok

我都要搬屋, 不過e+ 的租真係幾貴.
請問有冇人有 EC的校車路線資料?
我想睇下校車去到邊樹? 同埋所需時間.
要睇下搬去邊.

麻煩晒.

今日終於收到信, 等到頸都長埋

原文章由 心心 於 08-6-14 10:47 PM 發表
今日終於收到信, 等到頸都長埋

恭喜恭喜

我都收到信,放心晒.
原文章由 freddielau 於 08-6-14 23:55 發表

恭喜恭喜
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

請問是否要係waiting list才有機會收後補呀?

原文章由 PaPa 於 08-6-24 05:41 PM 發表
請問是否要係waiting list才有機會收後補呀?

No, I'm not in the waiting (last year), too.
誠意搭夠

回覆 #68 bignose 的文章

我果個都係呀~~
‹ 上一主題|下一主題