用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教同玫瑰崗,如何選擇?
樓主: 美卉
go

高主教同玫瑰崗,如何選擇? [複製鏈接]

回覆:美卉 的帖子

親戚女讀高小小二,谷爆。佢話寧願讀津貼,不過考不到(轉校)

mcl203 發表於 15-11-13 13:36
你似乎對2間升中情況所知ㄧ般,高小升自己中學一定要名列前茅? 名列好前茅既好多跳船喎

...
名列前茅的高小生升中考到或扣到其他神校,家長考慮轉都好正常喎。

回覆 paintmom 的帖子

唔明, 大家一直講高小谷, 谷係邊? 點解要谷?
教淺考深? 功課多?

看數據王資料, 昇中比例不是太差, 點解谷?

什麼是外判家長?

願聞其詳!

hkpapa852  你應該唔知李兆強係點既學校  發表於 15-11-13 14:52

hkpapa852 發表於 15-11-13 13:26
睇嚟似乎觀塘區既小朋友同家長比較捱得

高小一定唔會係輕鬆, 但係, 我見我識既朋友(個pool好細咋), 好多地區一線津校仲辛苦過高小(功課/測驗量)...

回覆 neko1234 的帖子

我都悉朋友D仔女有D讀中西和灣仔區傳統出名小學,官津都有,但compare with高記D卷,真的有距離。有D傳統學校比高記出名得多或更名校,都冇高小D卷咁深,咁多題目。我只覺不值!又或我把尺度得太鬆!一

回覆 retriever 的帖子

教淺考深還好!最慘係冇乜点教。如果唔係就唔會咁多外判家長。

回覆 hkpapa852 的帖子

"你應該唔知李兆強係點既學校 "

高小係港島李兆強嘛, 姐係點?!

paintmom 發表於 15-11-13 15:40
回覆 neko1234 的帖子

我都悉朋友D仔女有D讀中西和灣仔區傳統出名小學,官津都有,但compare with高記D卷 ...

我把尺仲鬆...

我唔要求我仔高分...我驚我仔係底個浸...

retriever 發表於 15-11-13 15:54

"你應該唔知李兆強係點既學校 "
兆強.... 應該係全觀塘區最谷既津校, 甚至催谷程度超過所有嘉諾撒會既小學. 請得佢校長過嚟, 人地梗係要將學校變到原本個間咁先會安心

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

下... 下... 下...

呂校長, 係李強前掌門人?!!

好奇一下, 聖公會去天主教岩FEEL 咩?

掌門人唔係要同一門派?!

回覆:高主教同玫瑰崗,如何選擇?

其實。。。我又咁睇。
如果唔付出。。。小朋友又點會成績好?

如果要happy school,大家又洗唔洗咁辛苦揀學校?

我唸付出係有收穫。。。
我哥哥當年讀dbs,一樣係谷。

要點行,點揀,真係要自己唸清楚

retriever 發表於 15-11-13 16:13

下... 下... 下...
睇下呂校長君臨高小後, 學校變化同家長既反應吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2946486
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:retriever+發表於+15-11-13+16:13+回

原帖由 hkpapa852 於 15-11-13 發表
睇下呂校長君臨高小後, 學校變化同家長既反應吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&t ...
今年學校已經改變了。功課少左,測驗不深,大家也輕鬆左。我估佢吸收左舊年的反應

玫小西班牙班上限更只有15人,小朋友學得非常好,開心上學,中英每堂都有兩位老師,外藉老師教授全部英文堂,學生學得到,家長無需外補,辛苦跟功課。高主教,名氣比玫小高吧,但講要交學費讀,我選玫小。

玫瑰崗配套的確好好,但升中入band one 數字真係麻麻,不免令家長擔心。咁好的語境學生都派得唔好,仲要灣仔區,原因是什麼?好想知道。因中學係按學生banding 派位的。

引用:Quote:mcl203+發表於+15-11-13+13:36+你似

原帖由 wchnyl 於 15-11-13 發表
名列前茅的高小生升中考到或扣到其他神校,家長考慮轉都好正常喎。
...
我都認為正常吖

引用:Quote:retriever+發表於+15-11-13+15:54+回

原帖由 hkpapa852 於 15-11-13 發表
李兆強.... 應該係全觀塘區最谷既津校, 甚至催谷程度超過所有嘉諾撒會既小學. 請得佢校長過嚟, 人地梗係要 ...
但當同某D灣仔升中成績比較,不難瞭解點解會有D改革

引用:玫瑰崗配套的確好好,但升中入band+one+數

原帖由 lcyesther 於 15-11-13 發表
玫瑰崗配套的確好好,但升中入band one 數字真係麻麻,不免令家長擔心。咁好的語境學生都派得唔好,仲要灣 ...
咪係banding囉~~~

引用:Quote:原帖由+lcyesther+於+15-11-13+發表

原帖由 mcl203 於 15-11-13 發表
咪係banding囉~~~
?可否清楚一點解釋?

lcyesther 發表於 15-11-13 20:25
?可否清楚一點解釋?

從數字上去表面睇法....區內受家長歡迎既小學升B1或直資中學普遍過50%
雖則入直資中學並不一定係區內B1生
但EDB計法係1/3學生係B1...但灣仔區應係全港最高入B1率既地區...應有不少B2生可入B1中學
玫小呢2年都係1/3入B1+直資中學...數字上只係一般
再睇下佢D學生入既直資中學...我理解係未必一定只收B1學生...入強直資一個都無
咁你可以自行評估下係乜原因...坊間有D家長熱捧佢程度好...但最終升中成績係

BTW...我只估到咁多...要就住D玫小支持者
補多句...純靠估...無参考價值 ~~~
‹ 上一主題|下一主題