用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Victoria playgroup
樓主: europa268
go

Victoria playgroup   [複製鏈接]

請問你哋入到 victoria/artplus pg 係咪都係報 8-12m 班? 如果淨係報一歲班係咪機會好細?

兩個我都報8-12 MONTHS,ARTPLUS 話你一報左,如果其他age group 有位都會email 你

phsung 發表於 17-4-26 14:36
請問你哋入到 victoria/artplus pg 係咪都係報 8-12m 班? 如果淨係報一歲班係咪機會好細? ...

唔知道只報1歲班是否會機會少啲,我BB 10個月開始讀現就讀一至兩歲班,我見佢attendance 紙有列明BB是否由8至12個月班升上嚟

phsung 發表於 17-4-26 14:36
請問你哋入到 victoria/artplus pg 係咪都係報 8-12m 班? 如果淨係報一歲班係咪機會好細? ...

我仔是V playgroup, 我諗都多家長打算一歲先比小朋友上遊戲班

回覆 Shellyxlk 的帖子

唔好意思AR, 請問你仔仔讀完8-12months 之後可唔可以升番上去1歲班? 因為學校要唔包升班... 係咪一定要識行先可以升班? THX

boojiji 發表於 17-4-26 12:10
你如何得知上playgroup但上唔到PN的應該係個別例子呢? 我已知自己班都有1/3 係waiting...
...

是,上康上playgroup 不是Victoria VIP 人仕的,怎一定收

之前有人提過上完8-12 都冇得繼續上, 要等12-24有位先讀返...

另...就算你排8-12, 都好難入到....所以申請果陣no hurt去排埋啦...

chocoroby 發表於 17-4-26 14:56

唔好意思AR, 請問你仔仔讀完8-12months 之後可唔可以升番上去1歲班? 因為學校要唔 ...

上完8至12個月班直升上一至兩歲班,因為佢已經可以行啦!係呀要行先至俾你升同埋要一至兩歲班有位

咁上下要訓練下佢行LA....THX

其實我睇讀V pg 一定有D優勢,因為我聽其他媽咪講佢哋啲細路in得好差都有Offer,我仔個班有一個唔入,但係好似去咗一間仲勁嘅IS 幼稚園, 不過聽老師講隔離班一半冇 offer 唔知咩原因

europa268 發表於 17-4-25 23:50
回覆 Atecila 的帖子

請問你bb幾大?九月 16 bb? Tks

Yes my little one is 16 months old.

Imabear 發表於 17-4-26 00:14
這個消息不是真,有很多朋友上了維記PG 都冇PN offer ! Artsplus 冇offer 也大有人在,邊有可能全部收唒
...

Understood they can't take all pupils from artplus and Vic pg. just wondering if comparing the two, Vic pg may have a little bit better chance than artplus?

marsflys 發表於 17-4-26 11:08
上康共有4個班房,每班12人,有4個不同時段 playgroup, 共200多名學生. 7間校舍PN班每間當平均收50人,共350 ...

想問係咪比較少人入到cwb or HH campus ?
聽聞呢兩個多數比晒siblings 同 有關係人事。

fluty 發表於 17-4-27 21:05
...

對的。銅鑼灣campus很難入,大部份也是有sibling 或其他所謂VIP人仕子女。所以一般non-VIP平民百姓N無等比較難入。
根據其他家長透露,最好先去其他campus讀一年,然後transfer,這樣機會大些少。學校也知道這點,所以註冊資料上寫明要讀滿一年才能轉校。記得之前有個post有位家長好似話話一返學就交定轉校表!其他campus不清楚。認識的其他家長去銅鑼灣campus也是有sibling已經在銅鑼灣!

...

兩個 V pg 同學仔入 Cwb campus 都是有哥姊在讀,and 個媽咪講 Cwb 鍾意收超大B,提議我仔報(11月做大B),我都諗緊讀下康 (近屋企唔需要校車),定試下 Cwb or 北角

Shellyxlk 發表於 17-4-27 22:30
兩個 V pg 同學仔入 Cwb campus 都是有哥姊在讀,and 個媽咪講 Cwb 鍾意收超大B,提議我仔報(11月做大B) ...

我女係超大12月
因為會搬去炮台山,所以最近係cwb同hh , 但呢兩間係最難入。所以都唔知點好。

fluty 發表於 17-4-27 22:34
我女係超大12月
因為會搬去炮台山,所以最近係cwb同hh , 但呢兩間係最難入。所以都唔知點好。
...

會唔會試 first choice 選擇 Cwb or HH, second 選下康,at least 入咗下康再K1 轉比較安全?HH 依兩年都係超難入

Shellyxlk 發表於 17-4-26 14:51
我仔是V playgroup, 我諗都多家長打算一歲先比小朋友上遊戲班

另想問下大家覺得Vic playgroup 質素如何?一班有成12個BB好似太多?In Artplus, it's one teacher to six babies. Also, for Vic playgroup, are there Foreign NETs? 有冇愛心?Thanks!!!

Atecila 發表於 17-4-27 23:28
另想問下大家覺得Vic playgroup 質素如何?一班有成12個BB好似太多?In Artplus, it's one teacher to six ...

Vic PG 老師質素高,校舍又大又靚!對比artsplus 有一大段隔離

...

何文田也很難入,聽說近二年,比CWB 更難
‹ 上一主題|下一主題