用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Mary 扣門
樓主: keiomom
go

St Mary 扣門   [複製鏈接]

3hearts 發表於 17-4-4 18:53
u two are “same door” :)
Oh....原來 lovelinda 的大女也是SMCS的女生?可能是我女兒的師姐喎?唔知係哪一年級呢?

retriever 發表於 17-4-3 11:11

嘩,咁叩入真係精英中既精英。
真的,就我所知,其中一位扣入既小女孩能力,基本已是二年級生的料子,二三百字的閱讀理解亦難不到她。不是吹水。但厲害在她不是超大女/大女,她的家長真係好識教女。

leiseefung 發表於 17-4-4 21:32
真的,就我所知,其中一位扣入既小女孩能力,基本已是二年級生的料子,二三百字的閱讀理解亦難不到她。不是 ...

既然係有小二程度,咁點解佢唔直接考小二插班而要叩小一?老實講,咁樣對同班同學唔太公平,大家一齊入學,啲嘢唔識係正常,但有人為咗叩門入學,預早學定高一年級嘅課程,咁咪好似田徑比賽偷步起跑一樣?又例如拳擊比賽,明明體重屬於重量級,但係又屈機節食入輕量級,赢得不太漂亮。

se6b03 發表於 17-4-4 22:26
既然係有小二程度,咁點解佢唔直接考小二插班而要叩小一?老實講,咁樣對同班同學唔太公平,大家一齊入學 ...
因為考插小二要3年班的程度,perhaps?  

既然係有小二程度,咁點解佢唔直接考小二插班而要叩小一?老實講,咁樣對同班同學唔太公平,大家一齊入學 ...

佢講叩小一應係K3生,應該唔可以考小二卦。

出面考直私的家長已經係咁玩法,別人付出了時間精力,務求把女兒培養成outstanding 的小孩,咁都叫唔公平?!啞左,學校揀outstanding 學生是常識吧,機會只會留給有準備的人

retriever 發表於 17-4-5 07:29
佢講叩小一應係K3生,應該唔可以考小二卦。
其實份叩門試卷真是小一的卷,並非小二。可能那位家長只是想突顯那位女生的厲害,已有小二的程度,並不代表份叩門卷是考小二程度的卷。

會唔會有家長為左入某校,故意隱瞞小朋友已經完成小一,但又唔考小二插班,當小一叩門。

se6b03 發表於 17-4-5 09:33
會唔會有家長為左入某校,故意隱瞞小朋友已經完成小一,但又唔考小二插班,當小一叩門。

...

如果提供K3 成績表,會見到差一年。

...
唔會啦!怎樣可以隠瞞?家長必須提供孩子該年的成績表,一位孩子又怎能同時讀緊K3、又同時讀P1呢?

...

其實好多考到嘅小朋友,本身都有直/私offer,學術水平有一定基礎。而且筆試是在7月上旬舉行、和考直/私又差了半年,能力有進步也不是奇怪。你何必一定要話人偷步呢?

另外,SMCS 份卷係比天神嗰份淺。抽唔中去叩門,學校有權定要求,SMCS 和天神已經係人人有份考,好公平,好過揀人見。

gg33 發表於 17-4-5 08:06
出面考直私的家長已經係咁玩法,別人付出了時間精力,務求把女兒培養成outstanding 的小孩,咁都叫唔公平? ...

準備充足係正常既,但無理由程度高咁多。

上面jm講小一叩門筆試,都未教既,小朋友識可能係因為自己預早出去補習,自己閉關修煉。其實一早識左唔緊要,反正係自己既知識,但用係叩門筆試,情形就唔同。有d人係會降級挑戰,類似拳擊比賽,分好多級別,體重達到某d級別,必須升級,因為對手有唔同。有d拳手係明明體重及技術已經達至重量級,要升級,但又唔想遇到強敵,故意節食,控制體重剛剛好唔超標。就可以繼續留係輕量級比賽,輕易贏人。

咁如果照上面咁講,小朋友已經小二程度,應該直接考小二,唔洗讀小一。呢個世界可以跳級,無話一定K3升小一,如果小朋友本身係資優,應該直升小二。

MrBeast  你肯跳學校都未必比  發表於 17-4-5 12:15

考小一扣門可以筆試?唔係唔俾?

se6b03 發表於 17-4-5 10:14
上面jm講小一叩門筆試,都未教既,小朋友識可能係因為自己預早 ...

按自己個人的理解,有些父母認為孩子某方面的能力較高,(例如:中文/Eng/ Maths/ 游泳/ 鋼琴......etc) 便特別培訓孩子該方面的專長。有可能有部分孩子吸收力好快,加上父母的協助/培訓,中英數的學術能力只是比人超前少少(可能是半年或一年),但是未必代表孩子的其他身心靈發展也是同樣地可以超前,例如EQ、人際關係、大小肌肉的發展等。這樣,學術的超前,為何一定要插入小二,而跳過小一的學習呢?

純粹個人意見,不喜勿插!

kin0202    發表於 18-3-20 17:48
kin0202    發表於 18-3-20 17:45
b3410  agree  發表於 17-4-5 14:19

...
的確有些細B轉校大細repeat 小一,除了yw唔收外,其他一線小學都有發生,事實上他們都是適0,whats the big deal。
我自問都是問題先生,你咁多問題,我係時候sim 讓la

回覆樓主:

其實只要是適齡,細B的確可重考小一。

Happy_J  學校應該無揀小一重讀生。但今年反而有幾個10月之後嘅超細囡叩入。  發表於 17-4-5 16:05

上面jm講小一叩門筆試,都未教既,小朋友識可能係因為自己預早 ...

不能理解你嘅邏輯,我嘗試套用你講嘅“輕量級/重量級)
大家都在同一級別輕量級(適齡,eg 2011年出生),只是別人日操夜操,日練夜練,好打過你。
可來不公平?

iloveu3939    發表於 17-6-8 01:06

不過之前看過一分享,小一細B考小一叩門(not smc),點知校長話小二有位,於是就插左小二,所以都有發生(雖不是跳級),happy?

叩門分卷係學校定嘅,個個 一樣,無論你係k3程度、小一程度、中一程度定係大一程度,準備充足嘅話大家都有機會攞滿分,又何來唔公平呢?

...
其實唔洗隱瞞, 我真係識人repeat P.2 去名小.
‹ 上一主題|下一主題