用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五升小六你地派成績表未?
樓主: beautiful
go

小五升小六你地派成績表未? [複製鏈接]

明天拎成績表

回覆:小五升小六你地派成績表未

我女學校由小—到五年級上學期,都唔講名次,成績只有ABC,甘多年我對名次非常陌生,下學期的家長日我亦不抱希望,但係上星期五家長日,班主任竟然說大約排名,我個心真係卜卜跳,畢竟第一次知道個女的排名,仲係甘重要的呈分試,當然排名秘密左甘多年,今次知道的只是0-20名內!但我也很感謝!

醒目開學勳章

DFSON 發表於 13-7-5 11:04
你指全港排名, 係咪即全級名次再+上兩屆師兄師姐果個次第? 老師話要保密.

...

學校只會講小朋友响級2次呈分試排名你知去揀學校;2次呈分後自行階段中學會收全港排名,揀選 學生面試,但果d只有中學先知....自己小學係全港屬咩位(上中下)其他資料只有小學校長佢地知...
我女2001年1月8日QE出世  

醒目開學勳章

pswongg 發表於 13-7-5 09:01
我以為是每間學校獨立排名  每間學校呈分後會知自己Band1的人數 但如果全港一起咪好難計

將所band1人數加 ...

各間學校程度唔同佢會有套方法拉勻計!小學還小學俾係全級排名band幾;中學面試係另外佢自己收份學生排名.我地唔知架!只有估.....如學校面見頭250名,佢call你(如考band 1中左右)咪一個驚喜,即學校學生响排位都唔差...我等緊9号放榜

pswongg  祝你入到最理想的中學  發表於 13-7-8 14:00
Gloriasogashiwa  good luck!  發表於 13-7-8 01:44

gloriap 發表於 13-7-8 01:04
各間學校程度唔同佢會有套方法拉勻計!小學還小學俾係全級排名band幾;中學面試係另外佢己收份學生排名.我 ...
咁果家長知自己間小學的排名就較容易選校 如排名band1的小學可以進取些 而排名band3的即使校内名列前矛也要較保守去選校 但小學未必肯告訴家長自己的學校排名 所以要睇之前學校的派位結果做準則  這個想法對嗎?

大家好..我個仔上星期五派左成績表返來,平均分同平時差不多..我問他老師有無講banding,他話無,成績表由一年級到而家都係得A,B,C無分數無名次的,只有總分及平均分..幸好他另一班的一個同學(好朋友)平均分同他差0.5分左右(我仔高些),老師講左係band 1尾 band 2頭,所以他應該一樣的..其實我應唔應該打電話去問老師確定呢? thx!

醒目開學勳章

pswongg 發表於 13-7-8 12:09
咁果家長知自己間小學的排名就較容易選校 如排名band1的小學可以進取些 而排名band3的即使校内名列前矛也要 ...

我唔知其他會唔會講,我知有d係考過幾多名就冇名次出;我女學校由頭到尾都有全級名次,只呈分試2次後另外再寫呈分試名次再講band one名次範圍

王國會長

gloriap 發表於 13-7-8 17:36
我唔知其他會唔會講,我知有d係考過幾多名就冇名次出;我女學校由頭到尾都有全級名次,只呈分試2次後另外再寫 ...
咁好乜都講, 那容易都選校

王國會長

大傻蛋 發表於 13-7-8 14:03
大家好..我個仔上星期五派左成績表返來,平均分同平時差不多..我問他老師有無講banding,他話無,成績表由一年 ...
我囡間學校呈分科目(中英數常視音)有分數和grade, 非呈分科目(PE, 普通話)則只有grade.

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

係呀瑩爸,我地仲會講級名次,同男仔女仔淨排名,呢樣透明度幾高架,

王國會長

wwyee 發表於 13-7-8 21:36
係呀瑩爸,我地仲會講級名次,同男仔女仔淨排名,呢樣透明度幾高架,

...
連男女生排名都有
有時都唔明有D 學校做乜咁"小氣"乜都唔講

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

不過你要六下攪统一前先知淨女仔排名

媽媽們,我都想問下:我女已派成績表,除了視藝拿B,其它都是A,老師說約全級20幾名,但我不知這所小學所屬什麼級別,你們覺得有希望入Band1嗎?全校學生有120名左右.謝謝請給予答覆.

引用:你地學校有無得見家長?老師有無分析下第一

引用:媽媽們,我都想問下:我女已派成績表,除了視

趙華 發表於 13-7-8 23:32
媽媽們,我都想問下:我女已派成績表,除了視藝拿B,其它都是A,老師說約全級20幾名,但我不知這所小學所屬什麼級 ...
可以參考學校網頁過往派band 1大約幾多%的。

回復 maywon 的帖子

班主任說1-40名就可以入band1.但我還是怕這所小學不是特別棒的學校.怕老師是否是安慰我.看過她學校以往派位結果,都有30多名入到band1,但又怕是不是的人好運氣,是攪珠攪到.
今晚再聽到好多六年級家長說好緊張明天派位結果,不知怎的,我也好怕阿女的將來.

回復 Anniemun 的帖子

每年都有30多名入到band1,但又怕這30名裡面其中有一部份人是攪珠攪到?

趙華 表於 13-7-9 00:15
回復 mawon 的帖子

班主任說1-40名就可以入and1.但我還是怕這所小學不是特別棒的學校.怕老師是否是安慰 ...
第一次你好大機會是band1  不過還有2次星分試 努力keep住這個水準  我覺得頭個3O名的平均分可能好接近

未派
‹ 上一主題|下一主題