用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教 - KTS vs St. Joseph (Wanchai)
樓主: bopui0607
go

真心請教 - KTS vs St. Joseph (Wanchai) [複製鏈接]

回覆:Tintin926 的帖子

開始失控post!香港爸爸要出埸了

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-6-9+22:35+編

原帖由 Yanamami 於 15-06-09 發表
用街已經不能形容,應該用「機場跑道」!

回覆:真心請教 - KTS vs St. Joseph (Wanchai)

我今日下午已註冊SJPS,同時fax左去KTS decline offer.

Anyway,多謝各位,無論善意或諷刺既意見,都明白的。

Yanamami  你知我向來中肯,你無揀錯~  發表於 15-6-9 23:26

Congrat! Good choice.  
其實只係一啲私小或直小家長自我感覺良好,以為付出過好多資源去培養小朋友已有考到私直佢一定係天之驕子。其實有好多小學轉左直小已經十年, K學術成績一啲都冇進步過呢。
如果講資源現在的津貼學校一點都不失禮。ST Joe 舊生會所提供的資源一定比香港絕大部份直小多,每年的開放日都是東亞銀行鷹君集團恆基集團....贊助,兩年前攞到足球冠軍舊生會請學生去旅行,我上年想捐一啲全新電腦顯示器及大螢幕電視(公司搬),學校話唔需要,我後來發覺其用的window ver 仲新過我地。

引用:Congrat!+Good+choice.++其實只係一啲私小

原帖由 Nbranson 於 15-06-09 發表
Congrat! Good choice.  
其實只係一啲私小或直小家長自我感覺良好,以為付出過好多資源去培養小朋友已有考 ...
希望講:「自我感覺良好」不是講我啦,就當我對號入座!有需要補充,我説的家長大量投入資源意思是:因為冇中學直上的関係,所以無路可退,所以才會很多家長去到好盡!我並冇講過私立/直資學校有大量資源投入,事實冇乜,影學生相都貴D!

Check this out re SJ's academic and sportsmanship.  It's DSE results speak for itself.  They performed better than the other 2 elite boy schools.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=4

回覆 sukitelfold 的帖子

利申小兒正讀SJP.... 班相係免費的..... 校車幾舊水,平到唔好意思!

引用:我今日下午已註冊SJPS,同時fax左去KTS+decl

原帖由 bopui0607 於 15-06-09 發表
我今日下午已註冊SJPS,同時fax左去KTS decline offer.

Anyway,多謝各位,無論善意或諷刺既意見,都明白的 ...
咁難委啊,兩間都唔揀咪冇煩惱囉。

回覆:Nbranson 的帖子

所以我從無講過學校資源的比較,因為我不清楚你間學校情況!我只分享我所見的!

其實什麼是KTS?恕我愚昧,sorry.

回覆 Nbranson 的帖子

九龍塘學校(小學部)

回覆:dlee_ca 的帖子

不委屈,開心也趕不及。

謝謝各位。

回覆 bopui0607 的帖子

Yanamami, thanks. 你的意見很有用.

Yanamami  恭喜你找到合適的学校(虽然要放棄KTS是个痛心的決定 發表於 15-6-10 09:31

引用:我今日下午已註冊SJPS,同時fax左去KTS+decl

原帖由 bopui0607 於 15-06-09 發表

Anyway,多謝各位,無論善意或諷刺既意見,都明白的 ...
Well done

回覆 bbforever 的帖子

你都算黑心裁裁 我天天見到九小生都不覺得他們學術高和檔次高。 一間中文小學在41綱升中當然不會派得差加上學校愛比賽和promote當然受大眾歡迎。

回覆 nosaj8888 的帖子

我都不知你寫咩…請你自重
我真心覺得KTS是一間學術高,同學群好的小學!

我都有好幾個朋友小孩讀KTS,個個對KTS是正面評價的,還有他們同學間亦都好團結的,學術程度方面只要你識人在內讀書亦都會清楚!

回覆:真心請教 - KTS vs St. Joseph (Wanchai)

我都日日見九小學生,雖然唔覺得學術頂班及當次高,但未至於升中有近8成Band1祗是位於41網的原因,因而忽視九小各老師同學的努力。同時我亦唔覺得學校參加多比賽目的要多D人識,令多D人考。KTS—向都是低調的學校,我小朋友今年有幸取錄,告訴其K3同學及老師,也不是個個知呢間學校啦。我放左乙一中的聖羅撒選左KTS,因為我認為學校的教學理念與我家庭教育理念—致。

Yanamami  楼主已作出選擇,呢个帖都应告—段落~  發表於 15-6-10 14:19

nosaj8888 發表於 15-6-9 13:06
u show off or what?  No need to choose. ... St Joe.   What the hell is KTS?
最尾個句,你想表達什麼?

Yanamami  又説天天見九小学生又講呢句“What……"  發表於 15-6-10 14:29
Yanamami  算啦~~  發表於 15-6-10 14:19

回覆 bbforever 的帖子

不知又答咁多! 你係想叩聖若瑟門吧.....

Yanamami  ,  是的 !
「公道自在人心」

Yanamami  对於有兴趣KTS的家長,应樂於解答;对於敵意的,也就不必浪費唇舌~  發表於 15-6-10 14:32
‹ 上一主題|下一主題