用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家( kowloon tong ) VS 荔天 .......未成
樓主: mimi005
go

聖家( kowloon tong ) VS 荔天 .......未成 [複製鏈接]

mimi005 發表於 15-7-21 12:24
回覆 奥脫福 的帖子

其實可否一博香島 ( kowloon tong )
以DSE/入U表現嚟睇, 香島屬一線尾二線頭, 培基應是二線頭.

如果英數唔及格, 應該未必入到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 15-7-21 11:09
聖家一向不將學生名次同Banding向學生/家長透露
無學生名次BANDING唔係問題,
其實家長都多多少少知道自己子女能力,
有能力的, 一定跳到船, 視符家長想唔想幫佢跳

TwinWong 發表於 15-7-21 12:32
無學生名次BANDING唔係問題,
其實家長都多多少少知道自己子女能力,
有能力的, 一定跳到船, 視符家長想唔想 ...
玩升中遊戲係講次弟, 如果學校成績表無名次, 老師又唔講, 咁大家真係斷估無痛苦了, P5P6小朋友搏殺, 可以有好大出入的。家長好難估到自己小朋友去到邊度, 只知個分都無用, 因為唔知其他人個分, 咁做家長既, 敢唔敢去搏B1A? 定係乖乖哋留番响原校就算? 始終聖家都有番咁上下, 靜間偷雞唔到蝕渣米就弊。

透明D點都係好既。

little_yolky 發表於 15-7-21 12:45
玩升中遊戲係講次弟, 如果學校成績表無名次, 老師又唔講, 咁大家真係斷估無痛苦了, P5P6小朋友搏殺, 可以有 ...
無論ABC 都好, 透明度高唔高都好,
讀書係子女, 唔係家長, 要讀得开心愉快, 能力適切學校程度至係最重要

TwinWong 發表於 15-7-21 12:54
無論ABC 都好, 透明度高唔高都好,
讀書係子女, 唔係家長, 要讀得开心愉快, 能力適切學校程度至係最重要
能力適切學校程度至係最重要

如果學校透明度唔高, 家長無從選擇最適切既學校俾小朋友吧。

little_yolky 發表於 15-7-21 12:45
玩升中遊戲係講次弟, 如果學校成績表無名次, 老師又唔講, 咁大家真係斷估無痛苦了, P5P6小朋友搏殺, 可以有 ...
想留係原校都唔係咁易, 得1/3機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 15-7-21 13:02
能力適切學校程度至係最重要
我都係咁話, 連自己仔女係咩位置都唔知, 點知邊間程度適合佢? 唔通真係迫佢In晒咁多間直資?

little_yolky  唔係個個家長都負擔到直資學費喎  發表於 15-7-21 13:08

hkpapa852 發表於 15-7-21 13:04
想留係原校都唔係咁易, 得1/3機會
係呀, 所以咪話如果學校透明度高D, 家長就可以更準確掌握小朋友既次弟, 入到最適合既學校囉。得1/3人入到原校, 咁聖家又唔止1/3 B1生, 咁弊啦, 報定唔報好呢?

hkpapa852 發表於 15-7-21 13:07
我都係咁話, 連自己仔女係咩位置都唔知, 點知邊間程度適合佢? 唔通真係迫佢In晒咁多間直資?
...
little_yolky 唔係個個家長都負擔到直資學費喎

去面試只係試下毎仔女既程度

面試收咗唔一定要讀, 但起碼有機會睇下仔女適唔適合

little_yolky 發表於 15-7-21 13:07
係呀, 所以咪話如果學校透明度高D, 家長就可以更準確掌握小朋友既次弟, 入到最適合既學校囉。得1/3人入到原 ...
咁...B1生又未必個個肯直升中學既

mcl203 發表於 15-7-21 13:27
有JM話學校唔會向家長透露學生既名次及banding, 咁.........點知自己小朋友係咪B1

mcl203 發表於 15-7-21 13:27
其實, 連學生自己都唔知自己係咁B1學生, 都係搏下.

不過, 其實放棄聖家都唔係一個聰明既選擇

咁...有自行/直私/甲部....嫁嗎
自己成績有番咁上下...唔使學校教都自己識去試啦
自行/直私 離場率都未必低...除非直中係B1a...學生都唔願走

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 請問神託會培基如

原帖由 mimi005 於 15-07-21 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

請問神託會培基如何 ?
培基係b1尾-b2頭,可能唔得喎!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

直屬中學Banding唔夠高....現實係好難留得住成績好既學生
(除非小學學術程度認受性一般)
好似高主教...聖嘉勒...都不少學生往外走~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+15-7-21+13:27+咁...B

原帖由 little_yolky 於 15-07-21 發表
有JM話學校唔會向家長透露學生既名次及banding, 咁.........點知自己小朋友係咪B1  ...
根本係要啲學生焗住上中學,冇得走!!

我識得三個女仔讀九龍塘聖家,功課多不特只,仲有好多好多野...... 總之入到嘅,好自為之,自求多福!!

之前都有個post講呢間小學,我比過有關家長睇,佢話內容句句屬實!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:聖家( kowloon tong ) VS 荔天 .......未成

你地講聖家,die heart fans 隨時出現

gracelam 發表於 15-7-21 14:00
培基係b1尾-b2頭,可能唔得喎!
oh......... 真可惜
‹ 上一主題|下一主題