用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇DPS家長呀?
樓主: LamLamMummy
go

有冇DPS家長呀? [複製鏈接]

Re: 有冇DPS家長呀?

Hi LamLamMummy & Oscar,

我都收到信啦, 我會放工後去.

OKMummy 寫道:
如升上DPS, 是否多數升上男拔?
請賜教!

聽聞 現時入讀DPS 已不能直升DBS, 妳最好攪清楚

小朋友如果讀CCKG, 是否多數升上DPS?
- 傳聞係咁講, 實際唔清楚, 因為cckg都係全英語教學, 學生質素高, 去好學校梗係容易

小朋友如果讀CCKG, 是否多數升上DPS?
- 傳聞係咁講, 實際唔清楚, 因為cckg都係全英語教學, 學生質素高, 去好學校梗係容易

OKMummy,

1) 唔一定, 因為要跟政府個遊戲規則. 但好似係叩門會優先考慮
2)現在小三以上都是大部份可以直上DBS, 但小二以下及未來入讀的只有TOP 10 才可直入DBS
3) 沒有資料, 因之前大部份都是入DBS

醒目開學勳章

醒目開學勳章

醒目開學勳章

oscar2006,
我都驚個女讀唔上,我諗住襯暑假同佢補下英文and普通話,等佢容易d適應,反而學前班我無諗,如你知有好的course可否報料呀?
我最擔心佢唔合群,佢好怕羞又無膽,仲好似BB咁,真係擔心c我 :-|
我冇返工呀,希望大家可以keep in touch
希望大家嘅小朋友都可以開開心心上P1

醒目開學勳章

Perrymami,
唔知點解收到信之後有小小緊張 ,你有冇呀?

醒目開學勳章

如果可以帶小朋友去就好la

Hello LamLamMummy,

咁我暫時又無緊張, 可能個環境對我黎講唔陌生掛.    不過收到信後就多左一樣野開心-->因為知道學校原來有教phonics, 咁我又可以慳番d錢, 唔駛比$阿囝係出面學

你都唔好咁緊張住,同囡囡過一個開心的暑假 等差不多開學我地先一齊緊張啦.  你囡囡一定會應付到架!

7月12日見啦!  

Perrymani,

你咁好, 可以放工去, 我就唔得啦, 我放             , 還在葵涌區,
只好請假啦, 好在是月中, 比較容易請假.

oscar,

係呀, 我放得比較早.  如果你係葵涌返工, 咁真係要請假, 如果唔係就趕唔切.

記住喺係學校隔離毎church到聽呀.  see you there!

醒目開學勳章

各位媽咪,
你地填左校車份form未呀?我仲心大心細唔知比唔比呀女坐校車好呀 不過就算坐都應該10月/11月份才開始,唔知咁遲決定得唔得呢,到時唔知仲有冇位呢 :cry:

LamLamMummy,

我都是呀, 我仔仔就一定搭校車, 但就想在十/十一月,行葵涌線, 因我媽身體唔好, 決定搬近佢附近, 現正在找緊合適單位.
我想會在 form   處照寫, 他們應會聯絡我們.

不用擔心..
其實搭校車都好, 可以更合群, 好似我仔仔幼稚園都搭校車, 但我先生就一星期送他返學一次, 他好開心呀,所以應該無問題.

醒目開學勳章

我個女而家間幼稚園喺屋企附近,唔駛搭車,所以佢都未試過坐校車,我又慣左日日送佢番學,而家如果要坐校車好似唔係好慣同擔心

醒目開學勳章

醒目開學勳章

醒目開學勳章

我個女而家間幼稚園喺屋企附近,唔駛搭車,所以佢都未試過坐校車,我又慣左日日送佢番學,而家如果要坐校車好似唔係好慣同擔心

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題