用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園面試後感
樓主: candylove111
go

幼稚園面試後感 [複製鏈接]

引用:我帶1歲阿仔去INTERVIEW+N班,個鬼妹老師問

原帖由 歐文 於 12-10-22 發表
我帶1歲阿仔去INTERVIEW N班,個鬼妹老師問佢What is your name? How old are you? 又問我阿仔戒左片未? 適 ...
The teacher is do stupid, not even know the developmental skills that suppose to have for a one year old kid. Forget this school! Even my playgroup teacher is better than her.

回覆:Luluyen906 的帖子

其實大家唔需要對於面試內容咁緊張,根本冇人話過個小朋友一定要識答晒d問題至收,問問題只是一個途徑去觀察小朋友同家長既反應,比如小朋友留唔留心、與陌生人有冇交流、家長會不會對於小朋友過份保護或懂得對小朋友作出適當的引導。總之平常心面對才是正確態度。

brrbaby2007  yes  發表於 12-10-24 17:30

回覆:kittyland06 的帖子

我都係當同阿仔去嘉年華一樣嘅心情去interview, 阿仔冇上過playgroup, 難得有機會見咁多小朋友,就當去玩下睇下野囉,佢interview第一間時,一入校園冇耐就喊到七彩,到第二間interview時浄係喊咗兩聲,望多兩望見有野玩都自己都去玩了,我覚得阿仔已經學到野啦,希望啲爸爸媽媽唔好咁緊張,平常心去interview啦,我地做父母都係希望小朋友有愉快嘅童年嘛

我覺得現在家長太緊張了, 要小朋友細細個歲零就APPLE, APPLE, 作用不太, 我和太太帶小朋友去面試前沒有教他這些詞, 而且本著平常心去見, 只要表現唔緊張, 有條理去教小朋友應對每條問的問題, 就算唔識分那個球是大,那個是小, 而家長方面對話真心有條理, 結果見了兩間心儀的學校, 兩間都收, 當然我六見到有無奈的家長對著因不適應而大哭的孩子, 這樣是最不想發生的, 所以孩子不一定要去什麼PLAYGROUP, 只要平時讓他多些和大人,小朋友接觸便可以. 這是我的面試經驗,希望在此分享一下.

回復 taptap83 的帖子

你講得好O岩而家的家長真係好假何必樣樣SHOW OFF又要比較
得個十幾個月人仔又要INTERVIEW, 佢地咁細最緊要係玩玩玩
就係因為香港的教育制度, 令到我都成日教個女讀英文字
目的只為左佢可以入到好D的學校讀N班, 其實咁樣好唔正常!!
全世界冇乜地方好似香港咁, 我D外國客聽到香港的小朋友咁都話CRAZY
但冇計鬼叫你生活係香港, 唯有跟住一齊做怪獸家長

回復 bbrmb 的帖子

Totally Agree with you! I have 2 kids, my little son will go for PN next year as well. I also don't agree the system, but I still need to play with it. 好無奈.

回復 lui 的帖子

我好贊成你咁講,我老公都話,老師質素咁低,收都唔讀!
‹ 上一主題|下一主題