用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2011年 - 2C班 請進 !
樓主: vani_chan
go

2011年 - 2C班 請進 ! [複製鏈接]

我個仔昨日番來話要參加團契, 但早前已簽通告話唔參加. 老師話可以改網上通告, 但我剛才想改又改唔到. 有冇家長知而家點參加呀?

你好!

原帖由 Storyland 於 11-9-8 22:46 發表

我個女參加了團契,昨天已收到入團通知的通告,或許你試試致電校務處問問可否現在參加,又或者請負責老師覆電話給你吧!祝你成功!

原帖由 double 於 11-9-9 09:07 發表
我個仔昨日番來話要參加團契, 但早前已簽通告話唔參加. 老師話可以改網上通告, 但我剛才想改又改唔到. 有冇家長知而家點參加呀?

9/9 功課:

中 : 26週 (1-2) + 對

英 : Smart P.20 Part 3 in GE bk
      GP 1
      GE bk corr
      Sign Eng Plan

常 : 作 3.1 課

V Art : 第15週帶鞋盒

** 派了中文 TSA 練習的CD , 請留在家中 **

Vani

Vani

全對

Thanks!

請問English Plan-Cycle 3
Dict.1 (27/9), the duckchick (yellow book), 吔我哋有呢本書咩?

未見過,我懷疑是由老師上課時派的Yellow Mixed Pack of 10(英文故事教科書)的其中一本。

原帖由 queen.mouse 於 11-9-10 00:41 發表
請問English Plan-Cycle 3
Dict.1 (27/9), the duckchick (yellow book), 吔我哋有呢本書咩?

請問英文功課Smart p.20 part(3)是否只寫對的句子(the correct sentences)?原本句子需要寫嗎?

原帖由 gracemummum 於 11-9-10 10:05 發表
請問英文功課Smart p.20 part(3)是否只寫對的句子(the correct sentences)?原本句子需要寫嗎?

依我囡囡的所講: 把原本不正確的句子寫上去先,然後在上面把錯的顯示出來及改正它,e.g. 1. he's a small tortoise
--> 用斜線在"h"劃一下, 旁邊寫上正確"H", 最後在full stop "." 上加上一個圓卷, 表示你更正了,你明白嗎?

Oh, no! 我個囝話只係寫正確的句子在GE book內即可, 幣傢伙, 邊個啱呢?

gracemummum

Thanks a lot!

原帖由 gracemummum 於 11-9-10 09:00 發表
未見過,我懷疑是由老師上課時派的Yellow Mixed Pack of 10(英文故事教科書)的其中一本。

回復 2# queen.mouse 的帖子

小兒都係話寫正確句子一次

anthonyma

Thanks
原帖由 anthonyma 於 11-9-11 20:52 發表
小兒都係話寫正確句子一次

祝各位中秋節快樂 !

12/9 功課:

中 : 下 Day6 (21/9) 交 26週 Ex 3-4 + 對
       作 (1) 改
       網上閱自讀 (1)
       15/9 帶筆記簿 A4 size

英 : GE corr , re-corr
      GP (1) corr
      Oral Guideline sign
      My Dream Job picture (Friday)

數 : 作 改 P.18
      作 P.19 only

Vani

Thanks Vani,也在此祝大家今晚玩得開開心心,中秋節快樂!

原帖由 vani_chan 於 11-9-12 16:18 發表
祝各位中秋節快樂 !

12/9 功課:

中 : 下 Day6 (21/9) 交 26週 Ex 3-4 + 對
       作 (1) 改
       網上閱自讀 (1)

GP (1) corr
      Ora ...

請問 15/9 帶的筆記簿是否單行簿
原帖由 vani_chan 於 11-9-12 16:18 發表
祝各位中秋節快樂 !

12/9 功課:

作 (1) 改
       網上閱自讀 (1)

GP (1) corr
      Ora ...

小兒的自修薄不翼而飛,所以未有登網之資料,可否pm我"網上閱自讀 (1)"之內容嗎?萬分感激。

祝各位中秋節快樂 !

12/9 功課:

作 (1) 改
       網上閱自讀 (1)

GP (1) corr
      Ora ...

請問大家怎樣可找到"網上自讀文章(1)"?我已找過學校的e-class,小校園(在中文8寶箱內)及《我愛學語文》網上學習平台,都找不到有關內容,請大家給予指引!

queen.mouse ,

Yes ! 囡囡說是A4 size 的單行簿, 不過我都買錯咗 ( 買了本 B5 size ), 明天要去買過 !

Vani  

原帖由 queen.mouse 於 11-9-13 10:03 發表
請問 15/9 帶的筆記簿是否單行簿

gracemummum,

我已再三問過囡囡, 她說老師請同學回家上網閱讀《我愛學語文》互動課本的第一課 (包括本課文及課後練習等的粵/普發聲).

我曾想過究竟是否於網上互動平台內的"自讀篇章" ? 但用現有的Id/password 都不能login, 所以就此算吧!

希望如有其他家長知道是什麼的一回事, 請幫幫忙啦 ! Thanks!

Vani

原帖由 gracemummum 於 11-9-13 16:40 發表
請問大家怎樣可找到"網上自讀文章(1)"?我已找過學校的e-class,小校園(在中文8寶箱內)及《我愛學語文》網上學習平台,都找不到有關內容,請大家給予指引! ...
‹ 上一主題|下一主題