用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 陳守仁升中派位
樓主: GAT
go

陳守仁升中派位 [複製鏈接]

if this is the case, what try so hard to go for tsl? wby don't just go for other one dragon dss school in band one 尾/band two 头?like LHT, Fijian, 音小,优才?

引用:Quote:king.bo88+發表於+13-7-11+11:11+失

原帖由 KittyMelody1 於 13-07-11 發表
我都好失望, 好有"雷聲大, 雨點少"既感覺

其實細心D睇, 今年真係好多普通既官津校升中成績都唔錯 ...
yes, 我屋企附近間津校都有50%以上入band1英中。仲易入過tsl好多好多。

回覆:陳守仁升中派位

um....今年入傳統名校睇落好似少左,不過整體都ok 啦!
不過我作為家長之一,我就feel 到學校想教小朋友唔係死讀書。校長成日都同小朋友講work hard, play hard, 小朋友都知應該咁。
我地唔谷tsa, 唔谷pre s1,平時功課少,有咁既派位都ok 啦。
當然,人係貪心既,我都想佢地再派多啲band 1啦!嘻嘻!
至於顏保鈴同tsl 真係好似,我地學校同佢地關係亦都好好,佢地校長成日黎做嘉賓的。黎緊dse 放榜,我都好期待佢地既成績呢!

回覆:陳守仁升中派位

如果總計 派位和考入的Band 1 A 人數其實很不錯, 證明學生能力強, 只不過其中靠派位的相對其它小學如APS 等未必多.   

我估另一原因是校內成績同學之間相差太少,  往往差幾分排名可以差20-30位, 好多band 1 邊緣的其實實力都好強, 但因考試成績好難說肯定 band, 他們不會博派位, 所以買晒保險.

不知APS, KTS 等一向派得好好的, 同學之間的差異都應不多, 會不會有同一問題 ?  不過好明顯他們的家長比TSL的肯搏抽. 可能老師的意見取向亦有分別.     

回覆:GAT 的帖子

个人認為考得唔錯

其實考得好的津校、學生日日做到無停手、要有付出才有收穫。

KittyMelody1 發表於 13-7-11 14:51
我都好失望, 好有"雷聲大, 雨點少"既感覺

其實細心D睇, 今年真係好多普通既官津校升中成績都唔錯 ...

係呀..但好多家長比得起錢, 唔想小朋友讀津校, 因為津校多大陸人覺得成個學校環境無咁好囉..

回覆:silvia_ng 的帖子

我都識畢業生分別不同年份去npl, 會因為想可以繼續用/學法文日文嗎?

回覆:林嬌嬌 的帖子

As a user's parent for 5 years, I would certainly say that Tsl is a very good school. I can see him to study happily in TSL. Also, you can see how confidence for a TSL kid. Furthermore, I can see my son has broad exposure and knowledge.
Even though this year the sspa result may not be so bright as compared to last year (i think it's parent's strategy issue), but even consider the % of band 1A+1B together, I don't think you can find a lot of  primary schools having such a high ratio.

NPL will have IB soon? That's why more graduates from TSL applied for NPL?

其實我好唔鈡意陳守仁個校長!

引用:其實我好唔鈡意陳守仁個校長!

原帖由 littlehoneymum 於 13-07-13 發表
其實我好唔鈡意陳守仁個校長!
點解

‹ 上一主題|下一主題