用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁呢間小學好唔好﹖
樓主: pcdog8919
go

陳守仁呢間小學好唔好﹖ [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+15-05-05+發表

引用:Quote:Busybody!+發表於+15-5-6+11:41+其實

Busybody! 發表於 15-5-6 13:18
我都唔係佢地父母,我係旁觀者,覺得唔花大量時間練唔會有咁樣的效果,我只是有感而發,覺得佢地唔enjoy,  ...
上一分鐘,台下萬年功,我猜無論表演什麼,要表演得好,之前都需要大量的準備工夫。不過,子非魚,焉知魚之樂,或者佢哋好享受訓練同表演的過程呢?同埋,如果課外活動是自由參加的,照計唔應該係好可憐掛?

引用:Quote:Busybody!+發表於+15-5-6+13:18+我都

回覆:Busybody! 的帖子

其實我想問如何看得出他們唔enjoy? 我有時見到D拉丁舞表演都係目無表情,會唔會係教練叫佢哋唔好咁多面部表情?

引用:其實我想問如何看得出他們唔enjoy?+我有時

回覆:陳守仁呢間小學好唔好﹖

此類 "XX學校好唔好" 題目是無意義的, 因為每間學校都有支持者及反對者...

都係果句: 沒有最好的學校, 只有最適合自己仔女的學校, 去去開放日, 或親自問問用家就知道啱唔啱自己仔女, 係度爭論傷感情

Busybody!  咪係,講句普世價值,成班反應大成   發表於 15-5-6 15:38
Busybody!  講得好  發表於 15-5-6 15:24

好不好真是人殊人言的。我教會有兩位姊妹在陳守仁教書,一位教主科,一位教術科。教主科那位姊妹的姐姐是護士,我和她一起主日服事,她說身邊的醫生也大讚陳守仁「平靚正」。教術科那位姊妹的丈夫是我的同事,他說藉太太認識了學校一些老師,感覺麻麻,故不打算讓自己的孩子報讀。

醒目開學勳章 王國長老

溫馨提示: 請家長能理性討論, 切勿作出挑釁之言詞. 敬請注意!

YanKanMom 發表於 15-5-6 16:05
好不好真是人殊人言的。我教會有兩位姊妹在陳守仁教書,一位教主科,一位教術科。教主科那位姊妹的姐姐是護 ...
真的,我有幾位朋友,子女都在不同神校讀,也聽過不少此類好壞參半的評論呢!

Busybody!  請分享  發表於 15-5-6 18:33

回覆:陳守仁呢間小學好唔好﹖

你不能比較 TSL and GT。 TSL 已經是神校。 學校語言環境較強。課程非常好,老師都有愛心。TSL 校長是非常有能力,有較強的教育背景。

GT 是一所非常 hard sell 的學校,校長是無能和管理非常混亂。

Soundervolt  原來TSL己成為神校!  發表於 15-5-6 18:45

引用:你不能比較+TSL+and+GT。+TSL+已經是神校。

原帖由 PoohsBaby 於 15-05-06 發表
你不能比較 TSL and GT。 TSL 已經是神校。 學校語言環境較強。課程非常好,老師都有愛心。TSL 校長是非常 ...
我聽人說過,TSL 英文強是靠校內有一定數量的非華語學生,所以可以說是用最便宜的方法來創造一個語境出來,是好是壞是真是假我不知道,我較想知道TSL說英文的老師是否全是NET, 請用家分享!

利申: 本人對TSL完全沒有喜愛不喜愛的心態,亦沒有報考或了解過,只想帶出此校英文強的原因是否因為非華語學生的影響

charlielola 發表於 15-5-6 19:18
我聽人說過,TSL 英文強是靠校內有一定數量的非華語學生,所以可以說是用最便宜的方法來創造一個語境出來, ...

因為英文强的學生早已經在6千幾人中過3關當中挑選了出來已有先天優勢,再加上後天學校的裁培

回覆:MyAshley 的帖子

但我認識的那位小朋友在K3時英文不是太強也考到,所以才有此疑惑

引用:Quote:原帖由+PoohsBaby+於+15-05-06+發表

引用:但我認識的那位小朋友在K3時英文不是太強也

陳守仁絶對不是神校,多年升中~50%係Bl,全校只有三個英文NET, 大部份老師英文都是香港口音,説話文法也不一定全準,學生也是如此,學校語境同本地英中差別不大,最大好處是小朋友自小習慣在英語環境讀書,即使不是B1,也不會害怕用英文學習,當然要辛苦D報多幾間直資英中,也有派得唔好的B3學生。本人孩子今年p6,以上只是經驗之談。

引用:+本帖最後由+Busybody!+於+15-5-6+18:29+編

原帖由 Busybody! 於 15-05-06 發表

可惜呢度對d神校只可讚美,不可批評,否則會有一堆人空群地 ...
拿,我係tsl用家,講真,我冇比小朋友學好多野,樂器而家呀仔都係考哂呈分先開始,所以好花時間練習果啲都冇去,兩個只join了學校choir.  我覺得tsl似一間有buffet食既酒店,你鐘意食果樣就攞果樣食咁囉。會唔會話各樣我都buy呢?唔會,總會有我唔鐘意食既野。但如果連呢間酒店都睇唔上眼,自然唔會諗佢啦,right?!  我撐你架,但唔好講到入左tsl就好似打算/準備train到小朋友變機械人咁先得架,最起碼我唔係啦

Sunnychan206    發表於 15-5-6 23:03
‹ 上一主題|下一主題