用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 胡素貞上午多功課嗎
樓主: naughtyboyma
go

胡素貞上午多功課嗎 [複製鏈接]

我都想賣樓呀! 到時唔使供樓就可做全職媽咪了, 你往邊個屋苑?  今年樓價咁好, 你實賣得出你層樓啦!   不過第一城現在好貴呀! 我覺得唔值 law!

原文章由 kitbebe 於 08-1-25 10:49 發表
其實現在我是想搬近學校的, 要看看今年層樓能否賣出了

賣左就租住先, 唔會即時買

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-25 11:58 發表
我都想賣樓呀! 到時唔使供樓就可做全職媽咪了, 你往邊個屋苑?  今年樓價咁好, 你實賣得出你層樓啦!   不過第一城現在好貴呀! 我覺得唔值 law!

haha,

我同你的想法一樣, 你覺得邊到地方又平租又好往呀!

愉 田苑又點睇?
原文章由 kitbebe 於 08-1-25 12:25 發表
賣左就租住先, 唔會即時買

sorry. 我唔熟果邊的, 但而家都好少租盤, 人人都想賣樓套現, 到時先算

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-25 14:08 發表
haha,

我同你的想法一樣, 你覺得邊到地方又平租又好往呀!

愉 田苑又點睇?

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-25 09:50 發表
hello Berry_luk,

唔好唔開心, 如果小朋友真的唔想你講, 咁你就尊重佢啦, 你是佢最信任的人, 唔好令佢對你失望.

我常同自己講, 我女女同我講什麼事, 我都會信佢, 無論是真或是假, 我知道小朋友如果知道我們全信任 ...

Hi,

好高興看見你這樣講, 因與我的相法很相似, 有時我是知道佢說謊的, 但我要同自己說要信他, 令佢漸漸不再說謊. 事實上我個仔好容易問多兩問就會知道佢是說謊的. 就是我說的上一個case, 原先佢說佢沒有談話, 但我知道老師不會無原無故罵一個小朋友, 佢一定做了很明顯的舉動才會令老師罰他, 後來用了不同的方向問他才知道佢又自言自語了, 其實回心一想, 這都是一件好事, 這會令他不再時時自己與自己說話.罰一下是好的.有時退一步想, 都是一件為他好的. 自言自語又好談話又好, 他都是講了嘢嗎!(罵他的不是佢班主任).
佢個班住任好好的, 我與我個仔都喜歡佢, 雖然啲小朋友話佢惡, 但又都喜歡她, 我個仔好喜歡個佢班主任談有關佢個仔仔的事, 好攪笑喎. 我個仔話老師罵他都是為他好. 佢錯了才罵佢. 罵他才是好老師. (這是我自細教他的, 因我時時罵佢, 我怕佢不喜歡我, 哈哈!).
sorry! 談了那麼長的無聊話!

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-25 09:50 發表
hello Berry_luk,

唔好唔開心, 如果小朋友真的唔想你講, 咁你就尊重佢啦, 你是佢最信任的人, 唔好令佢對你失望.

我常同自己講, 我女女同我講什麼事, 我都會信佢, 無論是真或是假, 我知道小朋友如果知道我們全信任 ...

忘了回答你, 我是全職媽媽.

原文章由 kitbebe 於 08-1-25 10:44 發表
暫定轉全日是2009-2010年度的下學期, 未知會否再延遲 我是由阿女小一開始做全職媽媽的, 因為不想收工後還要睇功課, 這實在太辛苦了, 唔好意思, 我比較懶

...

Hi,

我也與你一樣, 個仔一年班下學期才轉做全職媽媽的, 也因受不了放完工還要看他的功課. 已很累了還要教他, 還要罵他.使我變得很大脾氣.

回覆 #18 babykoala 的文章

初初第一梗係呂明才了,第二先係胡上,不過現在覺得真的唔錯,女話老師好好,自己都接觸過班主任,人很隨和。讀半日,下午就可以有很多時間溫習和做功課了。

回覆 #33 kitbebe 的文章

我個女讀1D班,

Berry_luk & gigicui,

你地有無報名參加學校215 & 216既活動 我個女好想參加, 所以兩樣都報左名

原文章由 kitbebe 於 08-1-26 21:17 發表
Berry_luk & gigicui,

你地有無報名參加學校215 & 216既活動 我個女好想參加, 所以兩樣都報左名

Hi,kitbebe

我記起了, 我兩個都沒有參加, 因215我身邊認識的家長都不參, 所我沒有參, 而216我個仔把那張通告放在書的中間我看不見, 看見了都已經遲了. 不過要抽籤的, 通常佢都唔得, 去放行要抽籤的佢次次都抽唔到.

[ 本文章最後由 Berry_luk 於 08-1-26 22:25 編輯 ]

15號是家教會晚宴, 16號去馬灣公園.

原文章由 Berry_luk 於 08-1-26 22:02 發表

Hi,kitbebe

對不起, 這是什麼活動呢?

原文章由 kitbebe 於 08-1-26 22:22 發表
15號是家教會晚宴, 16號去馬灣公園.

你的回覆快過我的編輯, 哈哈!

係囉, 得一百個名額, 唔知阿女抽唔抽到呢 見佢咁投入間學校, 我都要支持下佢先得既

原文章由 Berry_luk 於 08-1-26 22:02 發表

Hi,kitbebe

我記起了, 我兩個都沒有參加, 因215我身邊認識的家長都不參, 所我沒有參, 而216我個仔把那張通告放在書的中間我看不見, 看見了都已經遲了. 不過要抽籤的, 通常佢都唔得, 去放行要抽籤的佢次次都抽唔到 ...

原文章由 kitbebe 於 08-1-26 23:06 發表
係囉, 得一百個名額, 唔知阿女抽唔抽到呢 見佢咁投入間學校, 我都要支持下佢先得既

咁又係, 等佢覺得返學是一個又可以讀書又可以有得去玩既學校, 會比較輕鬆啲. 我個仔都好想架, 不過次次都無份, 佢就不再咁積極了, 初初次次都要我填申請去那一欄, 現在就沒有那個了.
我個仔喜歡這一間學校都有佢個道理, 因雖然啲老師好似好惡咁, 不過學我個仔講, 唔乖既小朋友才會比老師鬧, 乖又咁會喎, 佢發夢或講嘢先比老師鬧架 , 平時老師還讚啲小朋友乖啦又比啲貼紙獎給他們 (不過很少讚佢, 因佢時時發夢, 哈哈! )

hello kitbebe, Berry_luk & gigicui,

你們有沒有 參與家教會, 是否成員之一?  將來我都好想參與呀! 因為想更了解自己女女間學校.
你們有沒有比小朋友課餘學野呀! 學什麼?
你們就好啦!  個個都是全職媽媽!  

Berry_luk : 哈哈! 我們大家的想法真的好似, 唔通現今的靚媽媽都是這樣!

我有入家教會, 但沒有做家長義工, 因為真的很忙, 沒有時間 阿女在外學緊5樣野, 所以無在學校學了.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-27 17:56 發表
hello kitbebe, Berry_luk & gigicui,

你們有沒有 參與家教會, 是否成員之一?  將來我都好想參與呀! 因為想更了解自己女女間學校.
你們有沒有比小朋友課餘學野呀! 學什麼?
你們就好啦!  個個都是全職媽媽!  

Berr ...

Berry_luk,

今日囡囡好開心話我知, 佢抽到馬灣旅行, 明天交錢

嘩! 學5樣野都唔小喎!  學緊什麼呀!

原文章由 kitbebe 於 08-1-28 12:11 發表
我有入家教會, 但沒有做家長義工, 因為真的很忙, 沒有時間 阿女在外學緊5樣野, 所以無在學校學了.

其實都係學d基本野咋, 彈琴, 畫畫, 游水, 中文和英文

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-28 14:08 發表
嘩! 學5樣野都唔小喎!  學緊什麼呀!
‹ 上一主題|下一主題