用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基既國際學校好唔好嫁?
樓主: jaydenmama0709
go

英基既國際學校好唔好嫁?   [複製鏈接]

bighead234 發表於 17-3-17 10:45
樓主只是問一句,何必冷嘲熱諷?

只想講,問問題的方法有很多種。咁offensive 的問法,我會選擇唔答

dlam141231  同意  發表於 17-3-19 15:16

kwclau 發表於 17-3-17 16:52
請教如果 local school 中文教繁體, IS 教簡體, 小朋友 pick up 容易嗎?
純我個囡為例, 絕對絕對絕對絕對絕對....不代表其他叻仔叻女..........

又繁體又簡體....佢會混亂....因為佢當符號死記.....所以只會俾佢睇簡體.....

因為我個女冇讀過Local繁體, 但有朋友仔女讀過Local繁體之後再讀簡體, 就容易pick up.

再聲明:純我個囡為例, 絕對絕對絕對絕對絕對....不代表其他叻仔叻女..........

himching 發表於 17-3-17 16:18
讀完local再轉國際, 考中文試就真係次次考第一, 間直無敵, 好有滿足感, 自信心返晒黎

...

我懷疑有好多人唔知我哋曲線對話中

panda_k 發表於 17-3-17 16:20
介不介意講是那間小學?

問到核心問題 ESF 之間都好不同, 新界果間好似多功課啲, 我依啲九龍人, 當然係九.......

你懂的...

貝珠 發表於 17-3-17 17:23
只想講,問問題的方法有很多種。咁offensive 的問法,我會選擇唔答

Weekend, 開開心心吹下水, 唔使咁serious.

mamaishere 發表於 17-3-17 17:48
我懷疑有好多人唔知我哋曲線對話中
我對號入座,  我係直線對話

純粹八卦,點解個post 講咗咁耐,呀英基代言人仲唔入黎宣示主權?

breezy2012    發表於 17-3-21 12:32

little-pig-pig 發表於 17-3-17 18:05
純粹八卦,點解個post 講咗咁耐,呀英基代言人仲唔入黎宣示主權?
...

因為直線討論,真的假不了,假的真不了。

望住個囡,快樂童年盡在ESF, 我就辛苦日日返工為五斗米折腰,你话EQ冇番咁上下高強,都變怪獸,為自己拍✋

多謝壇主開個咁好topic 俾我發洩一下,心情即時舒服哂。

各位壇友,have a nice weekend.

little-pig-pig 發表於 17-3-17 18:05
...

你講緊邊個係代言人?
好似其中一個亞乜乜乜,早排 Y1 冇 offer ,已經即時變臉鬧 ESF 啦。

himching 發表於 17-3-17 18:42
望住個囡,快樂童年盡在ESF, 我就辛苦日日返工為五斗米折腰,你话EQ冇番咁上下高強,都變怪獸,為自己拍✋: ...

簡直大快人心

Cara2006 發表於 17-3-18 13:18
你講緊邊個係代言人?
好似其中一個亞乜乜乜,早排 Y1 冇 offer ,已經即時變臉鬧 ESF 啦。

咪就係個位囉

little-pig-pig 發表於 17-3-18 13:37
咪就係個位囉

有 d 人說話太不可一世,太不留餘地,搞到今日咁瘀。以前佢常上 ek 串其他學校,講到 esf 好似最好。一早已知佢只係 esf kindergarten 家長,但連中學 topic 都入去笑人地學校。而家佢已經冇用同一 account 發言。但以佢性格,一定會開新 account 入 ek 。

Cara2006 發表於 17-3-18 14:07
有 d 人說話太不可一世,太不留餘地,搞到今日咁瘀。以前佢常上 ek 串其他學校,講到 esf 好似最好。一早 ...

佢好爆趣,係esf 代言人,但冇offer 之後就翻臉無情!

Cara2006 發表於 17-3-18 14:07
有 d 人說話太不可一世,太不留餘地,搞到今日咁瘀。以前佢常上 ek 串其他學校,講到 esf 好似最好。一早 ...

我好厚多士,因為佢太大鼻,所以我特別追佢d post(我認我太八卦了
比我發現一樣最爆趣既係佢明明話自己reserved 2x,小朋友interview passed咗,但學校已經call waiting call到5x,以佢性格應該會上來EK宣示一番,但又唔見有,仲係呢個星期走去interview 一間新校,你話係咪10個趣呢?!

little-pig-pig 發表於 17-3-18 17:05

I think anyone From ESF kinder on reserved list will most likely get a spot at the end. As far as one didn't get reject still have chance.

哦,我知你地話邊個。
佢好搞笑,成日入 ESF 高中 IB topic 吹噓,連我哩個 ESF 高中家長都怕咗佢。
其實讀書都係靠自己,學校多狀元,唔代表自己仔女會做到狀元。
佢 D 言論根本倒米,令人更討厭 ESF。
以前聰明爸都係咁,本來上 EK 贊 ESF ,個仔一轉校就日日鬧。

little-pig-pig 發表於 17-3-18 17:05

仲係呢個星期走去interview 一間新校

希望佢快 D 找到學校。
叧一個更可怕,又鬧個仔廢,又話人地有 offer 因為和校長有不道得交易。
還有一個好好笑 ,分析有幾 % reject ,幾 % 有 offer 的 give up offer,好似全香港 applicant 個 result 要向佢滙報。

復活了,我見到她在自由個邊又開了個IS vs local school 的post

964000 發表於 17-3-19 14:33
復活了,我見到她在自由個邊又開了個IS vs local school 的post

我見到,如果冇 IS  offer ,可能真係要返 local,
咁自由一定有多 D 人認同 local。
‹ 上一主題|下一主題