用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基Offer Letter
樓主: PurpleLove
go

沙田樂基Offer Letter [複製鏈接]

樂基碧濤同駿景同一校長,管理一樣,所有學校課外活動興趣班旅行都係一齊舉行,碧濤可以話係擴充校舍

引用:My+kid+graduated+from+HKPS+recently,+in+

原帖由 juliso 於 14-12-29 發表
My kid graduated from HKPS recently, in my years, the Principal said if the kid was not able to fini ...
今時唔同往日。有圖有真相,校長好叻講嘢,唔好迫做功課,但k1k2D老師改功課,字鈄少少,出少少界都圈,加comment 要寫好D,咁都係happy school? 洗唔洗post 老師改左嘅功課?我無話佢唔好,但我唔認為佢係happy school .

樂基好少用happy school 形容,
跟得上就happy,因為好小學等緊你,家長要下功夫的

引用:朋友女讀緊話係學術谷,但女兒鍾意番學同老

原帖由 02413124 於 14-12-29 發表
朋友女讀緊話係學術谷,但女兒鍾意番學同老師,都算happy school xd
朋友讀根德園,都鐘意返學,當默書係比賽,咁KV都係happy school

ekhc    發表於 15-7-5 01:12

回覆:沙田樂基Offer Letter

我女讀九龍塘HKPS , 樓上英文功課老師只要求小朋友完成左邊一頁,右頁就隨意,小朋友喜歡可完成埋右頁,我個人覺得呢間都算係happy school,小朋友喜愛返學

回覆:samchan2179 的帖子

kv我識人唔鍾意番學,仲被老師勸轉校,所以我唔認為係,所以大仔當年都冇考呢間。但樂基我so far暫時未聽過,所以當住係。

回覆:沙田樂基Offer Letter

其實各人所取,各人經驗需要又不同,有得簡未再慢慢簡。可惜我暫時in得呢間,又要近dd,又想有net做班主任,又因為孖想學費平dd,大仔讀緊小學,小學已經有著落,只要喜歡番學,學術小一會跟到,所以呢間就係我首選。

引用:我女讀九龍塘HKPS+,+樓上英文功課老師只要

原帖由 iris_hky 於 14-12-30 發表
我女讀九龍塘HKPS , 樓上英文功課老師只要求小朋友完成左邊一頁,右頁就隨意,小朋友喜歡可完成埋右頁,我 ...
九龍塘同沙田唔同,沙田英文老師跟九龍塘亦有分別

引用:其實各人所取,各人經驗需要又不同,有得簡

原帖由 02413124 於 14-12-30 發表
其實各人所取,各人經驗需要又不同,有得簡未再慢慢簡。可惜我暫時in得呢間,又要近dd,又想有net做班主任, ...
NET 都有好多種😭

年年都有人講兩間樂基嘅問題,
樂基第一間始創係駿景園,
之後出了名先在九龍塘開分校,
之後在分家,但九龍塘開分校不可再用樂基名義,
年年都要講幾次,
年年都有人 post 沙田樂基派位/叩門成績,
但永遠無人講九龍塘樂基派位如何

沙田樂基從來唔會用 happy school 形容,
谷得黎又唔會太大壓力,
大部份學生考到沙田區同部份九龍香港區區一線名校,

沙田開分校做得好有安排
九龍塘那間開分校混亂到上埋報紙
前排續期都俾城規band 過,

邊間好大家自己判斷啦

回覆:mimwing 的帖子

咁講,其實入到駿景園同碧濤都係一樣,但點解個個家長都只想讀駿景園既?

引用:年年都有人講兩間樂基嘅問題,樂基第一間始

原帖由 mimwing 於 14-12-30 發表
年年都有人講兩間樂基嘅問題,
樂基第一間始創係駿景園,
之後出了名先在九龍塘開分校,
"大部份學生考到沙田區同部份九龍香港區區一線名校".   抽/派到同考到有分別!有唔少都入到沙一呂培基等一缐津校,但大多數係抽/派,唔係考!當然有唔少考到好學校,但唔係大多數。

samchan2179 發表於 14-12-29 23:43
今時唔同往日。有圖有真相,校長好叻講嘢,唔好迫做功課,但k1k2D老師改功課,字鈄少少,出少少界都圈,加c ...
請問這是K1的功課嗎????? 如果係, 佢收我仔我都唔會俾佢讀.....!!

回覆:ddccmm 的帖子

唔好誤會,HKPS 都係好學校,只係唔係一般人所定義嘅happy school ! 合對學術有要求嘅家長。

有唔少都入到沙一呂培基等一缐津校,但大多數係抽/派,唔係考!
津校都有叩門位..多數都係樂基學生, 樂基派位只係一般,好多考返黎,唔係年年點保持咁好成績
讀過你就明, 收得你都係要谷, 但唔係亂谷,唔係點讀沙呂...

引用:有唔少都入到沙一呂培基等一缐津校,但大多

原帖由 mimwing 於 14-12-30 發表
有唔少都入到沙一呂培基等一缐津校,但大多數係抽/派,唔係考!
津校都有叩門位..多數都係樂基學生, 樂基 ...
,請問一年有幾多人考,唔係派抽入兩呂一培?有冇實在數據?一個津校有十多個叩門位,一定有樂基學生叩到,但大部分?no comment la

呢個係真,朋友都有講個別唔係真net

不過聽講上年派去四寶的都叩到第二間

大仔讀緊其中一間,剛剛個年知道有1個同學係冇任何關係樂基叩入

samchan2179 發表於 14-12-30 13:28
,請問一年有幾多人考,唔係派抽入兩呂一培?有冇實在數據?一個津校有十多個叩門位,一定有樂基學生叩到, ...

剛剛個年我細女畢業, 同班很多同學都考到入沙呂及培基, 但大抽獎派位就很差.
‹ 上一主題|下一主題