用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山威寶幼稚園
樓主: wwpinky
go

馬鞍山威寶幼稚園 [複製鏈接]

Re: 馬鞍山威寶幼稚園

hi!! Mrs Fung,lamlam mom,

Long time no see ...i am too busy..seldom online tim~~
Yeh~ I agree with u....the cost for the fall/winter uniform was quite expensive...cost $780...la... Lam lam seems so happy to study at wellborn...my daughter as well....but I wonder if she cannot be communicate with teacher by english...coz we often speak cantonese at home....even my helper.... but Miss lau said she could understand and answer simple question at school...she will not speak english at home...that's my concern...

babyQ
你個女係咪讀國際班?你覺得20MIN外籍老師教英文係咪冇效?

wwpinky

我收到威寶的信通知收我個女, 但要7/11-8/11交留位費, 你收到信未?可唔可以唔交住?

我都收到信, 你係唔係上午主流班 ? 如果係我們兩個女就有可能會同一班 !! 我唸我都係3/11-4/11交留位費先, 因為我應該會讀呢間, 除非浸幼取錄我, 就會再考慮 ! 你點呀 ? 仲會再唸邊間呀 ?

wwpinky

我都係上午主流班, 你真係交左留位費先? 我唸唔洗咁快住掛, 而家出生率低, 我覺得佢地實有位剩, 你去IN果日多唔多小朋友?因為你果日應該係正日, 我因為唔得閒改左另一個星期六, 我個鐘數只得我一個
我想IN埋崇真美善, 靈糧同聖心之後再唸, 你就好啦唔洗咁煩, 因為心目中只有2間選擇, 其實佢地國際幼稚園果邊都有主流班, 不過唔知有咩分別, 但學費就成2400/月, 你會唔會考慮, 可能教英文時間長的喎

我剛剛了解過,國際幼兒園只係比兩歲小孩,三歲就會係幼稚園o個邊, 希望你揀選到心儀學校啦!如有進一步消息再話我知!

我有個朋友個女讀緊聖心幼稚園,佢話無外國老師,且係一間比較傳統學校,佢覺得英文係唔夠,必需另外自己再教,你會晤會考慮?

wwpinky
很多謝你的資料, 其實我揀聖心, 好大原因係睇數據, 上教育處個網站, 見到上下午班共有超過800人, 我去

無呀 !因為我比較鐘意活動教學,所以唔會考慮聖心!

wwpinky
我有個朋友個仔係威寶讀主流班, 佢話威寶都係算傳統教學, 我in果時都有問, 個老師答我話佢地的學生上堂都分組的, 同有project做,你知唔知?可能佢地唔係全部活動教學喎

babyQ,

我覺得小朋友同外籍老師溝通應該問題不大,因為老師會就住佢地講慢d及用身體語言,小朋友會好易適應的。ms lau都係話我女明白ms holly的說話,而我女係屋企講多左英文,可以講到幾句完整句子。佢睇書時都會自言自語講英文加bb話,仲有佢講英文的語氣及表情係會學埋ms holly,連我工人都察覺到佢學緊ms holly講野,(因2歲時我工人每星期都帶佢去威寶playgroup,當時都係ms holly教)。
  仲有你女女寫線條ok嗎? 我睇番佢d功課好唔惦,成條蟲咁,比老師用紅筆圈住好多,我女執筆麻麻地,唔夠力。

我知道,所以我係比較喜歡浸幼!anyway, 睇o下有無機會啦!

MrsFung
你個女讀全日國際班的英文梗好啦, 你認為半日主流班外籍老師教20min英文效果如何?我想知威寶有playgroup咩, 幾錢?幾時會有?係咪外籍老師教?

ccdccl,

其實外面一般幼稚園都係20-30分鐘英文堂。
威寶係有playgroup約$1500 十堂,不過我係"談幼兒園"的topic見到有人覺得唔好,但我工人就覺得威寶好過朗思(因兩間也曾參加及都係外籍老師教)。

Hi MrsFung,
My baby is in Boxhill N1 and I am thinking if I should keep her in Boxhill K1 or send her to Wellborn K1 next year.  Would you share more about yr experience?

請問你們可給朗思的意見給我,因我都是住馬鞍山的,如上學不需乘校車,明年上N班,是讀主流,不知這校可咸接上小學的課程嗎?其實想仔仔學好一點英文,因有很多Max讀or 有其他校學好介紹.
Thanks!

Hi, Is there any problem in Boxhill ?? Why you want to send your baby to Wellborn K1 next year ??

I think if you want her/him to continue the study in International school (primary/secondary), then not neccessary to make any changes, if you want her/him to study in normal school, then better to move her/him to Wellborn, hope my opinion can give u some ideas !

你好,我個女曾經讀過朗思playgroup,覺得普通啦!
我工人話比我知佢唱歌仔,只係播帶,老師不夠投入,唔知會唔係playgroup,所以係o甘!你有無試過玩o下!

佢個地方比較細及學費貴得來有o的不值!如果你想學多o的英文,不防考慮o下威寶,因為宗合很多朋友意見,呢間學校出來的學生的英文程度都幾好!希望意見對你有作用啦!

wwpinky
你交左留位費未,我想12月初先交, 唔知得唔得?
威寶playgroup係好, 不過聽講話仲貴過九龍塘喎

我已經交o左留位費啦!話是話我都未玩過威寶playgroup,
當我想參加個時已經超齡!我唸12月初交無問題掛!唔多清楚!
‹ 上一主題|下一主題