用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心今日interview
樓主: yslgirl
go

聖心今日interview   [複製鏈接]

回覆:聖心今日interview

阿女考月曆,有個福字果隻

我個女問衫㚒,但我屋企用煤氣乾衣機,好少用衫夾,好彩佢都答到老師係㚒,用來夾衫!不過第一part玩咗枱面玩具,看來機會都不大!

第1part,我個囡邊玩台上玩具邊答問題,哈哈,如果佢唔玩我先驚
第2part問月曆,我囡呆左,我屋企真係無……

part 1 有答老師問題,但我言念好多人答到
Same part 2 月曆,但老師好似預左佢唔識好快就講左答案出來,然後自己講月曆用來做什麼,無問阿女問題.

老師攞份報紙問係咩呢?阿女答報紙,老師再問用呢做咩?阿女答睇嘢,老師再問睇乜嘢?阿女唔識答,老師再問咗佢幾次,其實我係咪應該講個答案俾阿女,等佢答老師呢?

petercck  你教女答唔係女答,梗唔得喇。
係屋企教女呢d係新聞紙,睇新聞,咁女面試就識答。  發表於 13-1-5 18:04

In完啦,真係心身俱疲!  呢間係等得最耐既學校,唔係好明in咁短時間點解要等咁耐? 我估佢太少老師面試。咩第一part枱面上既玩具唔係比小朋友玩架咩? 雖然我個女無玩,但我諗唔會專登咁試小朋友啩。

Wankapo我個女您個女真係難兄難第,我又係問鞋帶!  唔好講笑,果條黃色令立立既唔多似鞋帶,未開估時我都唔知。我個女答繩,問佢要黎做咩,佢答穿野。老師再問仲可以做咩,我同個女都唔識答。呵呵,跟住先開估係鞋帶

vinik  我個女都係問鞋帶呀! 佢都係話串野, 串乜野? 串珠仔. 跟住再問仲有乜野用, dead air, 問多幾次佢先答唔知.  發表於 13-1-7 14:25
119ching  我過女答繩, 問佢要黎做咩, 佢話跳繩, 老師話你好叻wo....係咁....  發表於 13-1-6 15:29

引用:阿女考月曆,有個福字果隻 +

原帖由 pingulolo 於 13-01-05 發表
阿女考月曆,有個福字果隻
我都係月曆,根本答唔到野,平時都冇玩開呢樣野,今次都係凍過水

我地都係月曆,根據我老公講,一話唔知你立即KO無得留底,即刻講拜拜!

我個仔K2正在讀米,所以題目咪K2程度?!

學校不是單看你答唔答到d問題既表面正確答案而決定取錄與否的.

引用:In完啦,真係心身俱疲!++呢間係等得最耐既

原帖由 yslgirl 於 13-01-05 發表
In完啦,真係心身俱疲!  呢間係等得最耐既學校,唔係好明in咁短時間點解要等咁耐? 我估佢太少老師面試。咩 ...
你個女都醒,識答繩同穿野!我個女答車車,爸爸車車,胡言亂語!跟住老師好快咁俾答案,好快叫我地走!
我諗衣夾最易,跟住係月曆同米,最難係鞋帶!
叫小朋友輪住講自己咩名同幾多歲都難啦!又特登放啲玩具喺中間引佢哋!
呢間真係最難嘅interview!

yslgirl  貢攪笑  我覺得月厝最難, 衣夾最易.  發表於 13-1-5 19:25

回復 wankapo 的帖子

我個囡都係考鞋帶。
我個囡話係繩,老師追問用黎做乜,佢話 係jump rope ,老師話咁短跳唔到。
另外,我個囡一坐底就玩玩具,應該衰左。
攞貼紙又冇講多謝。冇望  。

引用:part+1+有答老師問題,但我言念好多人答到S

原帖由 Ammeyogi 於 13-01-05 發表
part 1 有答老師問題,但我言念好多人答到
Same part 2 月曆,但老師好似預左佢唔識好快就講左答案出來,然 ...
part 1 我枱有一個無答,我阿女都呆咗,佢喺第一個。我見佢無答,我開聲問佢咩名同幾歲!佢先開金口!

引用:回復+wankapo+的帖子 我個囡都係考鞋帶。

原帖由 RBaBa 於 13-01-05 發表
回復 wankapo 的帖子

我個囡都係考鞋帶。
你阿女都識答,原來得我阿女唔識

引用:After+interview,+make+up+the+mind+to+cho

原帖由 ting-ma 於 13-01-05 發表
After interview, make up the mind to choose TL
我覺得tl環境好過sh好多!

回覆:wankapo 的帖子

is tl means true light?

BBQQmomi  yes. TL means True Light  發表於 13-1-6 00:34

老實說, 若果我知果條係鞋帶我都可以引導佢答下, 但弊在呢果條圓碌碌, 令立立的, 我都只覺得佢係繩.  我覺得老師唔係咁欣賞佢個答案, 哈哈.

我個囡有答名同年齡呀, 其餘一個唔答, 一個答d唔答d, 雖然in得不是太差, 但我又無引導佢答, 佢又答唔到, 應該都無望.

另外, 我見好多家長同校長, 老師都好似好熟咁.......睇黎都唔多有行.....

In完後才發現老師冇問我拿問卷,我要交比門口的家長義工,整體感覺一般,面試過程都幾求其,根本不能考得到什麼。

其實個條黃色繩我第只覺得係繩,老師問亞女叫乜,佢冇答,老師問我佢知不知,我話佢見過,例如穿珠仔玩具時用過,跟住老師再問亞女叫乜,佢冇答,跟住我同亞女講用黎穿珠珠呢,跟住老師就用印仔打印,話面試完成。究竟正確答案係咪鞋繩?

我好中意聖心,不過落到去見到個環境實在太多樓梯。
group in時,老師攞個咪出來,話“一陣揸住咪講比大家聽自己叫乜野,我叫乜野乜野,幾多歲。”
三個小朋友一頭霧水。
我女第一個,揸住咪,呆左,老師提佢話:“我,叫,乜,野?”
我個女跟住話:“我,叫,乜,野。”
笑死我,好彩之後都答到。
如果老師講:“一陣講比大家聽你叫乜名/你的名字“相信會容易理解好多。
跟住張貼紙又唔似貼紙,好似A4紙咁。
而且比貼紙時老師又係翻轉送然後問係咩,所以掛住估係咩無講到多謝。
走時候兩手揸住A4紙,又推唔到張凳。

我覺得聖心的面試,會令好多平時表現理想的小朋友都表現失準。
可能這樣更能睇出小朋友的臨場應變能力,要有好強的理解能力同自制能力,而且不受外來因素的干擾而講多謝,推凳才可以得到高分。

不過in我地的女老師好溫柔好靚,是我最喜歡的老師類型。
‹ 上一主題|下一主題