用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好緊張 ! 明天報沙田英藝收到信請進 !
樓主: sysy474
go

好緊張 ! 明天報沙田英藝收到信請進 ! [複製鏈接]

回復 hello55 的帖子

新校真係唔知點。。我都心大心細。。。。。。。大家點睇

我都有英藝am... 好難取捨,唔知揀嘉德麗am好定英藝am好。

回覆:好緊張 ! 明天報沙田英藝收到信請進 !

我都收到offer 信,好感動B仔in 時得九個幾月,表現我好滿意,但一直怕超細B冇人收,都係陪跑,估唔到英藝收佢,呢間係我報五間之中最先有得in 嘅一間,有個好嘅開始,我信心大咗好多,even其他四間唔收佢,都有呢間做backup

回覆:KittenKitten 的帖子

Am offer?

引用:Am+offer? +

原帖由 Pmother 於 12-10-29 發表
Am offer?
Yes, AM main stream at Shatin campus

sysy474  恭喜你呀 ! 仔仔好叻呀 ! 9 個幾月都有AM offer !!! ^^ 真係好開心 !  發表於 12-10-30 00:45

回復 mizmizmiz 的帖子

我同你一樣。。但我諗我會英藝。。。我唔想兩間都留位費。。。

回復 KittenKitten 的帖子

有無人知佢的教學模式係點。。因為來緊我仲會IN BOX HILL

我真係唔識點CHOOSE 好

sysy474  So Sad, 我都好想入 Boxhill.... ><.......  發表於 12-10-30 00:51
sysy474  你就好啦有得 in Boxhill, 我都好仲意 Boxhill 架, 可惜就算有得 in 都一定係Waiting list, 仲要等到開學有位先Confirm 你, 點等呀 ~~~ 如果5-6 月知都有得博下吖.  發表於 12-10-30 00:50

回覆:hello55 的帖子

請問你係揀大埔定沙田?

今日終於收到信啦 !! 好開心 AM offer , 個心終於定好多, 安樂晒 ! 雖然唔知 lee 間係咪最好的選揀同學校好唔好, 起碼有一間收左都定d, 加上lee 間近屋企, 設施新, 語言環境都好! 會交左留位費先 ! 仲有兩間等緊信, 但英藝係暫時交近屋企的一間 ! 應該都好大機會會讀 ! 希望再了解多d ! 但計計下學費都唔平 (真頭痛, 過了5関6障才有offer, 但學費都係要考慮的)! 今日問過大埔, 學費實數都係未批出, 主任話参考大埔再加5-10%, 大埔現收$ 3500 (主流班), $ 3800 (國際班), 雜費 $ 2800, 所以我估沙田學費大約
$ 4000 左右(國際班) + $ 3000 雜費, 都要$ 7000 , 都未計校車 ! 計落都真係唔平 有offer 都仲要煩學費 ! 老實講我都唔想老公太吃力......真係唔知點取捨 !

zcw2011  恭喜呀!  發表於 12-10-30 14:32
volar  雜費應該1年交2次。  發表於 12-10-30 00:45
volar  Congrats! 見你周圍問人知道你一定好緊張, 宜家安樂晒喇!    發表於 12-10-30 00:44
Greenhouse009  雜費好似唔係個個月俾  發表於 12-10-29 23:10
ekhc  恭喜你呀!  個心定晒啦!    發表於 12-10-29 23:05

回覆:Greenhouse009 的帖子

其實連學費幾多都未知,就要交留位費,係咪唔係幾好呢

回復 sysy474 的帖子

PN的價錢我估間間都係咁上下。。讀咗一年再諗LAW。。。到時唔LIKE 再轉
我有呢間OFFER 我都心都定咗。。因為佢都係我其中一間想入的。。
但係我其實唔知佢返學係學咩。。英文係咩人教。。我都仲係到睇緊。。。。

話晒佢對沙田來講都係新校。。。我唔知從何入手

回復 Pmother 的帖子

無法啦。。但我估佢都係4000蚊左近的。。

好叻呀 ! 噤快有 3 間 offer, 唔係嘉得麗出名 d 難入d 嗎 ? 我細B 連 Form 都無得填.... ! 要出年 10 月人地唔讀先有份 (所以一早放棄了) ! 嘉得麗有外藉老師嗎? 語言環境不及英藝 ?

但我自已覺得嘉德麗英文唔太好。。但中文OK
但針無兩頭利。。但我想呀仔英文好D。。所以我未諗TAKE 嘉德麗個OFFER。。

其實我都唔係太熟英藝。。只係有同事個仔讀緊其他分校。。佢就話好好。話夠深。。但我都係一知半解

你仲有無報咗邊間

恭喜呀..大家都有offer..雜費好似半年先交一次咋..唔洗個個月交咁得人驚@@"..如果$4000我真係會讀佢..威寶都要$4000啦..但威寶遠唔近地鐵站..雖然係新校..但佢九龍塘果邊都真係搞得幾好..上年新開又係個個都收..好多讀完N就轉校..因為始終無升小紀錄..但好多轉左校既家長都有啲後悔轉校..唔係學費貴都真係會繼續讀..小朋友返學真係返得開心..老師又教得幾好..課程深一年..升上小學又會輕鬆啲..所以我相信沙田新校應該都唔會太差..對佢地來講又係新既市場..相信佢地都會盡力搞好佢..到時同樂基爭沙田名私校..計名氣..嘉德麗都出名..但我不太識欣賞佢地著重背的三字經弟子規..而且N班校舍真係好細..同主校又隔條行車路..環境不太好..而且聽講啲外藉老師有點hea...

Greenhouse009  謝謝分享。。我同你諗法方向好似。。但你做足晒功課。。我而家仲係到CHECK 緊。。HAHAHA THX FOR YOUR SHARE  發表於 12-10-29 23:32
Greenhouse009  謝謝分享。。我同你諗法方向好似。。但你做足晒功課。。我而家仲係到CHECK 緊。。HAHAHA THX FOR YOUR SHARE  發表於 12-10-29 23:32

回復 Jasmin映 的帖子

我地有機會做同學仔。HAHAHA

sysy474  我地做唔到添....隔離班同學仔你地好 ^^  發表於 12-10-30 01:22

hi hi, 我個仔都有 offer 呀, am class 國際班  
請問除咗 Jasmin映 & Greenhouse009, 仲有無人係國際班呀?

Jasmin映 & Greenhouse009, 我o地有機會做同學仔, 請多多指教

meiyee59  哈哈! 大家好,我都是AM國際班呢~!  發表於 12-10-30 13:48
sysy474  Sorry Goodway.....原來Jasmin映 係國際班, 好嘢多個同學仔!  發表於 12-10-30 03:53

回覆:Goodway 的帖子

I am main stream ar , i just prepare the cheque by post

sysy474  heheheh......我都叫老闆簽左...明天寄!  發表於 12-10-30 03:45

多謝呀 ekhc ! 真係定晒呀 ! 有一間offer, 又近屋企既真係定好多呀 ! 即便最後唔讀都總算有 offer 在手, 對自己阿B 都有交代 ! 真係頭痛中....新校乜都唔知, 真係博一鋪噤, 但心諗就算唔係新校亦都好睇預唔預到好老師, 我都好想了解多d , 究竟英藝讀唔讀得過 ! 老實講 K1 多數轉走, 因佢無派位成績, 但又怕出年要再揾學校 ! 真係人生交义點 ! 我仲意佢真係有鬼婆鬼佬教, 而唔係印度藉老師 (希望無錯, 因in 個日無見到印度藉老師, 有錯請即話我知), 其二仲意程度深, 語言環境好似幾好, 之前有媽媽話普通話老師 from 北京, 設施新, 近屋企(雖然都要坐校車) ! 但之前有媽媽話天水圍分校唔好, 又話係人都有offer....即學生質數未必好 ! 連學校都未睇過, 今次真係好似買樓花噤....  因我另外兩間都係九龍, 所以點都要交左留位費先 ! 要努力了解多d 至得 !
‹ 上一主題|下一主題