用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要考咩證書?
樓主: jktmami
go

要考咩證書? [複製鏈接]

回覆 Gary_family 的帖子

邊e為知亮麗和有代表性?

回覆 hkpapa852 的帖子

搞學術,幾時都吾簁的。
但人有我有,一大堆獎和cert,就真係簁錢、簁時間,亦會影響父母的judgement ,以為小朋友真係好top好獲獎無數……

回覆:Jane1983 的帖子

我會考英文cert,主要係想佢有一定的英文水準,亦都for區內學校叩門用

回覆:edpo 的帖子

我想我小朋友去考係我想有guideline同範圍去幫我同小朋友串字,train英文presentation,其實而家仲未考,不過跟住嚟讀感覺幾好,正如之前有家長講要睇中英圖書,咁當然有啦,當佢自己已識睇識讀到ORT stage 6嘅時間,你就會想佢係另一方面,例如作句串字有所提升,其實都係得閒串下寫下,又唔急又唔趕,既然做左,咪想佢去考下,至於普通話,識聽同講就算,就算有GAPSK書,我又係當train說話用…其他義工、比賽証書就更平常心,學校或活動班有得玩就參加下,唔會專登搵啲乜乜盃比佢參加,講真,要睇晒青田啲書仔,都唔係咁易…仲要比佢玩下做下手工,一日有幾多時間丫…仲未計做學校功課…

回覆:jktmami 的帖子

上年見小一無學術証書連興趣班既証明都無。Profile得義工感謝狀。校長話妳小朋友無學術証書,無問題,有都唔代表d咩。咁校長就問我地家長同小朋友做義工既所見所聞。

tiggeryyw    發表於 14-10-25 21:54

引用:我小朋友今年k2,+要响呢度向咁多位偷師嘞。

原帖由 jktmami 於 14-10-18 發表
我小朋友今年k2, 要响呢度向咁多位偷師嘞。

想問吓大家建議考啲咩證書對考小一會有幫助?
唔使特登去集郵,有就儲起佢

‹ 上一主題|下一主題