用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迷茫
樓主: cowkingb
go

迷茫   [複製鏈接]

回覆 ilyrd 的帖子

皇后真係無敵,神中之神。。。。。。 但阿仔都想去叩門搏一搏 

回覆 Cliokohonda 的帖子

聽人講,好似SPCC接受級一既校長推薦直入架。。。

其實我地都有諗下去見識,當練下反應都好

回覆 cowkingb 的帖子

我果度返spcc 撘車要個半鐘。揸車45 分鐘。
冇得諗。。

cowkingb 發表於 18-8-23 15:01
回覆 Cliokohonda 的帖子

聽人講,好似SPCC接受級一既校長推薦直入架。。。

可以參考吓2018-19年去年嘅收生 SPCC FAQ https://www.spcc.edu.hk/f/page/1083/3580/FAQs_F1_2018-19.pdf

Q20. 是否所有申請人皆獲安排面試?
由於提供予非附屬小學申請人的學額有限(約90 名),本校會參考申請人的學業成
績、課外活動表現、品行及教育局提供的成績次第(rank order)等資料,邀請部份
申請人(約450 名)進行面試。甄選準則如下:
                              分數
學業及非學業表現  20
面試表現                30
成績次第                35
校長酌情權            15

Q 29 校長推薦參加學校提名計劃需要提供什麼資料?
需要有校長提名並確認申請人符合參加該計劃的資格。提名表格可於本校網頁下載
(http://www.spcc.edu.hk/chinese/admissions/f1_admissions)

cowkingb    發表於 18-8-23 15:17

小時了了 發表於 18-8-23 14:35
其他神校我唔係好了解, 但 SPCC 我識 2個係裏面讀. 我上個月去嗰個男孩屋企同佢媽有聚會, 當時我有呻過我 ...

SCC 是??? 定SSC ????  

subb 發表於 18-8-23 15:16
SCC 是??? 定SSC ????

多謝提醒, 係我打錯, 係SSC, 已修改

cowkingb 發表於 18-8-23 14:52
回覆 siden 的帖子

區內實在唔多B1位,講真亦好難擔保呈二係咪一定可以保持到或更好。。。 考試既嘢。 ...
老實講, 阿仔咁既成績, 如果保持到或更好既話, 就算區內B1位唔夠, 叩都叩到好過直中既, 而且見你心頭唔高, 自行時唔揀兩間神級, 其實機會都大, 而且直資聖保羅如果係你杯茶, 機會其實都唔細。

cowkingb 發表於 18-8-23 14:40
回覆 IYY 的帖子

唉。。。學校連4-150名既排名都拒絕透露,即使班內4-30名都唔肯講,擺明唔想比 ...

因為費事家長知太多,之後心雄走人

IYY    發表於 18-8-23 17:30
2jkidsfather    發表於 18-8-23 16:06

回覆 siden 的帖子

透明度愈來愈低。。。

小時了了 發表於 18-8-23 15:20
多謝提醒, 係我打錯, 係SSC, 已修改
我只是初哥, 睇來睇去, 唔知SCC代號是 ??????
咪SEARCH下, 又找唔到似樣的, 見有人講是SSC, 所以問下 !

回覆 little_yolky 的帖子

阿仔對數理科有濃厚既興趣,會要求買好多相關課外書睇。所以我地最想阿仔入一間真正幫到佢發揮所長既中學,開心投入去學習。名校當然好,都希望教學方式合適個小朋友,校風都好重要。

回覆 小時了了 的帖子

我迷茫緊讀直資平時的洗費會唔會好大??? 小朋友跑項全港界入到頭三, 暫時呈一, 百五人都排頭五內, 由於區內無乜田徑強的校, 要睇區外, 直資想試DGS, GH, HY, 自行試黃X南同旅港, 不過有幸入到, 呢幾間塔車都要一個鐘多d....

cowkingb 發表於 18-8-23 16:21

阿仔對數理科有濃厚既興趣,會要求買好多相關課外書睇。所以我地最想阿仔入一間 ...
男校通常數理都會強D? 我只知LS數理好好, 不過好難考就是了, 你諗下搏唔搏一個自行位。另外, 迦密STEM都發展得好好, 呢間無咁難考(相對LS)。當然我唔想介紹呢間俾你, 因為我阿女想考, 你阿仔咁叻, 咁阿女又少一個機會。

b3410    發表於 18-8-23 17:44

vestzs 發表於 18-8-23 16:26
回覆 小時了了 的帖子

我迷茫緊讀直資平時的洗費會唔會好大??? 小朋友跑項全港學界入到頭三, 暫時呈一, 百 ...
排頭五去試黃X南? 你唔好講笑了, 專心考旅港同你講果幾間直資啦。

subb 發表於 18-8-23 16:20
我只是初哥, 睇來睇去, 唔知SCC代號是 ??????
咪SEARCH下, 又找唔到似樣的, 見有人講是SSC, 所以問下 !
...
st stephen's college, 靚到dum dum聲果間。

subb    發表於 18-8-23 17:39

有無其他重田徑的津校, 參考下? 謝謝

你指迦密主恩?我個做老師既朋友都叫我地考呢間,睇佢地公開試成績非常靚仔,好吸引!
講真我唔係要個仔做狀元,太離地了,只希望佢可以理想達到,發揮所長。阿仔二年綠已經立志入科大,咁多年都無變。我地做家長都好想助佢一把💪🏻

vestzs 發表於 18-8-23 16:47

有無其他重田徑的津校, 參考下? 謝謝

Maryknoll Convent School ~~~

回覆 cowkingb 的帖子

考慮一下港同, 她很適合自我求知 + 鑽研的小朋友。

little_yolky 發表於 18-8-23 16:43
st stephen's college, 靚到dum dum聲果間。
係我印象中, 香港最靚的, 是白宮學校 !
‹ 上一主題|下一主題