用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教、宣道、九龍塘
樓主: sumaggie101
go

高主教、宣道、九龍塘 [複製鏈接]

cyhh 發表於 14-11-16 21:11
應該係包含升自己中學嘅人數呀。同埋我都想問,英中是否等如band 1呢?(除左非華語果d)我一直都有呢個疑 ...
呢個問題有人問過。應該只能答你通常大部分英中喺band1. 有d中中都喺band1,例如培正。凡事總有例外吖~

引用:Quote:cyhh+發表於+14-11-16+21:11+應該係

原帖由 Yanamami 於 14-11-16 發表
呢個問題有人問過。應該只能答你通常大部分英中喺band1. 有d中中都喺band1,例如培正。凡事總有例外吖~:fun ...
thx😊😊

回覆:高主教、宣道、九龍塘

有龍,真係唔要?

Yanamami  如唔係100%收唔可以叫龙吖   發表於 14-11-16 23:33

樓主,我同你諗法一樣,我唔in APS and KTS la

i_love_pampers 發表於 14-11-16 23:31

樓主,我同你諗法一樣,我唔in APS and KTS la

應該話唔駛交KTS,慳番筆報名費!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

就算高主教不是100% 龍校,都值得袋住先!

LuLuKiuKiu    發表於 14-11-17 09:53

sumaggie101 發表於 14-11-16 19:36
咁想問下大家,如有细佬跟尾,边間会收埋细佬的机会大d? (i kbow all need to go thru the interview, just ...
據聞不少宣小的細佬妹都入唔返宣小,應該無乜特別優待

LuLuKiuKiu  this is true!  發表於 14-11-17 09:53

引用:Quote:sumaggie101+發表於+14-11-16+19:36+

原帖由 starbabymm 於 14-11-17 發表
據聞不少宣小的細佬妹都入唔返宣小,應該無乜特別優待
我有GH係手,但我都會去APS,APS如收我,
我都會考慮,GH除了係有中學外,其實真係無其他好過宣小,小學成績一定係宣小好好多,但GH都係一間好學校,

引用:Quote:原帖由+starbabymm+於+14-11-17+發表

原帖由 hknote 於 14-11-17 發表
我都會考慮,GH除了係有中學外,其實真係無其他好過宣小,小學成績 ...
GH 設備好,校園大,有許多空間給小朋友玩,而程度也不淺,除非是離家太遠,否則都是一個好好的選擇。

引用:Quote:原帖由+starbabymm+於+14-11-17+發表

原帖由 hknote 於 14-11-17 發表
我都會考慮,GH除了係有中學外,其實真係無其他好過宣小,小學成績 ...

吓?

通常GH得咗都唔會考慮APS, 除非有細佬

通常APS畢業後都係target band 1A 英中,GHS 正正係band 1A.

當然,你再target高啲如Co ed或DGS 就另作別論。

GH學術就算比APS淺,大概也不會淺很多。

如果15、16,不如以平常心考埋其餘兩間先,考到再算,順便等自己及小朋友認識間學校先。

引用:如果15、16,不如以平常心考埋其餘兩間先,

原帖由 miutang 於 14-11-17 發表
如果15、16,不如以平常心考埋其餘兩間先,考到再算,順便等自己及小朋友認識間學校先。

...
認同
始終讀六年

Yanamami 發表於 14-11-16 21:03
以上資料睇,高140人中有65人上番自己中學(almost一半人),禁解讀另一資料:79.2%第一志願,同86%升英中 ...
可參考以下條 LINK 睇返 APS 既派位情況︰

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2894706&extra=page%3D1

用佢同 RC 既派位情況比,你就知邊間學校既升中較為理想。

當然,你有 RC 揸手去考更為無壓力。但如果入到 APS,又可懼升中
? 除非你認為自己小朋友入到去都係墊底個 10%

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-11-16+21:03+以

原帖由 minikoala 於 14-11-17 發表

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=289 ...
冇中學backup 又要自行入到頂好嘅中學,除咗成績之外,一定要一技傍身。aps 學生受歡迎是要在音樂上付出不少時間和金錢。

minikoala 發表於 14-11-17 11:03

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=289 ...
入到一間8成以上派/考到一線中學既小學, 唔代表小朋友自然可變成好似個8成人咁

正所謂一分耕耘一分收獲, No pay no gain, 入到某些學校, 沒有作出相對既付出係冇可能得到妳想既結果, 畢境升中保障係"0".

6年後升中人數會比現在多幾多? 一線中學學位又會多幾多? 但怕到時Band 1生都唔夠位分

係RC, 只要係B1生, 唔進取既基本上可安心直上中學; 係APS/KTS, 即使你係B1生, 除非有直資學校收咗你, 否則唔到最後你都唔知入唔入到一線學校.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:minikoala+發表於+14-11-17+11:03+可

原帖由 hkpapa852 於 14-11-17 發表
入到一間8成以上派/考到一線中學既小學, 唔代表小朋友自然可變成好似個8成人咁

正所謂一分耕耘一分收獲, N ...
冇中學back up, B1尾學生最心煩

bubuG 發表於 14-11-17 11:21
當學生人數比同區一線學校學位多既時候, 無直屬中學既所有B1生都要煩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bubuG 發表於 14-11-17 11:21

無人敢講在自行時已攪掂,所以應該成個B1的學生都好心煩。前年我係
煩到開學前一個禮拜添!

王家爸爸  Agree!  發表於 14-11-17 11:34
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Yanamami 發表於 14-11-16 17:40
我在另一個post中見到有家長說KTS是二線小學(跟DGJS,DBSPS比)。所以點都唔可以話喺神級,只可以話喺幾熟 ...
同意,一線和二線是相對的,這好似多數人講QC和KC是一線神級中學,但如果與SPCC和DGS等更神的中學比較,你可以說QC和KC是二線。
雖然在我心裡QC和KC永遠是一線神級,但他們在很多方面真的不如SPCC和DGS等更神的中學,所以我也無法反駁你。

i_love_pampers 發表於 14-11-16 23:31
如果是我,我也會選擇高主教。
‹ 上一主題|下一主題