用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 政府應直接資助有子女讀幼稚園的父母, 應人人有份!!! ...
樓主: rognfan
go

政府應直接資助有子女讀幼稚園的父母, 應人人有份!!! [複製鏈接]

rognfan 發表於 12-6-29 10:36
人人是平等的, 不要以為有錢, 便要比其他人優先, 讀書是要資質行先.
如果你相信呢句說話係真的, 又何須咁勞氣呢??

rognfan 發表於 12-6-29 12:38
有錢的可以這樣說, 咁無錢呢? 點好? 另外, 可否quote example, which kinder學劵校比一些私校更受歡迎?
...

如果你有留意網友marcuscyrus 的回覆或者你有付出小小時間係呢個forum做一些searching的話就唔須要問我quote example.
數百至過千人報名而有學券的幼稚園:- 有錯請幫忙更正.
創價, 保良局譚歐陽少芳, 靈糧堂,崇真,蘇浙,聖公會幼稚園,聖保羅堂,聖羅撒,培正,啟思,又一村,救世軍,真光.
請不要說有些已跳船,因為跳唔跳船已經係題外話.我想知的是為何有用學券都咁受歡迎,當然有小學backup 又係另類.

傻太 發表於 12-6-29 13:14
如果你相信呢句說話係真的, 又何須咁勞氣呢??
佢其實幾矛盾.

傻太  APS is very good ar...我是真心問你, 不是閏你  

哈,我不覺得你閏我阿,因為確實我的孩子好平庸,我都覺得aps 會適合哥哥入讀(不過仍然好多人覺得入aps是為了日後升中,哈)

rognfan 發表於 12-6-29 10:36
人人是平等的, 不要以為有錢, 便要比其他人優先, 讀書是要資質行先.
咁津貼官立小學應全面取消計分同抽獎制度, 每一間都要考, 咁就真係資質行先,不過到時又有第二種反對聲音啦!

LL222 發表於 12-6-29 13:36
咁津貼官立小學應全面取消計分同抽獎制度, 每一間都要考, 咁就真係資質行先,不過到時又有第二種反對聲音啦! ...
唔係掛?如果係咁,d細路會好慘,中英數常都要學快幾年

LL222 發表於 12-6-29 13:36
咁津貼官立小學應全面取消計分同抽獎制度, 每一間都要考, 咁就真係資質行先,不過到時又有第二種反對聲音啦! ...

我反而覺得應取消世襲制及嚴懲虛報地址者.

tky111 發表於 12-6-29 13:44

100%抽獎or100%考

tky111 發表於 12-6-29 13:44
D有哥哥姐姐讀緊嘅唔同你死過?!  See!  呢D米反對聲音law!地址限制一樣有人拍手有人覺得唔公平!

引用:Quote:tky111+發表於+12-6-29+13:44+我反而

原帖由 LL222 於 12-06-29 發表
D有哥哥姐姐讀緊嘅唔同你死過?!  See!  呢D米反對聲音law!地址限制一樣有人拍手有人覺得唔公平!
...
Hahaha, esp parents of two kids like u n me xddd

醒目開學勳章 王國長老

deleted..............

LuLuKiuKiu    發表於 12-7-3 13:51
tky111  哈囉就係一個好例子,正苦地+免貸,但富豪级學費.  發表於 12-6-29 14:43
LL222  一針見血  發表於 12-6-29 14:16

傻太 發表於 12-6-29 13:53
100%抽獎or100%考
支持!!
不過100%考, 可能有過大半數小學冇人去考, 點解?  你考得幾多間?  比盡你考30間, 咁你點揀? 係仔我一定孝LS, SJ, YW ....

100%抽獎要連埋直資私校, 抽完再叫政府應直接資助! 我都想政府津貼我女去讀DGS!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:政府應直接資助有子女讀幼稚園的父母, 應人人有份!!!

唉!看到呢個post,個個父母都希望比最好的小朋友,奈何這世界那有絕對公平,不如收拾心情,將自己僅有的時間投放在小朋友身上,無謂再拗啦!我相信上一輩講的行行出狀元,在自己的能力範圍內做到最好,努力咗就問心無愧,好嗎?祝大家有一個愉快的週末。

醒目開學勳章 王國長老

我覺得有啲人係別有用心,例如幼稚園教師, 佢地想正苦快啲推出15年免费教育,為佢地爭取更多福利, 人工同公務員睇齊. 我身邊正有朋友見到咁樣而去讀幼兒課程.

LL222 發表於 12-6-29 14:14
支持!!
不過100%考, 可能有過大半數小學冇人去考, 點解?  你考得幾多間?  比盡你考30間, 咁你點揀? 係仔我 ...

全部抽, 唔俾叩門, 最公平囉....橫掂"只無band 1既學校, 只有band 1既學生"...

LL222  仲要唔分區  發表於 12-6-29 15:38

tky111 發表於 12-6-29 13:25
如果你有留意網友marcuscyrus 的回覆或者你有付出小小時間係呢個forum做一些searching的話就唔須要問我quo ...

所以正如我之前所講龍校係another story.

Charlotte_mom 發表於 12-6-29 14:16
超級反對(雖然唔再關我事)
而家個社會已經夠變態了, 5歲人仔十八般武藝, 放過孩子吧!
...
我有點不同意.官校+津貼佔全港9成幾學校,
餘下不足1成先係可以考。
咁如果仔女唔夠分, 部份家長就會咁諗 : 至少要有一間私小直資做backup, 先去大抽獎

所以POA原意係唔想D家長去谷小朋友, 但唔夠澈底 (嗰1成私小直資).  所以今部份家長更加之谷小朋友去考私小直資。

tky111 發表於 12-6-29 13:28
佢其實幾矛盾.

其實我有什麼矛盾呢? marcuscyrus 話擔心所有私校有學劵會變成掙崩頭要瞓街排隊, 咁係唔係覺得有錢就有優先權先?要分prority先? 係唔係有錢有得食好嘢, 平民要食次等食物?  我反而覺得人人都平等, 叻人但窮都應該有選擇權, 這樣想法都有矛盾?

再者我不是勞氣, 只是講出心底覺得不公平的說話!

希望大家不要為一己之欲, 怕多人掙, 令自己的利益被分薄, 而樣樣事情以自己利益行先, 他朝君體也相同, 開懷一點吧!
‹ 上一主題|下一主題