用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我覺返學無咩用, 上補習班先有效果, 有無人一樣? ...
樓主: cocokan2004
go

我覺返學無咩用, 上補習班先有效果, 有無人一樣? [複製鏈接]

回覆 haihaimom 的帖子

Thank you advice! 會努力把關!!!

他是視覺及觸覺學習型,he can't learn by listening!!!!!  傳統單向的授課模式絕對不適合,我也想找一些活動教學的小學, 不過大部份小學都唔係真係好活動.   He is SEN and can learn nothing/very little in the normal local school.  But he can learn very well in 補習社(專補讀障).  That's why I want skip local school!  However, 我覺得小朋友需要群體生活多於知識.  只好照返小學, 知識再慢慢攪.   但我最怕遇上差老師令小朋友討厭上學和變得愈來愈自卑.

引用:+本帖最後由+cocokan2004+於+16-6-20+02:43

原帖由 cocokan2004 於 16-06-20 發表

人生一向難預料遇到什麼人,如遇到好老師要感恩!但如果老師不理想,其實佢又唔會跟足一世,好彩的話,對一年就會轉!幫小朋友正面D! 勇敢D! 家長比小朋友信心,實在過係學校搵信心!學校只係生活的一部份,唔係全部,校園生活亦有唔同部份,唔會全部科都係那些唔太理想嘅老師教,總有些係正常D嘅老師!除了上堂,還有小息,學校活動,同同學玩。。。亦總有小朋友喜歡的科目,我仔就好鍾意PE堂。學期尾考音樂,唱歌竟然攞A+,返嚟成家人笑咗一輪,因為一向佢對音樂興趣普通!
環境唔係固定嘅,總有轉變嘅時間!第日回望返,小朋友知道家人永遠都支持佢,呢樣更加重要!

MrBeast  同意,happy school 也可能有惡老師,傳統學校亦未必冇愛心。  發表於 16-6-20 14:29

引用:Quote:原帖由+cocokan2004+於+16-06-20+發

cocokan2004 發表於 16-6-20 02:26
回覆 MrBeast 的帖子
協康之前有個「尋因越障」計劃,是for疑有讀障的小一二學生,最正是成功入讀的學生,父母可參加一個課程,教授不同的方法去教導有學習困難的小朋友。另外協康有一個行為量表,用來初步測試讀障,未用過的話可打去問問。
至於行為治療,六歲可能已過了黃金期,不過去問下專業人士也無防(兒童心理醫生or 職業治療C or 社工之類)。

引用:Quote:cocokan2004+發表於+16-6-20+02:26+

原帖由 MrBeast 於 16-06-20 發表
協康之前有個「尋因越障」計劃,是for疑有讀障的小一二學生,最正是成功入讀的學生,父母可參加一個課程, ...
poly呢個都唔錯架:

http://www.st.cbs.polyu.edu.hk/index.php/zh-TW/%E6%B2%BB%E7%99%82%E9%A0%85%E7%9B%AE/%E8%AE%80%E5%AF%AB%E9%9A%9C%E7%A4%99%E6%B2%BB%E7%99%82%E8%A8%88%E5%8A%83/%E6%A7%8B%E8%A9%9E%E8%A8%93%E7%B7%B4

http://www.st.cbs.polyu.edu.hk/

‹ 上一主題|下一主題