用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大埔(慢遲)中學,什麼家長與學校溝通來教育,一溝通我個 ...
樓主: feel-good
go

大埔(慢遲)中學,什麼家長與學校溝通來教育,一溝通我個囝就無理記了小過!是否家 [複製鏈接]

Re:feel-good

Tunafish,

Can't agree you more. I don't know why there are parents keep shifting the blame on school. Who should bear the responsibility of teaching the child, parents right?

How come the mother said " give the teacher one more chance to teacher my son's discipline. If my son has no improvement, I will complain to EMB."

Re:tunafish

我先幾日都知自己無本事教囝囝,所以我上來看大家的意見!
以前的事是我好難寫得清楚比你知,你信任東華三院是好學校,教出來是好學生,好學生都會從錯中學習,如同一種錯法我覺得他不會再做。
我有想大陸的學校,會否合適呢!
現我女兒罵我了,我好唔開心,她讀得書多(中五啦!),又多MISS呀SIR溝通,我女兒打了電話罵了那主任....
她話我做事慢,個樣又(林)喎,唉你地都唔好為我煩,我現只懂自己教囝囝,唔求學校,長大成虫都是自己作的。 星期日一樣去平反。
feel-good ;-)問余何意棲碧山,笑而不答心自閒。桃花流水窅然去,別有天地非人間。

Feel good man,

你點可以容許你的女兒(只是中五)打

RE:tkkmama

我記得你呀?我唔懂這兒的,上來都唔知什麼是PM,可以話我知嗎?

我看到啦!現細心看。
feel-good ;-)問余何意棲碧山,笑而不答心自閒。桃花流水窅然去,別有天地非人間。

她與啲呀SIR,MISS溝通過,她做事都一向幾好,她學過辨論的。

無話可說

feel good mam,

你說  "我現只懂自己教囝囝,唔求學校,長大成虫都是自己作的" 就真的不付責任

吳好以為你

re:feel-good

Dear feel-good,

請恕我直言,真不明白你可以容許女兒打電話回校罵主任,你女兒也只是一個十六七歲的f.5學生,這不單會弄巧反拙,而且更會令學校對你教子女的方法存疑。你這星期也要回校和老師好好地傾一傾,由兒子和老師的對話中便可知學校有沒有屈你的囝仔。我地做家長當然明白你的心情,囝仔記過一定唔開心,但如果做錯了也要接受現實,好好地做個榜樣給兒子看。真希望這一切都只是一個美麗的誤會。

[size=large]你哋唔好再鬧、再點醒、再教導、再勸告...佢喇,係冇用嘅,如果佢嘅方法有用、如果佢唔係執迷不悟、如果佢唔係冥頑不靈、如果佢唔係自以為是...就唔使有今日喇~呢個世界邊沒有教唔掂之小朋友,只有唔識教之爸媽!

阮玲玉名言:“你不殺伯仁,伯仁因你而死!”
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

re:feel-good

你女兒學過辯論, 唔等如死都可以講翻生, 錯就錯, 有錯要認, 你會把錯誤的訊息灌輸給你女兒.
一早應要對小朋友講明白, 下次不容再犯, 為何你兒子會再錯, 身教很重要, 不能將過錯賴到別人身上, 當然一開始時就應搞清楚誰是誰非, 老師肯和你商討證明佢關心你個仔, 否則他可以濶佬懶理, 再過幾年等你個仔成虫, 可必勞氣, 攞苦來辛.

Agree with you 櫺囹桼

Re:kkbbkk

我看你悟解很深,(罵)字有幾種的,有一種用詞句表達自己對事認真要理,唉!
兒女會幫呀媽我好開心,我都知這位呀SIR好明解我,他對我女兒回應是笑!
說到此又會有很多問題,點解笑呢?因為他看到又窮又單身被欺凌.......我唔再寫了! 我一早已明解櫺囹桼的話了,大家放心啦!寫多錯多!也許學校到此罵我

也許學校到此罵我

自己睇吓自己個標題先講,開哂學校名罵。

Re:

[size=medium]我好同意007既講法.
[size=medium]而且我覺得唔好再回應,免得被人利用去"唱"衰左間學校

我樓上樓下都有人係度讀,佢地都話間學校成績唔好,但係都管得幾嚴,高年級既同學仲話老師雖然知道他們資質差,但都好肯教佢地,近年都有頗多密記既人去左讀f.6添

Re:

我個仔問我借把生果刀,話要來切橙。點知佢拿刀去打劫金舖!金舖報警,又話要拉要鎖。幾年前佢都試過打劫,舖頭話佢賣的只是'朱義盛' ,不用追究,都唔明今次做乜咁大陣仗。而且我都叫左金舖收好d金,佢唔聽我講,佢都有錯,點解要怪我個仔打劫!我借把刀俾呀仔,係母子間的事,關金舖乜事!
好彩呀女係律師樓做,跟得律師多,都學到d野。佢拿了律師樓的信紙,打封信寄去金舖,話要告佢疏忽管理財物,哼!唔發威以為我好蝦!
話時話,我含辛茹苦,有子有女若此,都安慰咯!  

Re:

feel-good,

就是有你這類家長,所以我絕對支持陳日君主教。

Re:falafala

Re: falafala,

咁都比你稔到,真係一絕!  

Feel Good

妳吳寫都好, 反正我們不需負面教育

Re:各位

對唔住大家一番心意,可能你地有些悟解我,可能我是新到這兒不懂規矩,對不起!其實一早(唔知點)可以叫你地不用理我,我已接受了櫺囹桼第一次寫下的話。因上次我是照他意思去幫我囝囝的。班主任亦同意!

後我都期代有人會寫多些關於學校的教育,我看到一些只是說教我教仔的,我有看了來參考,我知自己太多煩惱沒有什麼好的回應,好對不起!有時我唔可能在這兒寫得太多,敬望大家明白。
我本是好想有人能安慰我,學校處事記過並不是得主任一人去辨,是經過多方面查核才告知家長,到時清楚我囝有無錯才處事。(我看大家寫出與我想知不同,所以只是禮貌上回應),當星期日報告一出,我會信任學校是公正的,並不是在網上你一言我一語去處事!(我是不滿那主任),我強調過我只是好不滿主任與我吵鬧後,找我兒記過。其實我與呀sir之間是有另類爭吵的,在此根本不能詳盡!我好多謝有二位說了那sir的真實本性。
我到此遊是好想得到人關心我,其實這幾天全靠大家令我舒緩心情,平心靜氣教到個囝我已滿足,多謝大家!
學校方面我女兒比我有學識,她的呀sir是協助她處事的,她接觸了學校,我感校方亦開始教導我囝囝,亦給他當童軍參加活動。大家可放心!
大家不要因我無文化無思維的文章的悟道而生氣,不值得的。我最後對大家有個交代出這一段話!見諒!其實我以為此地的文章是給人發洩,唔會有學校知的 ,只是網友傾訴   
‹ 上一主題|下一主題