用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分 ...
樓主: hkpapa852
go

一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分別 [複製鏈接]

請問 是否 如有呈分直資、中學想轉返津校,就必須先放棄直升,再考自行&派位;如冇呈分直資,可hold 住直升直資中學位,再考2間津校自行但冇派位? 所以似乎冇呈分的學校反而有原校直升backup?

keep-calm 發表於 15-10-13 17:46
請問 是否 如有呈分直資、中學想轉返津校,就必須先放棄直升,再考自行&派位;如冇呈分直資,可hold 住直 ...
按照教育局提供既資料,個答案:係
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

非常有用的哥料,謝謝!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:hkpapa852 的帖子

多謝分享!非常有用的資料!但學校有/冇呈分試 會唔會成日變?聽聞有D學校以前唔呈分,但之後變有呈分?另外、真道小學五年、中學六年,如想轉其他津中,係讀完第五年or 第六年去考自行?

keep-calm 發表於 15-10-14 10:01
多謝分享!非常有用的資料!但學校有/冇呈分試 會唔會成日變?聽聞有D學校以前唔呈分,但之後變有呈分?另 ...
學校呈唔呈分, 應該要同教育局申請, 我諗唔可以今人呈, 下年唔呈咁.

而且, 就算學校由無呈分變有呈分, 最初幾屆各Banding比例係幾多呢? 呢樣無人估到

理論上以前既學生都有考Pre-S1, 教育局係計到, 但學校自己估唔到 (要等兩三年後先估到)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:有呈分/沒有呈分學生升中的分別, 以及一條龍學校既類型

看完後真的獲益良多,謝謝分享。

回覆:有呈分/沒有呈分學生升中的分別, 以及一條龍學校既類型

很有用的資料,謝謝。
我女也是讀無呈分龍校,今年小六,也想考自行。我想請問成功轉校的家長,小朋友適應到新制度嗎(可能由輕鬆教學變成緊密式教學)。謝謝

CPLA  係嚴格同緊密咗,呀仔適應冇乜問題  發表於 15-10-16 19:04

想問一問呈分和TSA 有什麼關係呢?

CherylChloe 發表於 15-10-15 19:23
想問一問呈分和TSA 有什麼關係呢?
TSA係教育局用嚟評估學校表現,同學生無關,唔會影響學生升中既banding

咁會否影響學校在全港的整體排名, 間接影響學生在全港的所屬BANDING

hkpapa852  都話咗無關係  發表於 15-10-16 10:35

hkpapa852 發表於 15-10-13 16:29
所有直資中學要係5月將收生名單交俾教育局, 官津中學既自行同統一派位結果係7月先公佈.

所以如果要等自行 ...
唔好意思,有D唔明,關於無呈分既學生可以hold住直升學校學位,同時去考另一間直資同報自行,因教育局無資料。
1) 咁如果同時外面有2間直資收咗(不包括直升龍校),是否只可註冊一間其中一間?定可以註冊1間以上?
2) 如果直資中學要係5月將收生名單交俾教育局,咁無呈分既學生咪一樣會俾教育局睇到佢地註冊咗,咁點可以再等自行公佈呢?

真係超級有用,我反而想知當有幸自行成功入咗,
7月放磅人哋有註冊證,但一條龍既學生係架喎,係咪等電話通知就ok,而唔洗再去拎註冊證呢?

kimmy2006 發表於 16-1-15 01:55
真係超級有用,我反而想知當有幸自行成功入咗,
7月放磅人哋有註冊證,但一條龍既學生係架喎,係咪等電話通 ...
自行成功,中學會於放磅日電話通知,直接到中學領取教局發出嘅「派位證」

hkpapa852  謝謝幫忙提供資料, 親身經歷過既講出嚟就最準確   發表於 16-1-15 10:17

今年張祝珊改了,要面試喎!請參考其網站

萬二分感謝你的資料,想了解好耐!

Very useful posts🙇🙇

laiyuen 發表於 16-1-14 21:55
唔好意思,有D唔明,關於無呈分既學生可以hold住直升學校學位,同時去考另一間直資同報自行,因教育局無資 ...
同問

laiyuen 發表於 16-1-14 21:55
唔好意思,有D唔明,關於無呈分既學生可以hold住直升學校學位,同時去考另一間直資同報自行,因教育局無資 ...
無呈分既學生係無教育局發出既學生資料表,所以理論上可同時註冊多過一間直資學校。但實際如何,真係要問吓相關家長先知。
教育局收到直資中學收生名單,主要係根據註冊學生既學生資料表既信息,用嚟撇除有呈分而註冊咗直資既學生可透過自行或統一派位既資格。無呈分既學生因為無學生資料表,所以無影響。

即係同時間可以hold 幾個直資中學學位,又唔洗放棄龍中個位,又可以等自行收生結果? 我有無理解錯

hkpapa852  係  發表於 16-7-9 11:43

#2加多咗少少個人對選擇龍校既意見,大家諗諗
‹ 上一主題|下一主題