用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實⋯⋯父母不是專業人士,家住公屋,有名幼會收嗎? ...
樓主: 小寶朱
go

其實⋯⋯父母不是專業人士,家住公屋,有名幼會收嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主

個人感覺和不科學的統計,除了紀律部隊既公屋外,名幼取錄住公屋既學生真係好少好少。
但總會有例外,我相信突出既小朋友都係有機會,樓主加油!
:wave:

其實我覺得考N多數著重你有無俾小朋友返開 playground 多,好老實,亞仔8月B,我覺得佢比同月小朋友發展得比較慢,所以,亞仔就算考屋村幼稚園都唔收,之後我幫亞仔報 pg,返左幾堂再去面試,個老師都有問小朋友有係返係返pg~(我都係住屋村)
Joyful 有返佢pg,12月出世B都肯收,我個仔最後太子明慧收左,不過,K1我都會再試KV,LH,培正等等,大家一齊加油啦~

忘記建議樓主,如果唔介意返下午校,其實有好多幼稚園現在都仲有位,啟思,joyful, boxhill,因為之前有好多媽媽,手上都有幾个位係手,現在可要交晒大訂先知有無人放位,所以,我近期都陸續收到有學校叫我去面試,但係因為亞仔有學校收,我之後果d都無去見,勞民傷財~

Forgetmenot999 發表於 17-7-8 20:21
因為是紀律部隊,學校理應知該申請者的父母是有宿舍分配,我亦認識有些公務員分配到風水公屋,薪高糧準嘛 ...

所以不是住址,而是家庭背景問題。

回覆:其實⋯⋯父母不是專業人士,家住公屋,有名幼會收嗎?

我覺得有影響。老實說,兩三歲人仔,幾分鐘面試中真係可以分到龍與鳳?別太迷信名幼,倒不如想想名幼㨂學生是否只為利於自己推行教學吧。將來考小一中學更講求自己實力,家長的心血是不會白費的。

回覆樓主

其實....我覺得連住邊區都有影響
但唔試零機會
試咗就有機會

nixphoenix 發表於 17-7-9 10:33
其實....我覺得連住邊區都有影響
但唔試零機會
試咗就有機會

係,實在太多好現實ge因素
不過多謝各媽咪提醒
選下午班可能可以博到一個機會

小寶朱 發表於 17-7-7 11:46
st cat, 維記,劍鳴,學之園

自己之前親身的經歷,恕我直言,樓主考的那幾間名幼真的非常看重家庭背景及主址,我們幾個playgroup家長全部已是住大型私樓家庭,孩子也醒目,最後也只有住何文田父母也是律師的家庭考到St Cat!

Moonlight819 發表於 17-7-9 11:51
自己之前親身的經歷,恕我直言,樓主考的那幾間名幼真的非常看重家庭背景及主址,我們幾個playgroup家長全 ...

咁又唔一定喎,我個仔上年個班,起碼三份一係普通家庭,以我為例,父母唔係專業人士,冇兄姐讀緊,住普通私樓,四月B,算醒目有反應,面試表現正常,有pm offer

del.

taxibird    發表於 17-7-31 17:32

其他名幼就唔清楚。vic唔多收公屋應該就無錯喇。去interview果陣,過半家長拎H袋。

Dear-Valerie 發表於 17-7-9 22:51
我覺得主要睇小朋友表現...

我地住貴區私樓... 我老公係老闆... 我係家庭主婦... 名校畢業外國留學...

同意
有啲interview要求歲幾兩歲坐定定聽指令仲可能要坐成個鍾真係唔係好make sense
有啲漠視小朋友成長需要
呢啲階段坐唔坐得定其實睇唔到小朋友嘅能力
只可以話學校可能想取錄一啲較易manage嘅小朋友

不過我諗真係一間間學校計唔計背景
識人係某名幼interview時小朋友喊到乜都做唔到但仍然正取生取錄
佢屋企背景好好
但同一學校反而小朋友答到哂問題而無offer....
所以每間學校點計分真係唔知
不過唔報就零機會了
心儀嘅就報就好了

Moonlight819 發表於 17-7-9 11:51
自己之前親身的經歷,恕我直言,樓主考的那幾間名幼真的非常看重家庭背景及主址,我們幾個playgroup家長全 ...

以我所知好多普通家庭都考到sc喎!

keith_ccc 發表於 17-7-10 01:01

正確,我地都係住屋村,以我所見有一個讀 SC 另一個讀培正,但係我不知道他們的父母是否專業人士,但收得入學亦未必一定個個住私樓,都係考反應多

nixphoenix 發表於 17-7-10 00:57
同意
有啲interview要求歲幾兩歲坐定定聽指令仲可能要坐成個鍾真係唔係好make sense
有啲漠視小朋友成長 ...

其實interview成粒鐘唔等於look for一d坐定定成粒鐘既小朋友。好似我小朋友咁,佢唔係坐定定咁耐、亦有流眼淚。都有offer。學校應該更著重睇下家長點manage細路吧!

DengCK 發表於 17-7-10 08:23
其實interview成粒鐘唔等於look for一d坐定定成粒鐘既小朋友。好似我小朋友咁,佢唔係坐定定咁耐、亦有流 ...

呢個可能係其中一項

但係過程咁耐其實已經幾遺反個developmental milestone 了

keith_ccc 發表於 17-7-10 01:01

前幾年的確我有朋友家境一般也考到,但這幾年像免、龍年等就不同了!

回覆 keith_ccc 的帖子

SC校車什麼區都有車去接, 老人公屋有學生讀, 學之圍重視家長職業? 都有些, 因為提了家長職業幾次 (教育界別)
維記--感覺好名牌, in是都有counter promote個遊輪海上之旅......

回覆樓主

大家好似有d 誤會,住私樓嘅,大把人只係租樓,唔一定係好well off, 住公屋嘅,都有唔少係公屋富戶來。當然,相信名校多有錢人係正常的,讀SC pn 每月5千幾學費+校車另計,仲有學吓興趣班呀咁,老實講,如果屋企環境不太好,都唔會報呢d 學校吧,所以,真係少公屋家庭去考,但我又唔覺完全係學校因家庭背景選學生,只係咁啱少數呢類家庭背景的人去考吧了。

回覆樓主

我同樓主差不多,住已買的公屋。FTM, 2女冇讀N,考入樓主囗中其中一間九龍塘k
‹ 上一主題|下一主題