用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我派到第一志願, 好開心, 好多謝 pineapple098 ...
樓主: MonMonLam
go

我派到第一志願, 好開心, 好多謝 pineapple098 [複製鏈接]

回覆 10# MonMonLam 的文章

大家一齊努力考好12/7的分班試!
我個女的case同你個仔差唔多,系band 1尾 與band 2頭 徘徊,但老師不主張我博,因今年形勢混亂,所以我不敢胡亂進取,放胡忠第一。
我都報左暑期班,逢二四六,個半鐘,唔想hea晒成個暑假!

我個囝都派到第一志願,係保一,我都好開心....

呀仔都入了第一志願,真係安樂哂!呀仔學校都派得好好,好多人都如願入第一志 願.真係皆大歡喜!

回復 1# honeybeemom 的帖子

恭喜晒! 想八下入到曾肇添既家長,小朋友係讀邊間小學架.

原帖由 MonMonLam 於 11-7-5 10:31 發表
我好想多謝 pineapple098, 因為佢既寶貴意見,
令到我終於由迷茫中, 搵到正確既路....
好彩我肯聽佢意見, 認清 banding, 因為縮班, 我都好驚...
所以唔敢進取, 連老師既意見都唔敢接受, 寧願保守些....
終於入到胡忠 ...

pineapple098同khmama
都好好人及幫到人值得大家感謝!

原帖由 ADALAM. 於 11-7-6 08:18 發表

pineapple098同khmama
都好好人及幫到人值得大家感謝!

你點可以咁比喻架!
khmama 係我偶像,以前我都係睇佢既建議架咋。同埋 khmama 花左好多時間同心機做資料,幫其它媽咪做決定。
你咁講令我好慚愧!

回復 3# Namson 的帖子

其實你嗰間都每年有唔少入架~

今年大豐收,公司的三位同事的子女都入了第一志願英文中國,所以我們有三天免費下午飲......我地都好開心。

回復 37# HELRON 的帖子

恭喜晒!! 我囡囡都係一胡架, 請問今年學校整體派得好唔好?? 雖然仲有兩年先到, 都想知道下情況

當年我入呢間小學都係多謝妳既提點.

原帖由 pineapple0983 於 11-7-6 09:32 發表
其實你嗰間都每年有唔少入架~

回復 26# Hippomother 的帖子

簽名被屏蔽

回復 52# Hoining 的帖子

恭喜!! 恭喜!!

原帖由 Hoining 於 11-7-6 10:50 發表
我仔仔都入左沙祟呀, 我開心到...難以形容...

沙崇今年冇縮班,仲係5班;其中一班補底,一班用普通話教,一班英文,一班數學,剩低就普通班。
如要讀中文班,分班要考好d,同要申請;好似幾好咁架。

醒目開學勳章

原帖由 Namson 於 11-7-6 08:13 發表
恭喜晒! 想八下入到曾肇添既家長,小朋友係讀邊間小學架.

你好呀,我無記錯你小朋友也是讀一胡的,是嗎?

我地應該是同一學校

今年6A班有36個人都是派頭3名志願呀.

醒目開學勳章

原帖由 Whitesnow 於 11-7-6 10:24 發表
恭喜晒!! 我囡囡都係一胡架, 請問今年學校整體派得好唔好?? 雖然仲有兩年先到, 都想知道下情況

整體我就唔知啦,不過亞仔個班有36個派頭3志願,昨日校長

話同住年差不多.

都希望d師兄師姐派得好啦!

原帖由 HELRON 於 11-7-6 12:57 發表

你好呀,我無記錯你小朋友也是讀一胡的,是嗎?

我地應該是同一學校

今年6A班有36個人都是派頭3名志願呀.

原帖由 HELRON 於 11-7-5 18:45 發表
Hi,恭喜樓主派都第一志願的中學,另我想問你的小朋友是否在一胡小學呀??

我係荃灣一間唔錯既小學....

原帖由 Whitesnow 於 11-7-5 18:51 發表
你住荃灣 返胡忠咪好遠

遠就遠 d, 不過佢話 ok 喎, 我話我以前番學都係甘遠架...
因為佢而家只係步行 5 分鐘返學, 所以佢好期待要遠 d....

原帖由 nc2000 於 11-7-5 19:03 發表
樓主, CONGRAT! 真係無野開心過派到心儀學校!

你小朋友讀荃灣小學, 係咪要轉網? 有無升OR 跌BANDING 呢? 因我都會為阿仔轉網入沙田中學網, 擔心ING:cry:

...

我都係轉去沙田網, 因為荃灣真係好少學校呀....
無跌 band, 我睇番今年既派位比率, 以仔既次第,
我估佢可能係邊緣人 band 1 尾, 因為當時老師講
band 1 既全級名次係前 d 無甘後, 可能係保守 d,
個時我又驚, 想穩陣 d, 所以無聽老師講要選 1 尾學校,
而選 band 2 頭學校, 一心諗住就算佢勉強入到 d
高層次既英中又點呀, 可能會無心機讀仲死, 不如
啱 level 讀得輕鬆 d, 名列前矛仲更適合佢....

沙田網多 d 選擇, 會無甘頭痕, 仲有多得 pineapple
教路, 令我作出重大轉變策略, 真係多謝 bk 既家長....
‹ 上一主題|下一主題