用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行20分40校網愛德,定係跟居住個區62 網15分博入石鐘 ...
樓主: busyling
go

自行20分40校網愛德,定係跟居住個區62 網15分博入石鐘山? [複製鏈接]

busyling 發表於 16-7-19 19:38
私校計唔掂數丫,因為仲有細的跟尾。。。
想津校only...
如果甲一乙一填馬基,乙二填石鐘山,乙三填何小, ...
乙二填石, SIDE埋乙二,三囉, 小心~

glocatcat 發表於 16-7-19 19:34
石小有位比非1,1,1的,主要睇面試表现,只係1,1,1就放榜當天即叩門,咁如果面試表現好,又1,1,1咁就更大機 ...
佢個D比非111的位, 有人放才有, 可以5隻手指數哂 !

回覆:subb 的帖子

聽聞讀緊馬基家長講大約500人扣門有得in. 入表大约2000人。

引用:聽聞讀緊馬基家長講大約500人扣門有得in.+

原帖由 kaatt 於 16-07-20 發表
聽聞讀緊馬基家長講大約500人扣門有得in. 入表大约2000人。
如果馬基淨揀111 in, 我一定要放棄自行愛德先有機啦

引用:Quote:原帖由+kaatt+於+16-07-20+發表聽聞

原帖由 busyling 於 16-07-20 發表
如果馬基淨揀111 in, 我一定要放棄自行愛德先有機啦
係啊!所以妳要考慮20係咪自行入到愛德機會高唔高,15一定入晤到馬基,乙2第一寫馬基完全講運氣,兩個都落空叩門最有機會係荃天,聖十這些囉。但111馬基叩門又唔可以話無機會,妳自己要比較得失。

kaatt 發表於 16-7-20 10:08
扣門入表有2,000人就有D誇張, 通常一線學校會收到600-800扣門表

subb 發表於 16-7-20 09:34
馬基15分一定是自在參與, 如果是本區地址一定要111 才有得in
我見有人講, 如果是它區110 也有機會in
其實咩叫110?如我自行唔揀馬基, 大抽奬先放佢頭位, 唔係應該叫011?

回覆:自行20分40校網愛德,定係跟居住個區62 網15分博入石鐘山?

我朋友仔仔本身讀馬基,佢幫想考朋友問比較熱那位老師,佢又順便同我講囉。

eeyorepigpig 發表於 16-7-20 11:06
其實咩叫110?如我自行唔揀馬基, 大抽奬先放佢頭位, 唔係應該叫011?
110代表 自行唔揀馬基 + 大抽獎甲部第一馬基 + 大抽獎乙部第一唔係馬基
如自行唔揀馬基, 大抽奬甲乙部放佢頭位係011

eeyorepigpig    發表於 16-7-20 13:35

kaatt 發表於 16-7-20 11:08
我朋友仔仔本身讀馬基,佢幫想考朋友問比較熱那位老師,佢又順便同我講囉。

...

佢老師講既應該唔係收叩門表格既數字, 據我所知今年浸聯, 海官, 荃官, 仁立, 仁紀都係收around 550-650 份表, 就算馬基有機會收多過650份都冇可能會收多3倍

eeyorepigpig 發表於 16-7-20 11:06

sorry,  我打錯, 應該是101, 自行一 , 甲一, 乙0

因為乙部一定只可以選本區 !  

邊有咁跨, 200人入表差不多, 但真係111/ 110 先有得IN

好多家長明知馬基, 如果本區是要111, 都費事交表 ! 

其實在自行階段你打去校務處問有多少人交表, 都太約估到會有多少人叩門

subb 發表於 16-7-20 12:12
sorry,  我打錯, 應該是101, 自行一 , 甲一, 乙0

因為乙部一定只可以選本區 !  
如果係咁應該係110

佢張表仲要入去拎先報到, 唔信有2000人入

cattz288 發表於 16-7-20 12:44

我係其中一個0,0,0 都仲入去攞表填既人, 真係冇機會見的, 又或者我個PORTFOLIO 未夠超班吧

glocatcat 發表於 16-7-20 13:15
我係其中一個0,0,0 都仲入去攞表填既人, 真係冇機會見的, 又或者我個PORTFOLIO 未夠超班吧
...
不關Portfolio事, 跟本唔需要交Portfolio也可以,
是111問題 !  

[quote]kaatt 發表於 16-7-20 10:08

cattz288 發表於 16-7-20 12:44

係, 應該係各少一個0, 50同200差不多 ! 

順便都提一下, 其實62 派位, 我覺得除非一開始簡2-3 線學校 (或者穩入的學校), 否則一定要做好叩門的準備

始終係運氣的安排, 如果抽得好就好, 抽得唔好就要叩門

呢1-2年都聽到好多人話, 邊間邊間學校好衰, 111 都冇得IN 或者IN 完唔收, 後悔放個間學校在1,1,1...等, 我唔係想講風涼話, 但事實係, 每間學校在叩門階段都想簡叻學生或者對學校有利既學生, 1,1,1 只係其中一個條件, 例如, 好似上面講, 馬基約數十人爭個十零個位, 個個都1,1,1,, 同宗教都係因素, 但主要都會簡比較叻個D,

所以認清自己的情況也是很重要, 如果想博, 就要在呢一年裝備好, 雖然好市儈或者聽落好怪獸, 但呢個確係係事實

我又覺得要睇誠意!

全IN真係要選一D學術好的,
思源係一個例子, 問D字深到
馬基睇誠意,只有111/110 才有得IN, 叩門考學術野唔多唔深
浸聯,荃官要過五關斬六將(in 2次) ! 講真, 真係in到身心疲累
石山快刀手, 放磅日下午即in , 快肯準
荃基位少, 選個夠既

‹ 上一主題|下一主題