用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油尖旺31網點揀到30個志願?
樓主: ritalwt
go

油尖旺31網點揀到30個志願?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-7-4 10:32
方樹泉無揀都派到?

估唔到佢咁唔受歡迎
另外,您同意 羅裕積及基道 喺 #31 係屬2線嗎?又晤可以稱為寶校?

apple1990 發表於 16-7-4 10:45
另外,您同意 羅裕積及基道 喺 #31 係屬2線嗎?又晤可以稱為寶校?
基道係二線, 羅應未至於寶校級別, 但可唔可以當二線呢?

只能話, 羅既學術水平, 係屬於偏低, 因為羅近幾年校務報告都話自己學生TSA既成績係低於全港平均
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-4 10:50
基道係二線, 羅應未至於寶校級別, 但可唔可以當二線呢?

只能話, 羅既學術水平, 係屬於偏低, 因為羅近幾年 ...
朋友兒子派了塘尾道官立,扣到羅裕績,兩間學校邊間會好D?

ponysee 發表於 16-7-4 11:17
朋友兒子派了塘尾道官立,扣到羅裕績,兩間學校邊間會好D?
我會選塘尾道官立, 起碼知佢有~25%學生升讀B1中學, 年年有6-10人入伊中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

31網真係頭痕!2線只有基道同羅裕積,唔要嘅就去方柏樹泉,街坊會同兩官,你話可以點揀?今年羅裕積後補都in左7,80人,收左17個,咪又係大把waiting同reject,佢唔係2線點解都咁多人見?

lingling326 發表於 16-7-4 11:55
31網真係頭痕!2線只有基道同羅裕積,唔要嘅就去方柏樹泉,街坊會同兩官,你話可以點揀?今年羅裕積後補都i ...
咁如果你係以申請人多少嚟定義, 羅應該係一線, 因為佢面試人數可能多過油天

我覺得羅裕積只係方便 地鐵站門口 所以多區外人揀
但嗰個位比較雜 校舍雖然大 但係都唔算好新淨
成績都係嘛嘛
整體嚟講 其實同其他差唔多
上年都冇聽過話有人爭 唔知點解今年變咗咁

基道近兩年約有~27%升B1, 方樹泉約有~21%, 個人認為以升中派位計, 方還算係二線.

另外, 兩間官立應該在10%-20%, 街坊會少於10%, 至於羅呢? 我不知道了!

係咪呢幾年真係太大競爭,連羅裕積都咁串玩waiting同reject?真係知有人reject list,本身入方樹泉

認識3個派方樹泉小朋友,今日去晒攞番註冊証转校,係咪寶校大家心中有數

hkpapa852 發表於 16-7-4 12:55
基道近兩年約有~27%升B1, 方樹泉約有~21%, 個人認為以升中派位計, 方還算係二線.

另外, 兩間官立應該在10% ...
其實兩官一間收SEN 一間收non chinese band1比例一定低啲
咁小朋友又唔係sen又唔係non chinese 入band1機會應該唔差太遠
我搵唔到兩官入band1嘅資料 你喺邊度搵?
羅都應該係咁嘅數 20%鬆啲
呢堆學校成績應該差唔多

krw 發表於 16-7-4 16:17
其實兩官一間收SEN 一間收non chinese band1比例一定低啲
咁小朋友又唔係sen又唔係non chinese 入band1機 ...

又嚟估吓油尖旺中學網各小學B1比例:

參考2013/2015年升中派位結果, 估計各校B1比例如下:

小學網小學小六人數估計B1比例估計B1比例估計B1人數
31羅裕積

31廣東道官立

12.00%

12.00%

31佐敦道官立

10.00%

10.00%

31循道

35.00%

35.00%

31油蔴地天主教小學

50.00%

50.00%

31聖瑪利

50.00%

50.00%

31德信

40.00%

40.00%

31方樹泉

20.00%

20.00%

31基道

25.00%

25.00%

31油麻地街坊福利會

6.00%

6.00%

31油蔴地天主教小學(海泓道)

50.00%

50.00%

32協和

36.00%

36.00%

32塘尾道官立

23.00%

23.00%

32基榮

45.00%

45.00%

32鮮魚行

32基全

32沙崙

23.00%

23.00%

32大角嘴天主教小學(海帆道)

40.00%

40.00%

32大角嘴天主教小學

28.00%

28.00%

34李炳紀念學校

12.00%

12.00%

私立拔萃女書院附屬小學

55.00%

55.00%

直資保良局陳守仁小學

50.00%

50.00%

合共

B1學生為區內學生1/3, 即係~837人. 扣咗780人, 餘下57個B1學生會由羅裕積, 鮮魚行同基全分......
如果平均去算, 每間都只有~18%.

當中, 至少DGJS, TSL既B1比例已被低估.......

所以, 係咪一定人多放棄就係差既學校呢? I don't think so

(謝謝bbforever糾正部份學校收生人數)

bbforever  海帆大天150人,大天125人  發表於 16-7-5 09:23
bbforever  兩間大角嘴天主教人數錯咗  發表於 16-7-5 09:22
Peanut1224    發表於 16-7-5 01:59

hkpapa852 發表於 16-7-4 16:50

參考2013/2015年升中派位結果, 估計各校B1比例如下:
DGJS 應該係低估....反為....TSL 我直覺未必係

hkpapa852 發表於 16-7-4 16:50

睇呢個表 方樹泉唔係咁差啵……都係嗰句 31網最低嗰3間係專收sen同non chinese
咁sen學習上要多啲支援 當然難啲入band 1
non chinese中文差 都係難入band 1
所以減咗佢哋 其實真係差唔多
至於學生曳唔曳 喺街見嘅唔同校服都ok
我都係睇 校址 校舍 中文教學語言 呢啲嚟揀

krw 發表於 16-7-4 12:50
我覺得羅裕積只係方便 地鐵站門口 所以多區外人揀
但嗰個位比較雜 校舍雖然大 但係都唔算好新淨
成績都係嘛 ...

只可以講,今年#31 唔係一面倒傾向五大作為甲1 & 乙1 首選。 若冇私小back up 的話,基道及羅裕積也有一定數量的人作為首選以作穏陣策略。 所以今年乙三揀基道已冇行,而乙三揀羅裕積已未必一定得,變成羅裕積 "水鬼陞城隍"!

睇怕呢個趨勢會延續落去,即係基道羅裕積呢幾年排乙二乙三分分鐘冇行!
但方樹泉真係唔差,相信係固有偏見被睇低

lingling326 發表於 16-7-5 03:40
睇怕呢個趨勢會延續落去,即係基道羅裕積呢幾年排乙二乙三分分鐘冇行!
但方樹泉真係唔差,相信係固有偏見 ...
估計明年,乙1填基道都未必必入,因基道相對學位少。

回覆:apple1990 的帖子

jm,想問下如果沙崙同基道兩間比較邊間會好D?

回覆:lingling326 的帖子

jm,想問下如果沙崙同基道兩間比較邊間會好D?

hkpapa852 發表於 16-7-4 12:34
咁如果你係以申請人多少嚟定義, 羅應該係一線, 因為佢面試人數可能多過油天
...
講叩門位?我囡上年叩油天有四百幾人IN .......
‹ 上一主題|下一主題