用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有方法令小朋友自動完成在家學習? ...
樓主: angel-papa
go

請問有方法令小朋友自動完成在家學習? [複製鏈接]

angel-papa 發表於 20-8-11 18:48
我都知道用呢啲方法吸引佢做功課係有問題 不過如果唔係咁做,我真係諗唔到點樣吸引佢自 ...

日常讀書和做功課,係佢的責任,呢樣要佢慢慢明白。唔好用獎勵。

佢pat pat做唔定周圍走,係因為你容許佢咁做。講定規矩,唔得就唔得。細路哥好靈活。

除非有adhd或者特別情況唔敢講,否則9
成小朋友懶呀、曳呀、坐唔定,都係佢chose to do it,自把自為明恰你。

Jane1983 發表於 20-8-12 14:23
日常讀書和做功課,係佢的責任,呢樣要佢慢慢明白。唔好用獎勵。

佢pat pat做唔定周圍走,係因為你容許佢 ...

係。細細個唔快D食,飯都收咗你。以為唔好食就慢慢食,收咗第二餐都要繼續食

little_yolky 發表於 20-8-12 14:56
係。細細個唔快D食,飯都收咗你。以為唔好食就慢慢食,收咗第二餐都要繼續食
...

呢d規矩做好咗,唔使打唔使鬧,大家感情都好d。

一個細路如果唔做好本份,大人日日對住佢,佛都有火,遲早打鑊金,仲衰。

Jane1983 發表於 20-8-12 14:15
我正想問。佢有出位言論嗎?

之前有時正字踩介(唔知有冇關),不過最近都唔覺佢有發po

MrBeast 發表於 20-8-12 12:51
jj 做乜又被 b 咀

點解呀?
最近佢好小出po喎

angel-papa 發表於 20-8-4 19:41
小朋友嚟緊升上四年班,平日只有工人姐姐係屋企看住。我又唔係home office...

每次我安排練習比佢做,佢 ...
不如你直接問佢是否覺得難?若唔喜歡操練可先減一半,又或者搵日坐佢隔離看住佢做,睇下有乜問題。呢個年紀你可以講呈分重要性,不過要出自關懷。有時見到態度唔好把幾火,盡量忍

b3410 發表於 20-8-12 16:58
點解呀?
最近佢好小出po喎
我都是看這個貼先看到

MrBeast 發表於 20-8-12 16:56
之前有時正字踩介(唔知有冇關),不過最近都唔覺佢有發po

嚴到咁!

呢度已經好冷清啦

Jane1983 發表於 20-8-12 17:10
嚴到咁!

呢度已經好冷清啦
就算係都應該是catalyst, 呢d topic 好易turn into heated discussion, 我有d老友我都講明唔傾,費事連朋友都冇得做

ar_mak 發表於 20-8-12 14:00
今次會唔會永不超生?
今次係兩個月。

MrBeast 發表於 20-8-12 17:27
就算係都應該是catalyst, 呢d topic 好易turn into heated discussion, 我有d老友我都講明唔傾,費事連朋友 ...

呢d topic好輕鬆,點會嘈起上來? ,我無睇到佢d乜。

傾政治就容易反面,仔女經唔會wor。我鍾意A做法,你喜歡B做法,我一定尊重,你的仔女點教,真係唔到我講咩。

回覆 little_yolky 的帖子

長唔長d呀?
最近已經少咗上EK。個流量同幾年前,真係無得揮

回覆 ar_mak 的帖子

咁新手家長會點做呢?
近幾年的社會發展,令我驚覺新一代和舊一代唔同。以前大學畢業,真係會拿拿聲搵份長工。而家多咗好多年輕人炒散,搵少少過日子,唔諗太遠。

P.S. 無批評意思,人各有志

唔玩得兩個月,未必會再返來玩啦。

回覆樓主:

簽名被屏蔽

Jane1983 發表於 20-8-12 20:56

咁新手家長會點做呢?
我見同事新手家長主要係join各種group
再新入職的同事就真係有溝通問題了,通常做一陣就走

jli008 發表於 20-8-12 22:26
需不知樓主孩子初小还是高小,正常现階段还是有玩樂之心,不要為了学習而太约束过多的玩樂时間,成人越緊孩 ...

係!
心靈支持都好緊要
親子活動下增進感情,彼此易溝動d

不過有時eq少d都會忍唔住....爆

jli008 發表於 20-8-12 22:26
需不知樓主孩子初小还是高小,正常现階段还是有玩樂之心,不要為了学習而太约束过多的玩樂时間,成人越緊孩 ...

你個又乖又叻緊係咁講啦!我捱咗咁多年,阿細啱啱至叫生性D咋,死幾多細胞!
‹ 上一主題|下一主題