用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你地真係好彩, 有份好工或好老公! (唔啱勿入) ...
樓主: Wishhavebb
go

你地真係好彩, 有份好工或好老公! (唔啱勿入)   [複製鏈接]

回覆:你地真係好彩, 有份好工或好老公! (唔啱勿入)

總知要量力而為。

引用:五六千同五六萬都有人揾,有人揾幾多都好都

原帖由 BBLAX 於 13-02-26 發表
五六千同五六萬都有人揾,有人揾幾多都好都以細路行先。有人手𢴇幾千萬都慳住細路!價值觀問題!響 ...
我老公成日話D人買個貴銀包,可能個銀包裡面永遠都無同等價值嘅現金

comemon999    發表於 13-2-27 11:17

回覆:man811231 的帖子

依家D人遲婚,有事業,才敢結婚,又生得少,所以仔女就變晒如珠如寶!睇開D啦!享受下啦!到仔女大了,佢有自己的世界,你想幫佢安排活動都幾難!

回覆:Andymammy 的帖子

其實,我唔認同搵6-7萬,就要讀私幼,香港市民點解唔爭取番自己既權利!我們有權享有社會服務:教育、醫療、房屋等,但港人偏偏喜歡讀私校、入住私家醫院、冇公營房屋住!呢D唔知咩政府攪出嚟既現象!

引用:其實,我唔認同搵6-7萬,就要讀私幼,香港

原帖由 Andymammy 於 13-02-26 發表
其實,我唔認同搵6-7萬,就要讀私幼,香港市民點解唔爭取番自己既權利!我們有權享有社會服務:教育、醫療 ...
同意,我都冇用政府福利,私家產檢、私家醫院生、私家打防疫針、讀私校.......

回覆:sbux 的帖子

I thought the same too.

如果我能力做得到的,我一定會俾最好的給小朋友! 寧願自己其他嘢慳啲!

如果有能力,學費超貴,如果我覺得唔值,我都唔會讀!

好似舊年阿囡一間英普pn, 淨學費7千,校車2千, 按金$18k!初初我怕無學校收阿囡,所以按金照俾!後來阿囡考到另一pn, 學費$3千幾,我揀全英文班!當然放棄$7k學費,因為覺得唔值!當然$7k 學費都大把人讀!

davywm    發表於 13-2-27 15:40

其實收入不多的家庭,他們亦可以有很多讓小朋友學習的機會,小朋友可以到公共圖書館,裡面還有很多活動(例如:講故事),另外社區中心的興趣班和活動就更多.如小朋友愛運動,坊間有很多體育會如足球訓練學校.

如好好安排,窮的小朋友一些可以有很多平宜的機會.不過家長要自己留意.

davywm    發表於 13-2-27 15:41

有能力者,都唔係一定揀貴校,會揀自己喜歡嘅學校,如龍校!只不過佢地選擇多一啲,可考慮埋貴校。

又,經濟好嘅老公,未必一定係好老公!富豪有老婆,但出面女人一大堆,都唔係好老公!

好老公,唔係以前黎衡量!

老公係自己揀,食得鹹魚抵得渴!

其實我開呢個POST, 係好敏感既一個話題,甚至會開罪好多人, 但希望大家清楚, 我冇同人比較, 冇憤世疾俗, 亦冇悲觀, 家庭收入唔係多, 但夠咯, 我只係奇怪真係有好多家長俾到仔女讀學費咁貴既學校, 家庭既費用開支, 有個家長話學費有7K既, 係咪真係咁多家長咁卓卓有餘? 有時, 唔係你死慳死抵就有。

仔女最好既, 當然一定, 但要個個月就咁慳法, 同有位家長話到時搵唔到咁多咪讀返D平既學校, 但係咪咁易返到轉頭? 仔女又係咪咁慣?? 教學上一定有分別, 你自己又接受到嗎?
我有小朋友, 都係要選幼稚園, 所以先黎呢度取經, 但睇親多數都係私校, 國際, 所以先有呢個感覺, 唔係有妒嫉人既意圖, 請勿誤會!
有D家長話唔好怨天由人, 要諗下點努力工作, 係, 啱, 但有好多人好努力, 都未必有機會! 你見做保安果D, 12個鐘, 又唔見佢有好多錢? 幾多大學生都冇嘢做啦! 有時係機會, 睇你好唔好彩, 搵到間好既公司, 好既老闆, 咪可以好D咯! 我唔排除有個人努力!

好多家長結婚遲, 係,事業有成, 係, 俾好D仔女, 啱! 但儲到錢, 事業有成既係咪咁多?
覺得我有問題既, 唔緊要, 但人有好奇心, 香港重係有好多有錢人, 話我有問題既, 我好相信佢地既生活應該唔差同經濟現況都超穩定!

ANYWAY, 我睇完咁多POST, 我都已搵到我想知既答案! THX!!!

ingridchau  身同感受。  發表於 13-2-27 13:47

回復 wankapo 的帖子

唔係好老公, 但老公有, 重要肯俾! 再唔係, 就有個好老闆, 份工掂先有!
好多全職媽媽想出返搵做嘢, 都搵唔到, 有D成日呻係公司幾慘幾慘....

我想講,我感覺係黎呢度既家長,對子女既教育係十分著緊,而好大部份都係想精確計劃用自己有限既資源比最好既比小朋友吧!三千多元左右既學費私校,兩公婆每人節約二千一個月,好多父母都做到,如果可以入到TT英普呢d超級燒鵝肶幼稚園,學費都只係8舊至一千。咁係咪要黎睇BK多d同早一點部署同訓練小朋友呢。有好多時吾係吓吓講錢就做得到既。

回覆:Wishhavebb 的帖子

好似冇人答緊樓主問題。你呢條問題嘅答案係: 真係好多有錢人。你諗下香港D樓同租金幾貴。幾千元學費對有呢堆有物業嘅人係乜錢。仲有D老闆,高層同金融人。睇下股市每日成交量。仲有幾多Private Banks!  而呢堆人都唔少。佢地唔係你諗到好似我地呢D要睇住嚟洗㗎。

cal@wicked  yes, you got the point! 真係好多有錢人  發表於 13-3-28 23:59

Wishhavebb 發表於 13-2-27 10:07
其實我開呢個POST, 係好敏感既一個話題,甚至會開罪好多人, 但希望大家清楚, 我冇同人比較, 冇憤世疾俗, 亦 ...
我自己都出身基層, 現為人母親, 了解你的想法. 但我相信如果小朋友自小懂事發奮, 即使出身普通學校, 亦可出人頭地. 雖然現在經濟穩定, 我反而擔心仔仔慣於安逸, 不捱苦. 你看有能力的家長送子女去讀蒙特梭利就知道他們也擔心有工人的問題.  窮人的孩子早當家(不是話你窮, 請不要多心), 我自己有很深的感受. 最重要是教導他們有正確的做人態度, 這是家長最重要亦最困難的工作!

老實說, 沒有太多選擇可能是一種幸福: 不用三心二意, 也不必為入貴名校而煩惱!

回復 chansiub 的帖子

chansiub, 冇錯, 多謝你!!!!! 我奇實係好奇香港真係重有好多有錢既中產! 終於有人明白我!!!!!!
我做咩要妒忌人, 我兩公婆都有嘢做, 不過就真係俾唔起D私校學費, 我都好慳, 好努力做嘢, 但都係搵唔到好有前途既工, 點慳都俾唔起, 我個女而家果間有學劵, 唔太差, 但見個個上得呢個討論區, 唔係九龍塘, 就私立, 咪好奇咯, 新聞話中產窮, 不過我估, 佢地都係專業人士, 或做果行, 係專業果類, 其實人到中年, 唔易搵工, 咁多大學生, 好多在職媽媽都唔易有份好工做, 只係覺得係呢到講得話讀私校既家長幸福, 別冇其他意思!

回覆:Wishhavebb 的帖子

我可能比你好但都有同樣的感覺。每次見到賣樓,大減價D嘢賣曬都有呢個問題。其實你的標題都唔係錯。其實都啱㗎。我有好多呢D朋友。自己朋友或個仔D同學生日會豪到不得了。不過係真係唔緊要,俾到自己覺得最好便可以了。我個仔從來都冇問我點解佢冇。

樓主, 本地當然大把有錢人, 強國湧入黎的有錢人就更多, 可以一羣人每人7位數買一個小學學位揪夠一班 ! 世界咁大, 人地做乜管唔到,但希望你俾自已多D正能量,唔好妄自菲薄。

簽名被屏蔽

我個人感受: 我2公婆收入2個加埋都冇5萬,但洗費好小(冇遊行,冇乜行街買嘢) 我都有同呀囡乜幼稚園都報,level 由保良局至york, 九龍到香港乜都報, 可惜呀囡大部份間間reject,得york & sjc收 ,其實我都好無奈,但唔通唔比佢讀咩。之後我同老公都覺得算啦,我地能力許可都會盡比佢啦, 希望佢由小可以打好個底子,我地用金錢去幫佢賺知識,打後上小學中學不論邊間好,又或者有幸上大學,佢自己行架喇,只有知識佢能夠一生受用。放鬆d啦樓主!!

davywm  me 2  發表於 13-2-27 15:43

如果要勁慳, 食唒粥咁先可以讀”名校”, 咁建議吾好讀. 如果係買少件無謂野個種慳, 咁就無咩所謂lor..

我相信比個細路讀”名校既人都有衡量過, 覺得school fee ok先報, 唔會係比5成人工去school fee個度咁無理..

以kindergarten黎講, 平d既學校唔代表d學生差好多, 唔代表d 老師好唔得, 唔代表唔可以教好你個細路. 好多村校既老師都比千人”名校”有心機, 有耐性, 對每個細路既特點都記得清清楚楚. 咁個細路又點會唔慣呢?

我覺得最大既分別只係語言. 可能無net, 但係你可以係校外時間, 花多d時間/$ (用d平d既方法)/心機 係呢方面. Interview個時都可以好好.

條條大路通羅馬!
‹ 上一主題|下一主題