用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校路上,要堅持自己真係唔容易
樓主: queenalion308
go

選校路上,要堅持自己真係唔容易   [複製鏈接]

babykenny 發表於 20-4-8 19:45
我囝邊緣人,都係失落於自行,不過同你一樣有b2直資,我都一樣放棄大抽獎,我淨係想我囝讀得開心,band幾無 ...

我好認同你,我阿囝都是一樣,入到一間band2直資,啲人話band1去大抽獎好過,點解要比錢去band2直資

HK-EAST-PAPA 發表於 20-4-9 15:31
這句話有人認同有人反對, 各人有各不同理解, 我們這裡暫不談政治文場.

但看來藍校較受家長歡迎, 難怪聖馬 ...

不應將學校、教育跟政治、什麼色扯上關係

ET0911 發表於 20-4-9 20:23
回覆 eli_leung 的帖子

各位可唔可以比D意見我!  堅煩惱!
邊沿人玩抽獎是最危險的。以你乙1,2的選擇,似乎當自己是b1生,但如果最後你學校估錯band 而係b2的話,會c得好慘烈,可能我細膽,真不宜大抽獎

tung0409 發表於 20-4-9 21:06
邊沿人玩抽獎是最危險的。以你乙1,2的選擇,似乎當自己是b1生,但如果最後你學校估錯band 而係b2的話,會c ...
我個仔都係邊緣人,已經有band 1尾直資收左,自行揀band 1尾都落空。所以我驚他已經跌咗去band 2,加上今年競爭大,所以唔博了,放棄大抽獎。

觀塘區不嬲唔夠位比B1生,B2A校往往係Band one生的止蝕位,如果我係觀塘區Band two生,我會要聖道迦南,起碼同學家庭背景好過津校

bbeasy25 發表於 20-4-9 11:18
好多人包括老師, 對banding認識都可能晤update, 相信自己選擇. 我仔仔學校都有人覺得係band 2, 我唯有一笑: ...

係老師覺得你仔個間band 2!?

不過我今次棄男直揀你仔學校,都聽唔少親戚說話..唉

kimlam953 發表於 20-4-9 22:51
係老師覺得你仔個間band 2!?

不過我今次棄男直揀你仔學校,都聽唔少親戚說話..唉

老師對阿仔學校不太認識,但覺得可以有更好選擇!

多謝你支持!其實內心都偏向聖道迦南,但學校老師又一直想我地參加統一,身邊搵唔到同路人support ,所以好糾結。

ET0911 發表於 20-4-9 23:39

多謝你支持!其實內心都偏向聖道迦南,但學校老師又一直想我地參加統一,身邊搵唔到 ...

學校老師想你地參加統一是什麼原因呢?

相反,我地學校老師知道同學有直資的,都話能力負擔到的,就直資啦,直資的offer都係小朋友自己努力的成果,又唔洗冒險,可以收工

回覆 LeeCC 的帖子

因為我小朋友一向b1成績,但呈2失手,而家已confirm 跌落b2, 但b2a.我知道參加統一派位的話,就係b2 組別。
老師以過往學校學生派位成績,話我小朋友有80-90%會派到比聖道迦南好既中學,所以我好糾結,唔知點好。
你地可唔可以比d 意見我!謝謝各位!

回覆樓主:

我仔穩係band1生都好糾結

ET0911 發表於 20-4-10 10:36
回覆 LeeCC 的帖子

因為我小朋友一向b1成績,但呈2失手,而家已confirm 跌落b2, 但b2a.我知道參加統一派位 ...

band2有機會抽到band1嗎?

我果區機會近乎零,舊年不少case band1邊緣去左band2尾學校,所以都係唔好冒險

你區比聖道好的band2多選擇嗎?我果區只有兩間band2中尾的津校,跟住就直落band3,所以有band2頭直資,學校都話讀直資啦

回覆 ET0911 的帖子

小朋友喜歡英文嗎?如果喜歡英文就讀聖道迦南吧!大抽獎始終講運氣,加上今年疫情都唔知点去扣門。

自行1失敗左!自行2收左但細仔吾想去哥哥間學校,直資男校有offer,自責浪費左阿仔自行2份表應該去in Banding 1A既中學!校長兩次致电叫阿仔先接受直資,寫信去自行1學校,7月再寫信比阿仔去叩門!阿仔好嬲自行1間學校吾收佢!因為级一、二兩個都收左,而佢糸級三,但他們兩個都糸自行2,兩個都吾會去讀,去左LS!我好煩!阿仔自己話要去直資!但校長話佢叩門會好大機會!我個心好煩呀!

回覆 WindyChow 的帖子

咁你好大機會7月後備生入自一

Lucy33222 發表於 20-4-10 17:42

咁你好大機會7月後備生入自一
自行2放棄去直資就無得後補上,只能叩門!

咁就要考慮如果讀自二會唔會後悔

回覆 超人帝騎 的帖子

我小朋友是B1B, 兩間自行都落空, 有1間B1C直資OFFER, 小朋友想讀直資, 但爸爸就想參加大抽獎, 我就想小朋友自己揀, 好煩惱

Lucy33222 發表於 20-4-10 18:11

咁就要考慮如果讀自二會唔會後悔
自二他吾想讀……我失策吾應該填哥哥間中學!本來想兩兄弟讀埋同一間,完全無考慮他吾喜欢!因為哥哥學校以他的成績和有关联糸一定收,白白浪費左份表應該去考I A中學!我好自責!但阿仔反而安慰我!若果無直資offer, 自行一失敗,起碼有哥哥學校!若果大抽獎都擔心吾知派左乜學校!

yanlee06 發表於 20-4-10 18:26
回覆 超人帝騎 的帖子

我小朋友是B1B, 兩間自行都落空, 有1間B1C直資OFFER, 小朋友想讀直資, 但爸爸就想參 ...

抽都有可能去左1C~2A,好視符上年班學生考得好吾好有关!我吾想博!
‹ 上一主題|下一主題