用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請學之園用家分享: 入到N係咪一定上到K
樓主: yoyo48p
go

請學之園用家分享: 入到N係咪一定上到K [複製鏈接]

回覆 yoyo48p 的帖子

thx~~

我16年12月仔見左 鰂魚涌 K1有2nd interview.
我都想做超大B,但學校話如果轉報N就取消K資格。
所以學校建議我等埋一月尾出第二次面試結果。
大家覺得呢?

flosze 發表於 19-1-7 17:16
我16年12月仔見左 鰂魚涌 K1有2nd interview.
我都想做超大B,但學校話如果轉報N就取消K資格。
所以學校建 ...

12月細仔,小朋友除非特別醒目,大小肌肉都發展得好好。 唔好話LH呢d比較谷嘅幼稚園,就算普通學校讀K1,都會讀得辛苦。

回覆 piglover 的帖子

其實已經可以用中英文句子溝通,學野都幾快,不過我朋友話如果入名小學都係大B著數D
或者見完K, 都係轉N算

mudchun 發表於 18-12-26 03:25
請問,LH出來升小的成績都好好
學術上是一定有保證的。
LH重視學生的創造力和解難能力嗎?

唔睇升小呢個因素,學之園教學係好全面的,除你講果d,最欣賞係德育教得好。

有人會話間間幼稚園都會教德育,但我會話教既方式唔同。見最多係老師口up up話呢樣唔可以果樣唔可以,但都係得個講字。

學之園PN同K1都會有學校自己出既德育故事書派返屋企俾家長同小朋友睇。第二,德育另一重要因素係身教,學校老師同校長都做得好好。最後,學之園既家長普遍好有禮貌,小朋友家教都好好。呢樣係我2個囡在讀期間睇到既野。

mudchun 發表於 18-12-26 03:25
請問,LH出來升小的成績都好好
學術上是一定有保證的。
LH重視學生的創造力和解難能力嗎?

另外,經歷過升小面試既人都會知道,其他因素大於學校,始終返學都係3個鐘。

其他因素,當中包括小朋友性格特質,例子:考到女/男拔,唔代表果個小朋友一手offers,好多時聽到既係,只得女/男拔一個offers。

另一因素,家長出力,始終返學得3個鐘,好多校外時間,家長鍾意點玩都得。

所以讀LH, SC, KV既小朋友,小一會考得好係錯架。

konew720 發表於 19-1-11 10:50
另外,經歷過升小面試既人都會知道,其他因素大於學校,始終返學都係3個鐘。

其他因素,當中包括小朋友性 ...

我原來未多謝您

謝謝你的見解

konew720 發表於 19-1-11 10:42
唔睇升小呢個因素,學之園教學係好全面的,除你講果d,最欣賞係德育教得好。

有人會話間間幼稚園都會教德 ...

好認同你對LH既見解,課程同德育都做得好好!

不過你話:「考到女/男拔,唔代表果個小朋友一手offers,好多時聽到既係,只得女/男拔一個offers。」應該係好少數.......

過去小學版睇睇就知
‹ 上一主題|下一主題