用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞幼稚園點解咁出名?
樓主: 蜜蜜
go

維多利亞幼稚園點解咁出名? [複製鏈接]

原帖由 蜜蜜 於 08-12-6 02:55 發表

嗯...我冇apply海怡,銅鑼灣o個間真係太難入,我interview o個日女女係全班之中最好反應o個個,我同老公都覺得佢in得好好,可惜都只係waitlist。算啦,咁我唔wait勒,不過維記兩文三語班都好似係以講東話教o架喎! 你如果真係想 ...

我住香港仔, 所以選海怡半島, 近屋企是很重要的一點.

蘇浙幼稚園和小學都是一間超好的學校, 本來申請蘇浙國際班, 但九月申請, 未面試已說waiting list, 就這樣沒有500元報名費

我好多同事朋友(都是教書), 即使是住大埔, 粉嶺都要到蘇浙幼稚園和小學讀, 因為佢可以教到小朋友普通話十分流利, 他們的子女己有的完成蘇浙小學階段,普通話超純正,中學更選到名校. 另外一個是完成幼稚園課程, (普通話又超好)到了中西區男校讀, 佢囝囝的學業成績好好, 因為朋友很忙, 很晚才回家, 所以希望選一間在學校學得好的學校, 省卻課後狂谷  

可是, 我都未必去讀, 因為好似地點太遠啦, 但蘇浙幼稚園是很出名

玫瑰崗幼稚園, 很多人慕名而來, 出名課程設好, 特別是英文, 是我們報咁多間中, 最多人報名

她們的老師的英文很純正, 是每個幼稚園老師的英文都勁好, 因為我的女兒母語是英文, 任何一個老師知道她只懂說英文, 即時轉台, 她們的英文水準很高(真令我意外, 好似母語係英文咁)

她們的本地班是1天普, 2天英,2天廣, 我終於明白點解佢地可以做到, 因為老師英文水準那麼高.當日面試都有好多個混血bb和外國人報名, 有幾個是囡囡playgroup的朋友仔, 囡囡好開心

他們有蒙特梭利教學(教具是很齊全), 音樂是奧福教學

我的囡囡是上外國人playgroup, 好多小朋友都是玫瑰崗n1讀, 他們都讚這間學校.

本來我們是申請本地班,不過老師建議囡囡讀國際班.國際班只有17人, 約一半是真的外藉人士/混血兒, 其他是母語是英文的小朋友, 我相信一定英文好

我們正在由維多利亞幼稚園、玫瑰崗幼稚園和聖心幼稚園中選擇, 維多利亞幼稚園聽聞派位好, 而且學語言好, 但近來課程有變, 學得不太好. 玫瑰崗課程設計很好, 師資好, 可是小學和中學好唔掂, 一定要考小學時叩門

聖心的小學好, 但幼稚園學得淺, 一定要課後狂讀英文班、普通話班...(我姨娚女便是這樣), 每個月用二千幾
我覺得咁樣唔好, 因為寧願選學校教得好

聖paul的課程太淺, 所以連報也沒有報

[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

St.Clare's英文唔好? 我都係第一次聽到,佢地小學要學生用英文溝通,某D課本都係英文教授(到4,5年級重差不多全英課本),你幾多年前同個小朋友補習(佢係唔係小學直上?)?一個學生就能判斷到佢地學校英文水平唔好?佢地學校英文水平高過好多小學,唔好介意,我真係第一次聽到有人話St.Clare's英文唔好

原帖由 fwc 於 08-12-5 21:24 發表

我其實考英普班, 但面試時, 普通話老師問囡囡係咪在家只講英文, 不講普通話?

我諗因為囡囡唔識普通話, 所以俾兩文三語班.

我是選海怡半島

st clare's(下午班), 玫瑰崗國際班, 維多利亞幼稚園(兩文三語班)都收了 ...

想問下係呢度見到人話 vic 最近轉左課程,請問係轉左乜呢 ?

有咩唔同左 ? 有咩唔好 ?
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

原帖由 fwc 於 08-12-5 21:24 發表

我其實考英普班, 但面試時, 普通話老師問囡囡係咪在家只講英文, 不講普通話?

我諗因為囡囡唔識普通話, 所以俾兩文三語班.

我是選海怡半島

st clare's(下午班), 玫瑰崗國際班, 維多利亞幼稚園(兩文三語班)都收了 ...

http://www.stclare.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=699
sir, pls note their AL UE and Eng Lit pass rate

據我所知, 課程每年都會微調, 有人覺得"好", 有人"話"唔好, 大都是一種感覺吧!

大致分英普班和英粵班, 不過今年英粵班變身"兩文三語班", 大概是每天上20分鐘普通話; 不過普通話能力同英普班無得比較, 英普班的孩子用普通話溝通及聽故事完全無問題.  

課室有三位老師: 一中一英一普, 視乎你屬那一班, 就由該兩位語言老師做班主任.

何文田和寶翠是行ib的, 課程側重點與其他分校不同.

原帖由 MrsCLee 於 08-12-6 10:03 發表
想問下係呢度見到人話 vic 最近轉左課程,請問係轉左乜呢 ?

有咩唔同左 ? 有咩唔好 ?

Me too.. not yet received the letter, before 5/Dec should be sent out the letter. ??

原帖由 dayday8 於 08-12-5 22:52 發表
i have applied Belchers, still not yet received letter.

原帖由 BBR 於 08-12-6 08:49 發表
St.Clare's英文唔好? 我都係第一次聽到,佢地小學要學生用英文溝通,某D課本都係英文教授(到4,5年級重差不多全英課本),你幾多年前同個小朋友補習(佢係唔係小學直上?)?一個學生就能判斷到佢地學校英文水平唔 ...

佢係由幼稚園直上, 佢係中四, 兩年前補習, 現在已去了外國讀書, 但不能即刻升上預科, 因為英文唔好, 要在外國讀英文預備班.

但品行好好, 真是一個乖乖女

所以絕對相信聖嘉勒的校風很好

佢反映話係中學雖然英文中學, 但其實學生之間都是廣東話溝通, 老師都不是全英教授

我不是以一個學生判斷, 只是她告訴我學校的情況

我不是說聖嘉勒不好, 不好那會去面試呢?只是每人的取捨不同

[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

原帖由 蜜蜜 於 08-12-6 02:55 發表

嗯...我冇apply海怡,銅鑼灣o個間真係太難入,我interview o個日女女係全班之中最好反應o個個,我同老公都覺得佢in得好好,可惜都只係waitlist。算啦,咁我唔wait勒,不過維記兩文三語班都好似係以講東話教o架喎! 你如果真係想 ...

決定了嗎? 我重心大心細呢?

我知佢地小學好好,但中學我都唔多鍾意,小學自從2,3年前轉左校長就好左好多,英文重係校內主要語言,因為有book mark低小朋友唔講英文要扣分 ,係補個小朋友應該係重未轉校長前好多年前的事,我鐘意佢地小學,但中學我都唔多鐘意.

原帖由 fwc 於 08-12-6 12:20 發表

佢係由幼稚園直上, 佢係中四, 兩年前補習, 現在已去了外國讀書, 但不能即刻升上預科, 因為英文唔好, 要在外國讀英文預備班.

但品行好好, 真是一個乖乖女

所以絕對相信聖嘉勒的校風很好

佢反映話係中學雖然英文 ...

原帖由 BBR 於 08-12-6 13:01 發表
我知佢地小學好好,但中學我都唔多鍾意,小學自從2,3年前轉左校長就好左好多,英文重係校內主要語言,因為有book mark低小朋友唔講英文要扣分 ,係補個小朋友應該係重未轉校長前好多年前的事,我鐘意佢地小學,但中 ...

bbr, 聽聞轉了新校長, 好似好重視英文, 是不是?

仲話會加埋學法文, 係咪呀?

但面試幼稚園時, 聖嘉勒老師話點解你唔教囡囡學中文, 只講英文, 我地上堂好少講英文, 你考慮清楚未?

唉, 但我心儀佢地小學, 好似聖心咁囉

BBR, 可否分享下小學的情況

唔好意思 想問下什麼係ib  我係兩文三語 harbour green campus 分校

我都係心大心細, 唔知應揀St Clare or Victoria好, 因為又想一條龍,k3不用再煩!但又想讀victoria打好英文底子. 但來年小班教學,相信幾年後小學學位競爭會更加激烈. 所以都唔知博唔博好! 此外, 本身我工作是經常接觸到不同學校畢業的學生, 坦白講st clare 的學生英文程度我覺得並不是想像中咁好, 但當然不太差, 所以令我好矛盾! 因為英文小學好吸引我, 但我又覺得佢地的英文程度好似不像英文小學及中學出來的!所以有冇mami知道近年轉咗校長後,小學部有怎麼改變?是否之後才變英文小學?

原帖由 小靜姸 於 08-12-6 13:25 發表
唔好意思 想問下什麼係ib  我係兩文三語 harbour green campus 分校

同學呀! 我個仔都是在harbour green

原帖由 fwc 於 08-12-6 07:12 發表

本來申請蘇浙國際班, 但九月申請, 未面試已說waiting list, 就這樣沒有500元報名費

嘩成$500報名費好貴播, 我見教育局話報名費最多都係$30...
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

原帖由 no32 於 08-12-6 13:52 發表

嘩成$500報名費好貴播, 我見教育局話報名費最多都係$30...

因為係國際班, 不受限制
學費是五萬幾

留位費係一萬

我真係估佢唔到連面試都冇, 好過份

http://www.kcis.edu.hk/About/admissionkg.htm

Application Procedure
Please submit the application form, together with -

• HK$500 application fee
    * cash or cheques payable to "Kiangsu & Chekiang Primary School" 2 current Photograph
    Latest school report
  • Copy of Birth Certificate and Passport

Registration Deposit

HK$10,200 (by cheque)

School Fees

Included

not included

Books

mid-morning snack

transport

uniform

Stationery

lunch

Bus

Tuition Fees
HK$51,000 Annual Fee
payable in 10 monthly instalment (by Autopay
)

harbour green唔係行ib的,"IB is a recognized leader in the field of international education, encouraging students to be active learners, well-rounded individuals and engaged world citizens", 詳情請到international baccalaureate的網頁觀看。

原帖由 小靜姸 於 08-12-6 13:25 發表

原帖由 fwc 於 08-12-6 14:21 發表

因為係國際班, 不受限制
學費是五萬幾

留位費係一萬

我真係估佢唔到連面試都冇, 好過份

http://www.kcis.edu.hk/About/admissionkg.htm

Application Procedure
Please submit the application form, together  ...

我今年apply n1, victoria同蘇浙都有報, 我有問埋蘇浙國際, 果時係9月, 我個女先18m, 佢話已經要報名交表喇.

北角海峰園都收咗我個女讀 pm trilingual class 呀, 本來聖保羅堂都收咗我個女架啦, 而家唔知點取捨好, 兩間係好唔同嘅學校 .....

其實如果你鍾意維記的話, GO AHEAD LA.  我始終覺得一定要自己個女讀下才知道,因為個個性格唔同, 我個女現在都讀維記PN,我之前 都有好多你的想法,所以完全明白, 我都有想同佢報ST PAUL K.1,但最終都無報, 我覺得應該要相信VIC.,我個女日日都話要返學, 我自己係buy 佢日日3 小時,外籍老師跟足, 唔會話得30mins.

when we visited hg, ms tong told us they use ib approach but not certified.

原帖由 Radiomama 於 08-12-6 14:34 發表
harbour green唔係行ib的,"IB is a recognized leader in the field of international education, encouraging students to be active learners, well-rounded individuals and engaged world citizens", 詳情請到int ...
‹ 上一主題|下一主題