用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇重讀小一考直資及私校的成功個案分享? ...
樓主: joyce10142003
go

有冇重讀小一考直資及私校的成功個案分享? [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

你的意思是如派了全區最差你到會接受, 在一間各方面都有問題的學校接受教育, 但這些學校各方面都不會高可派Band1都會讀得好苦, 為何唔早早為將來做多D準備, 如果冇能力那就算但都應該試一試, 你應該明白一線第尾可以是二線第一, 小朋友什麼都不會不應該聽天由命
我看你的意思是有能力可以在有問題學校考頭十名, 派住Band  1學校是嗎? 現場第尾學校要成功插班有幾難你知道嗎? 就算村校都要考3-4個鐘深半年至一年的中英數, 就算在原校派到Band 1程度上差異有幾大 ? 小朋友會幾辛苦呀?

joyce10142003 發表於 14-7-31 16:32

你的意思是如派了全區最差你到會接受, 在一間各方面都有問題的學校接受教育, 但這 ...
作為家長, 當然係為孩子作最理想的安排, 派唔到心儀的學校, 盡加去叩門是應該的.

我反對的是, 只為了入某些學校而要孩子自行留班.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

已經叩咗20間二三線都3-5百幾人考得8個位, 都話衰神上身冇間收可以點呀?你教我可以點?

名私校, 重讀小一機會係比插小二大好多, 咪以為插小二人少, 事實上係好多人申請去爭三兩個位

話你聽較易的人, 你要問多佢地一句, 佢仔女係小一全級考第幾, 若非名列前茅, 恐怕連IN小二插班的機會都冇, 仲有插小二, 你預佢考小二下學期至小三程度

若真係重讀小一可轉名校的, 我倒覺得可一試
若不成功咪照升小二, 行PLAN B LOR

唔一定話重讀就有心理影響, 若因是細B, 發展下下都不及同儕, 一樣係有影響。 小朋友越早重讀, 對佢影響係越細, 正正係講緊12年, 中間最關鍵係小五六升中,  自己會最清楚子女進度, 成績唔好係因為跟唔上定還是唔小心, 一定會知, 重讀兩個字只係包袱, 唔好因為有人一兩句而唔去做, 亦不要盲目, 明明跟得上有餘卻走去重讀

冇錯每間學校都出到叻學生, 名校成功的機會的確係大D, 主要是同儕的影響, 若去年不幸要讀間不理想的學校, 我覺得重讀小一亦不失為好方法, 但都應試插其他學校的小二, 要試才有機會選, 試都唔試就真係等如自己投降

joyce10142003 發表於 14-7-31 16:55

已經叩咗20間二三線都3-5百幾人考得8個位, 都話衰神上身冇間收可以點呀?你教 ...
明白叩門失敗家長既心情..... 但請問你叩咗幾D二三線學校?

但我見你叩過個D學校:
LS
九龍塘基華
黃埔宣道
奉基
紅馬
協和
何壽南......

無一間係我心中既2,3線囉......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-7-31 15:55
我一向反對重讀/留班係為咗去考學校.

無話讀邊間學校就一定得, 亦無話讀邊間學校就一定唔得, 任何學校都可 ...
好老實講, 20幾歲仲讀緊中學又誇張D, 我相信如找到合適既學校加埋家校合作, 留班應該唔會係經常發生既事, 同埋可以講話唔應該發生既事. 我會咁睇, 如重讀小一對小朋友心理上沒有影響, 我唔覺得有咩咁大不了, 當然無人知是否重讀比較好, 因為決定左無得返轉頭, 未試過你又唔知, 同埋好睇每個家庭同小朋友既背景, 亦要睇下學校, 唔可以一概而論.    因派位, 我派唔到我覺得合適既學校, 如現在聽其他家展講, 原來可以再有一次機會嘗試我覺得合適既學校, 又未嘗唔係一個機會, 用一年時間去換我小朋友6年既小學生活, 我又覺得值得喎. 當然任何學校都可以出到叻學生, 問題係個%有幾高幾低, 就算%有幾低都好, 只要你O係%內都會係BAND 1 生, 呢個道理我明白.  其實可否具體講下重讀可能遇到既問題, 等我可以列入考慮中, 同埋睇下呢D問題會唔會APPLY到O係我個小朋友身上.  謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果小朋友讀到,只係唔好運,可以試私校
而成日都有人講:私小讀唔掂要走
我眼見真係有同學轉校,當然唔講就唔會問轉邊間,但有部份係讀得唔係幾好嘅,咁佢地都轉到,三線學校排前位置要轉校,應該唔會無可能
只係,如果細仔都搞得掂,就點會轉小一,而唔係插小二囉~  (名校另計)
恐龍家

kenlau806 發表於 14-7-31 17:00
名私校, 重讀小一機會係比插小二大好多, 咪以為插小二人少, 事實上係好多人申請去爭三兩個位

話你聽較易的 ...
係, 我都覺得你咁行都係一個辦法

喜樂果子 發表於 14-7-31 17:27
好老實講, 20幾歲仲讀緊中學又誇張D, 我相信如找到合適既學校加埋家校合作, 留班應該唔會係經常發生既事,  ...
有冇問過亞仔/女願唔願意讀多年小一?

現實既諗法...小一小朋友重讀小一...當然家長各有自己原因及諗法
但學校可能會咁諗...讀得好既應插小二...讀得一般既...轉過黎對佢地有d風險

btw...我都識得有位細囝...第一年考DXS唔收...叫佢下年再重考P1...一定收佢...第二年果然收左~~~

回覆 奥脫福 的帖子

係群組入面有d咁冇品嘅家長⋯真係天先曉得係人定係神,可能係係鬼⋯

其實香港教育制度確實是有D拔苗助長的感覺, 有好多國家是要求必須足7歲先可入學, 但香港是未滿6歲就已經入讀小一.好定壞其實真是見仁見智.

補充少少, 其實讀小一對小朋友黎講是好大的轉變,先唔講學習方面,日常的自理能力都要訓練好. 依家就好似是叫一個6個月的BB行路一樣的感覺.我有朋友個仔入讀小一前先戒片, 為左唔好去禁多洗手間,平時系學校基本上唔飲水.

hkpapa852 發表於 14-7-31 17:45
有冇問過亞仔/女願唔願意讀多年小一?
我剛剛同佢解釋過,可能會再叫佢去面試, 如果OK既話, 佢要重讀小一, 可能因為我個小朋友唔係好成熟, 佢只係問左幾句, 而我又盡量解釋比佢知我既用意同原因, 佢無咩特別反應.  當然到真係可以成事既時候會再細心D同佢做心理輔導, 又或者可能本身派果間都OK既話, 我就一動不如一靜啦

mimi0129 發表於 14-7-31 18:43
補充少少, 其實讀小一對小朋友黎講是好大的轉變,先唔講學習方面,日常的自理能力都要訓練好. 依家就好似是叫 ...
講真如果讀小學先介片只有2個原因

(1) 小朋友真係有問題
(2) 個家長好有問題

mimi0129  個大人的問題較大.  發表於 14-7-31 20:16

引用:當然無問題喇!完全乎合遊戲規則,小朋友少

原帖由 奥脫福 於 14-07-31 發表
當然無問題喇!完全乎合遊戲規則,小朋友少d 實力都做唔到呀。況且用一年
換十二年,12倍抵搏丫。 :excited ...
至於活在光輝背後的小朋友,來年的翻叮小一生活如何,真係天曉得了!何出此言?

自打嘴巴?!

引用:回覆+奥脫福+的帖子 係群組入面有d咁冇品

原帖由 Jellytsoi1997 於 14-07-31 發表
回覆 奥脫福 的帖子

係群組入面有d咁冇品嘅家長⋯真係天先曉得係人定係神,可能係係鬼⋯

喜樂果子 發表於 14-7-31 18:50
我剛剛同佢解釋過,可能會再叫佢去面試, 如果OK既話, 佢要重讀小一, 可能因為我個小朋友唔係好成熟, 佢只係 ...
好depends on 你點spin 個story,你覺得是一件好既事,佢都會,另外就是他會否從中得到佢想要的東西。
做大B遇到d叻細B壓力就點都有d,在一起乎你怎去拆彈

引用:補充少少,+其實讀小一對小朋友黎講是好大的

原帖由 mimi0129 於 14-07-31 發表
補充少少, 其實讀小一對小朋友黎講是好大的轉變,先唔講學習方面,日常的自理能力都要訓練好. 依家就好似是叫 ...
有啲甘嘅小朋友,佢父母要檢討下自己....

MrBeast 發表於 14-7-31 21:18
好depends on 你點spin 個story,你覺得是一件好既事,佢都會,另外就是他會否從中得到佢想要的東西。
做大 ...

你又真係講得啱, 如父母真的覺得件事係好, 咁我地一定會講得好靚, 而小朋友又會比我地感染.  成件事好在乎我地點講同睇
‹ 上一主題|下一主題