用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣肯定學校呈分上教局的名次不会有錯 ...
樓主: Daddle
go

怎樣肯定學校呈分上教局的名次不会有錯 [複製鏈接]

Band5 發表於 14-6-21 13:19
呢個機制係假設學校嘅程度冇變,所以係變相打壓啲上升得好快嘅學校,無論B1程度學生比率上升咗幾多,都只會 ...
如果真係整體上升得好快而持續在兩隔年的學校,調整分一定增加. 而且並不是用幾年前的數字,只是前兩隔年,還有因為避免突然的變化,其中一年是重畳的.

回覆:goodenough 的帖子

如冇記錯,14同15年都係用10同12年嘅pre-S1,即係5年前嘅師兄師姐成績仍然在影響緊自己嘅成績,假設一直都係有100學生,10年有30個考到B1成績,12年有40個,14年有50個,15年有55個。但因14同15年都只會計10同12年成績,大約只計得出35B1生。所以14年有15人自己有B1成績,但被評為B2,15年更有20個!

唔知我有冇諗錯!

我諗唔到呢個制度可以點樣加入預測上升下降嘅功能。

如果呢兩年又剛好考得唔好,誤差可能更大!

引用:如冇記錯,14同15年都係用10同12年嘅pre-S1

原帖由 Band5 於 14-06-21 發表
如冇記錯,14同15年都係用10同12年嘅pre-S1,即係5年前嘅師兄師姐成績仍然在影響緊自己嘅成績,假設一直都 ...
2015及2016年會用2014年及2012年成績,所以影響有4年長。

引用:如冇記錯,14同15年都係用10同12年嘅pre-S1

原帖由 Band5 於 14-06-21 發表
如冇記錯,14同15年都係用10同12年嘅pre-S1,即係5年前嘅師兄師姐成績仍然在影響緊自己嘅成績,假設一直都 ...

2014今年會用2010,2012的PS1成績來計算。2015年就會用2012和2014年的PS1成績來計算,除了2012年是重疊之外,最快相距只有一年,最長是4年,但平均兩、三年會用相同年份,目的都是避免有突然上落,而在重疊年已作調整。

況且,影響banding的因素並不單一在PS1。PS1只提供了一個基本的分數,排banding的因素中還要計算同學的配對分,還有是三次的呈分和三次的配對。還有……就是學校與學校之間的比對和排列,縱使你有好的調整分,一但出現起落的成績,你就會用這個成績來排列,跟別人有低調整分但穩定的高成績,排列過後,鹿死誰手都未知。

PS1會影響你們學校的調整分,但真正影響自己banding的,就是自己三次呈分試的成績。

回覆:Band5 的帖子

多謝謝khmama同goodenough嘅指正,原來我搞錯,誇大咗誤差!

不過,在以上例子,14年即使有50個學生達到B1程度都只可以分得35B1位這點應該仲啱掛!

王家爸爸 發表於 14-6-19 17:36
要band 1同學提早在第二、三志願選band 2學校?
但 Band One 家長,你精我都唔呆,唔會聽笨建議。 ...
我真係好唔明白, 經常有JM話學校會因保住頭三成功率, 老點家長。但就算頭三成功率100%又如何, 原來個個band 1仔入晒band 2校。咁教路教好啲, 博到執死雞位, 入Band 1率上50%咪仲威過頭三100%。唔係咁計嗎?

hoyeef 發表於 14-6-21 13:05
明白這個調整機制是一非常複雜的計算,但整個計算都是黑箱作業,是否能夠做到公正昵?真是很好奇,有甚麽方 ...
看起來公正比真正公正更重要。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+14-6-19+17:36+要ba

原帖由 little_yolky 於 14-06-25 發表
我真係好唔明白, 經常有JM話學校會因保住頭三成功率, 老點家長。但就算頭三成功率100%又如何, 原來個個band ...
我校不是看抽到頭3志願的比率, 而是看每年有幾多同學入band 1英中

引用:Quote:hoyeef+發表於+14-6-21+13:05+明白這

原帖由 王家爸爸 於 14-06-25 發表
看起來公正比真正公正更重要。
甚麼是公正比真正的公正更加重要!好深層次,唔係好明。

little_yolky 發表於 14-6-25 10:07
我真係好唔明白, 經常有JM話學校會因保住頭三成功率, 老點家長。但就算頭三成功率100%又如何, 原來個個band ...
我估係因為啲學校係band 幾呢嘢樣有得抅,但係「我校學生 xx%獲派頭三志願」就冇人可以叉輪住。

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-6-25+10:07+

原帖由 noplanner 於 14-06-25 發表
我估係因為啲學校係band 幾呢嘢樣有得抅,但係「我校學生 xx%獲派頭三志願」就冇人可以叉輪住。 ...
其實現在是否巳攪好珠?日子真的很難過

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-06-25+發

原帖由 Horsebbj 於 14-06-25 發表
我校不是看抽到頭3志願的比率, 而是看每年有幾多同學入band 1英中
點解每年要向外公布頭三志願的數字,就是要話比大家聽,命中率越高,越能說服社會輿論,個制度係好嘅,有邊間學校夠膽唔向教局交數。

有d學校好清楚自己的同學,band1、2、3頭學生多的,自行嘅成功率高,估計唔會太多同學玩大抽獎,壓力唔太大,無需要叫你太快選band 2。

還有你本身個區的位夠唔夠派都會影響老師的決定,太冒險的,老師都唔想。你話有冇老師夠膽在西貢區叫你第四志願都重整間band 1落去!叫得你就會要叫第二個。始終老師唔係EK家長,要面對嘅野太多。

要頭三定要band1就係每年升中老師的煩惱!同你朝夕相對左至少兩年,難道一點感情都沒有!

noplanner  有咁多嘢影響老師的決定!   發表於 14-6-25 21:43
noplanner  要頭三定要band1就係每年升中老師的煩惱!   發表於 14-6-25 21:41

回覆 goodenough 的帖子

goodenough, 請問什麼是配對分呀?

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-6-25+10:07+

原帖由 noplanner 於 14-06-25 發表
我估係因為啲學校係band 幾呢嘢樣有得抅,但係「我校學生 xx%獲派頭三志願」就冇人可以叉輪住。 ...
點樣可以拗?band 幾都唔係學校可以控制。

JOJA 發表於 14-6-25 21:21
其實現在是否巳攪好珠?日子真的很難過
咁又真你唔知噃,過埋今晚仲有唔夠兩星期,各位升中家長加油放鬆心情啊!

goodenough 發表於 14-6-25 21:34
點樣可以拗?band 幾都唔係學校可以控制。
咪就係囉!

回覆 JOJA 的帖子

我都好"鄧"你地心急, 出年就到我喇!

gdmice 發表於 14-6-25 21:31
回覆 goodenough 的帖子

goodenough, 請問什麼是配對分呀?

因每間學校程度不同, 深淺各異,沒可能互相比較. 於是要靠一個全港升中同學在同一時間考同一份卷的PS1來調整. 教局會將同一學校師兄姐在兩次PS1所得的抽樣成績平均後計算出一個可以反映學校整體成績的調整分. 除此之外,這些同學的PS1分數就會用作給本屆同學作配對. 即是同學每次呈分試的分數經標準化後排列出的名次就會跟師兄姐的PS1成績作配對,考第1的同學會分配獲得PS1中最高分的分數,考第2的就會獲得第2高分的分數,如此類推.這個分數就是配對分.

三次呈分後就有三個配對分,將這三個配對分平均後再加埋學校的調整分就用作全港和本區所有升中生排BANDING 之用.

由於排BANDING 是用配對分,跟呈分試標準化後的分數不同,會出現不同程度的偏差.若三次呈分試的上落越大,偏差就越大.

goodenough 發表於 14-6-26 02:04
因每間學校程度不同, 深淺各異,沒可能互相比較. 於是要靠一個全港升中同學在同一時間考同一份卷的PS1來調整 ...
都係嗰句,其實哩類咁基本又重要的資料,edb 有無向家長和申請人公開?

部分上面提過的資料喺光碟有,但其他例如配對分、同學的調整分、加埋學校的調整分、標準化(點做),edb 似乎欠奉

光碟俾到嘅印象,師兄姐在兩次PS1所得的分數平均後 = 配對分 = 調整分?!

goodenough 發表於 14-6-25 20:49
甚麼是公正比真正的公正更加重要!好深層次,唔係好明。
我的意思是 procedural justice (seem to be fair, 看起來公正) is more important than the Justice itself (真正的公正).
‹ 上一主題|下一主題