用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田呂明才的老師真的很活潑可愛!
樓主: 真矢
go

沙田呂明才的老師真的很活潑可愛! [複製鏈接]

Re: 沙田呂明才的老師真的很活潑可愛!

heiheikeikei 寫道:
哇.......我可唔可以話......"有錢好辦事" [quote]
andrew 寫道:
"拍video不是问题,唱歌跳舞不是问题,而是质素差劲,惨不忍睹。老师变傻婆,唉!"

Well says, what's the standard of our teachers?

Please also compare with the the following vedio: http://www.youtube.com/watch?v=ViX_0FPxDv4
[/quote]

heiheikeikei,

Good point, money is important, money can buy quality education.

I go through the discussion, some people said that the quality of the clip is quite good, some people said that he manage to go though it several time and find that it is acceptable. For me, just too "喜氣洋洋" la.

In my view point, we cannot make other conclusion except the quality of the clip, to be honest, I cannot tolerate to watch the whole clip, why can teachers product such clip and still feel "喜氣洋洋". if the teachers are in such "喜氣洋洋" standard, poor students!

如果校長無落order , D 老師點會去拍片, 片段質數像校園電視台製作!

王國長老

老實,我睇左yc 呢條link,
我唔覺得呢條片有咩咁好喎!
小心留意歌詞,
只係數盡一班不知所謂既學生,
我睇完個心梗住,你估佢地唔知咩?
拍條咁既片,學生又真係會改過咩?
片中有學生好似風紀咁,
又好似比告票D 學生咁,
我真係一D 都唔欣賞喎。
想學生守則,只要學生對校有歸屬感,
對老師有好感,咁就易話為得多。

我反而欣賞一班賀年老師,
佢地又唱又跳係target 比邊個睇?
只要班小學生受就係成功左啦!
我比我個小三既仔睇,
佢好開心,仲話如果佢既老師都係咁就好!
而家既家長要老師變通,要同學生拉近,
唔再好似我地細個咁,老師惡巴巴的,
只要學生喜歡佢地,自然會乖,
唔係靠D 古老石山開大喉鬧,學生便會乖嘛?!

andrew 寫道:
"拍video不是问题,唱歌跳舞不是问题,而是质素差劲,惨不忍睹。老师变傻婆,唉!"

Well says, what's the standard of our teachers?

Please also compare with the the following vedio: http://www.youtube.com/watch?v=ViX_0FPxDv4

講出來好似離經背道咁,但我覺得制作越恭整既片 de 小朋友越快走開,見到 de 老師越蝦碌搞鬼佢地反而睇得更投入!曾經有個朋友同我咁講,每套金像獎大片佢都睇到眼訓收場   我姐夫文人一個,佢話鐘意睇周星馳 de 戲  (完全意料之外)

其實唔洗睇得件事咁複雜,我想不過是一班老師用未試過既形式同佢地班學生拜年,純粹出於心意,又唔係諗住要拿乜獎物獎或者同乜乜學校比較,外人何必要批評佢地呢樣果樣呢!

試試向好既一面欣賞下班老師既心意啦 (仲要係有限資源之下做)!

Pentax K10DDA21/DA70/DA18-55mmDA50-200mm/FA43/Tamron A09

冬日勳章 醒目開學勳章

講真條片真係校園電視台出品,分分鐘係小學生影ge!我覺得一D問題都冇,新年大家想開心下,吾一定分尊嚴長幼咁ge,我有時哄囡囡,都會扮下野,吾通我怕囡囡不尊重我,下下都嚴肅咁對佢咩!同埋段片已經係上年再上年la!
至於耀中段片,因為係中學,製作理應嚴謹些,但我覺得有D悶,同令我覺得班學生好曳,什麼校規都會犯咁,同麟媽媽一樣覺得麻麻地!

如果我係老師, 新年時學校有d咁 idea, 我會好開心 lor
中學時都係咁做話劇, 點解做左老師就唔得 ?
做老師並唔需要下下敦起個老師款

同我地做人呀媽一樣
有時可以同仔仔女女攪下笑
比佢地笑下
呢d都係增進感情
佢地一樣會尊重我, 認真去對待我的要求
其實, 關係好, 小朋友係好聽話,
因為佢地明白 ~ 你係為佢好   

朋友:
我都有同仔仔喺屋企玩,好多人都會但我好肯定我吾喺小丑。同仔仔玩得好得意時也吾會認為自己喺,嗰仔都吾係,老師都吾喺,你呢?

:  :

http://tv.bstwlmc.edu.hk/movie_fetch.jsp?subject_id=4

八卦週圍望下   ,發現此短片之出處(above link, 喜氣洋洋賀新歲),出品人= 沙呂小電視台。

再看"沙呂小電視台開心派對",又看其他短片的出品人,有理由相信此"喜氣洋洋賀新歲"短片應是小學生製作。

"喜氣洋洋賀新歲"短片的鏡頭背後可能有 3,5,7 個小學生在幫手拍攝,而鏡頭前的老師,出盡百寶大家師生開心拍下賀歲短片。 :

現在,他們師生去到忘我境界既扮鬼扮馬,被人放了上網,仲用上"人神共憤"去誤導,網友們又不知出處,只就短片所見,以偏概全地討論。

如果幫手拍攝的小學生們知道網上有這樣的討論................陰功.......一定很傷心......

PS 個人睇法。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Ben2003 寫道:
http://tv.bstwlmc.edu.hk/movie_fetch.jsp?subject_id=4

八卦週圍望下   ,發現此短片之出處(above link, 喜氣洋洋賀新歲),出品人= 沙呂小電視台。

再看"沙呂小電視台開心派對",又看其他短片的出品人,有理由相信此"喜氣洋洋賀新歲"短片應是小學生製作。

"喜氣洋洋賀新歲"短片的鏡頭背後可能有 3,5,7 個小學生在幫手拍攝,而鏡頭前的老師,出盡百寶大家師生開心拍下賀歲短片。 :

現在,他們師生去到忘我境界既扮鬼扮馬,被人放了上網,仲用上"人神共憤"去誤導,網友們又不知出處,只就短片所見,以偏概全地討論。

如果幫手拍攝的小學生們知道網上有這樣的討論................陰功.......一定很傷心......

PS 個人睇法。

非常贊成Ben2003的說法。

網友的批評內容大致如下:
以成年人角度批評小朋友創作。
以外人身份批評另一學校的師生活動。
以製作水準衡量影片的價值。
以畫面所見論斷教師質素。

本來是小朋友的校園作品,為甚麼會招來大家如此強烈反應?莫非是學校受盛名所累。

假如這齣短片來自一些較少人認識的學校,大家的反應會否如此過敏?

哦.....我說的"網上有這樣的討論",是指另一個討論區,"有心人" 很積極地煽動網友朝著他所想誤導的方向去,何必呢?有乜牙齒印都唔使擺咁多人上檯...

愈說愈遠了,至於 BK 網友的討論,保持我們一貫的高質素、理性探討和"輕手"....... :
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

條片拍得粗糙, 就比人話: 質素低, 無創意...
條片拍得仔細, 可能又比人話: 老師好得閒嗎 ? 學校資源好多嗎?
家陣喺香港, 做咩都比人鬧...

很明顯看到,太多「有心人」關心此片,借題發揮,他們的批評似乎是衝著學校而來。

不過,若強將事件牽扯到小朋友身上,於心何忍呢?

可否以童心、童眼來看這部兒童作品?可否對事物抱多一分欣賞。

‹ 上一主題|下一主題