用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江維多利亞學校 School fee for 2008/09 (primary)
樓主: Yau_Cheung
go

School fee for 2008/09 (primary) [複製鏈接]

有冇考過St Stephen Stanley or HKUGA ?

多謝您的關心,已列我個名單中。
有消息我會通知大家。Anyway,單講校園生活小朋友是開心的

原文章由 Tatama123 於 08-6-18 17:12 發表

IB school 就係咁全面發展 + happy school. 有冇考過St Stephen Stanley or HKUGA ?
孩子在嘲諷中成長變得膽小怯懦;孩子在批評中成長學會凡事指責;孩子在猜疑中成長慣於欺騙隱瞞;孩子在敵對中成長對人懷著敵意;孩子在關愛中成長曉得愛己愛人;孩子在鼓勵中成長做事充滿信心;孩子在真理中成長愛好公平公義;孩子在分享中成長樂於體恤他人;孩子在知識中成長能以智慧行事;孩子在容忍中成長自會待人寬容;孩子在快樂中成長會找到愛和美善。

mimikit,

"老師comment 就ok,最多提議佢睇多些書"
-- 呢句年年老師都係咁講, 唔知係咪model comment 呢

"最多提議佢睇多些書。上課多是啟發性,功課最多得3至4樣,大部份是畫圖,research等等,佢地唔鍾意跟書次序教,有時甚至成本書都冇教,真浪費﹗通常要佢地做 review﹗"

-- 呢段我很同意

"roject 大部份都係家長做,睇手工就知。若出於小朋友手做,會請他重做。Assessment (即是考試)前仍趕教書,教concept 跟住就考,考完之後就教未教既書。 我唔知其他班係唔係咁,你可以問吓﹗我的看法可能比較負面,最後由你決定,我出年點都唔係度讀,你可以做吓 survey."
-- 你小朋友也是三年級嗎? 我仔咁多年都冇試過係屋企做project喎, 更加冇理由要家長做. 佢P1P2時就有時會叫家長幫小朋友係internet 搵料帶返學校, 仲叫我地唔好幫手整, 但P3已經全部都係學校攪晒, 同埋project都係成group做的. 呢個亦係IB既精神. 我仔那班亦冇提及趕教書...
如果你小朋友真是有咁既事情發生, 要去complain啊~~

原文章由 neo媽 於 08-6-18 11:29 發表
其實暫時我都滿意呀仔係學校所學既, 可能真係會比其他名校水平低, 但我覺得可以, 我無比呀仔上 ...

neo媽,

我仔小一果陣我都係咁唸. 但我見佢地中文的程度比其他名校水平低很多, 而IB 係需要小朋友語言能力強, 而中文唔用得多就唔識. 維小始終太少功課, 主要都是學應用, 實戰較少. 所以我小三開始都俾呀仔上學林中文, 打好個底.

mimikit,

由溫室出戰場是要很大的勇氣呢!  希望你小朋友可以考到好學校, 亦可以適應得到.

那麼, 你沒有交留位費了?

我都好驚架﹗但宜家唔轉中學轉重煩﹗出面真係爭得好勁,冇菌的校園是好,但若長大後先出去外面的世界,仲死得快。其實我有諗過,香港讀唔都未去外國讀。但連個底都冇,再有錢都係假。所以我先決出去。留位費我都冇交(佢要我交一個月學費,仲要我交mai 書簿費同車費)。所以今次簡直破苦尋舟,為咗自己既小朋友真係咩野都故得出。

原文章由 hoboy 於 08-6-18 19:30 發表
mimikit,

由溫室出戰場是要很大的勇氣呢!  希望你小朋友可以考到好學校, 亦可以適應得到.

那麼, 你沒有交留位費了?
孩子在嘲諷中成長變得膽小怯懦;孩子在批評中成長學會凡事指責;孩子在猜疑中成長慣於欺騙隱瞞;孩子在敵對中成長對人懷著敵意;孩子在關愛中成長曉得愛己愛人;孩子在鼓勵中成長做事充滿信心;孩子在真理中成長愛好公平公義;孩子在分享中成長樂於體恤他人;孩子在知識中成長能以智慧行事;孩子在容忍中成長自會待人寬容;孩子在快樂中成長會找到愛和美善。

睇多d書而句呀仔中英文班主任都有講, 原來係必講

原文章由 hoboy 於 08-6-18 19:07 發表
mimikit,

"老師comment 就ok,最多提議佢睇多些書"
-- 呢句年年老師都係咁講, 唔知係咪model comment 呢

"最多提議佢睇多些書。上課多是啟發性,功課最多得3至4樣,大部份是畫圖,research等等,佢地唔鍾意跟書 ...

我問咗幾個親戚朋友拎佢地小朋友d試卷睇, 發覺原來情度上名校同普通學校分別真係好大, 係大到我有d唔信(我見識少 ), 中文名校真係深好多好多, 數學有d更比一般學校教快一年(小一教小二課本) 佢地都話每次測驗考試好似打仗, 有2個朋友話佢地小朋友試過溫書溫到喊.......所以...維小咁輕鬆.......
咁你囝囝英數需要補習嗎??

原文章由 hoboy 於 08-6-18 19:26 發表

neo媽,

我仔小一果陣我都係咁唸. 但我見佢地中文的程度比其他名校水平低很多, 而IB 係需要小朋友語言能力強, 而中文唔用得多就唔識. 維小始終太少功課, 主要都是學應用, 實戰較少. 所以我小三開始都俾呀仔上學林 ...

世上只有媽媽好
有好消息記住通知我地!!

原文章由 mimikit 於 08-6-18 22:58 發表
我都好驚架﹗但宜家唔轉中學轉重煩﹗出面真係爭得好勁,冇菌的校園是好,但若長大後先出去外面的世界,仲死得快。其實我有諗過,香港讀唔都未去外國讀。但連個底都冇,再有錢都係假。所以我先決出去。留位費我都冇交(佢要我交一個月 ...

hoboy

其實你對學校係咪好滿意, 呀大呀細都讀維小

英文佢有補去咗(女皇的教室)小朋友對佢又愛又恨。數學將會去公民(因我相信,學了方法,不斷操。就有成果﹗

原文章由 neo媽 於 08-6-19 08:50 發表
我問咗幾個親戚朋友拎佢地小朋友d試卷睇, 發覺原來情度上名校同普通學校分別真係好大, 係大到我有d唔信(我見識少 ), 中文名校真係深好多好多, 數學有d更比一般學校教快一年(小一教小二課本) 佢地 ...

neo媽,

其實係我懶. 哈!哈!

講笑咋! :;pppp:  

好滿意就唔算, 但都收貨喇, 因為都符合到我俾佢入維記既目的. 學習係終身既, 我唔想佢咁細個就有被迫讀書既感覺. 除了學識, 我覺得呢一代更需要學習同人合作完成一件事, 反思自己既缺點, 定下目標去改善, 自動自覺去尋求知識, 有探究既精神... 等等 這些都是傳統學校未必可以學到既. 我的孩子可能起初跟同年小朋友在學識上有很大的差距, 但只要有勇於嘗試和學習的心, 我想日後必能發展所長.  

我見很多朋友都要在孩子考試期間陪太子讀書, 小朋友都分不清讀書是為了自己, 定為了父母. 讀書讀到怕怕! 到了中學, 你想再迫佢讀書就好難, 有些成績一落千丈呢!  

原文章由 neo媽 於 08-6-19 08:50 發表
咁你囝囝英數需要補習嗎??

囝囝英數都ok, 不需要補習.

原文章由 mimikit 於 08-6-19 09:01 發表
英文佢有補去咗(女皇的教室)小朋友對佢又愛又恨。數學將會去公民(因我相信,學了方法,不斷操。就有成果﹗

請問女皇的教室是怎樣的?  

學校考試係咪一般考完都會派卷呢? 我仔從未攞過份卷返屋企, 我都唔知考了什麼 你小朋友果班係咪都一樣?

一個字勁〝惡〞,上第二堂已 "hom"曬,使横手(同佢舅父講)叫我stop,跟住我平心靜氣同佢講,就算我放棄所有課外活動都唔會放佢(英文老師)。咁我小朋友就死心,一個月後我小朋友倒轉同我講翻,唔好唔讀英文補習老師個度。因為佢知道有用﹗佢地成班同學對佢又愛又恨﹗好攪野﹗

VSA唔鍾意派卷,鍾意寫手冊叫你簽名﹗

你地講到維小甘多問題, 甘請問維多利亞幼稚園d程度都係甘差呢? 對將來升名小學應付得黎嗎?

原文章由 wakeup07 於 08-6-23 13:56 發表
你地講到維小甘多問題, 甘請問維多利亞幼稚園d程度都係甘差呢? 對將來升名小學應付得黎嗎?

維多利亞幼稚園程度並不低, 近年深了很多. 維多利亞幼稚園的小朋友一向都很受名小學歡迎, 有很多畢業生都考進不止一間名校. 而且跟據以前畢業生既feedback, 他們都很快可以適應小一生活. 但維多利亞幼稚園學生一般比較活潑, 多數家長都不會選擇太strict 的小學.
‹ 上一主題|下一主題