用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 48網-你地派左邊間呀???????
樓主: JSJ
go

48網-你地派左邊間呀??????? [複製鏈接]

Re: 48網-你地派左邊間呀???????

katiekma

你返左屋企啦   

今晚有覺好訓啦
係囉,點解第二志願循道衛理都得既,呢間好多人選架wor

katiekma 寫道:
hohodaddy,

第二志願循道衛理    ,好多人選循道衛理第一ga wor, 今年咁得意?

HI, 我個仔派到第一志願德田兆強, 我今早緊張到手震, 睇完開心到飛起, 大家一起努力加油     

第1志願既藍田循道衛理小學

CTS,

恭起你, 你記吾記得我。我認得你隻SNOOPY 如果真道後補CALL你咁你又點呢?

我都係派咗呢間願樂華天主教 我只係選咗8間咋,但呢間係第7呀同你見到個家長一樣派到尾二.... :cry:

Hi katiekma,

我想如果真道收嘅話暫時唔會考慮了!  想比佢試吓藍田循道先!   我覺得呢間都幾好?  妳覺得呢? 有什麼意見對呢間學校!

我派到第三志願牛頭角基顯!有沒有家長也派到這家小學,大家對這間小學有什麼看法?

朋友!你都係樂華天主教,我都係呀!
不過我是15自願,我都以為呢間不好,我好唔開心, 後來我去問補習舍miss,她們是不錯,而我囡一向的成績好,可放心! 總之你keep住你女D成績就完全無問題,又說: 如果比你仔女去到至top學校未必是好事,家長,學校一定會比好多壓力同好多功課及活動,同人鬥,到時重難付,升不升到好的中學是睇五,六年級囡囡讀書成績,如果band中或尾的小學都讀不到精英班,咁其他叻學校比你入到而考試不好,又辛苦追上,小朋友會支持不到反而冇心機繼續再讀上,到時派中學一定不是好中學,但而幼稚園叫我找叻學校她必定追得上,但我覺得現在卻不是日後都是,因一定會有人叻過我囡的到追得辛苦,你們覺得呢? 請比D意見  

都ok.但可去叩第1-2志願的門。牛基也是活動教學。
szkelly 寫道:
我派到第三志願牛頭角基顯!有沒有家長也派到這家小學,大家對這間小學有什麼看法?

szkelly,

我都係派左呢間wor, 我會去叩門, 不過都要打定輸數先.

有朋友話其實牛頭角基顯都ok gei, 不過係舊d lor, 同埋對我黎講就遠左d lor

hoganmama

我媽鄰居有個男仔, 選藍循第一志願都派唔倒喎????
(點解有人可以第二而入倒呢)     

come,
乜咁夜唔去     

囝囝派左 基法(油塘)

你牛頭角基顯是排第幾位?

谢谢你的回答!这两天真的好烦,听说油塘基显有300多人叩门,只收10-18个!都有点怕!     

你的第一志願是哪家小學?
hoganmama 寫道:
szkelly,

我都係派左呢間wor, 我會去叩門, 不過都要打定輸數先.

有朋友話其實牛頭角基顯都ok gei, 不過係舊d lor, 同埋對我黎講就遠左d lor

hoganmama

有時候想其實小朋友只要肯用心讀書,在哪間小學都OK,不肯讀書,沒有潛質就算在名校也是讀不到書。我只是希望我兒子讀的那間學校校風好,老師師資有一定水準,已經OK了。雖然油塘基顯很大猶如花園,是很多家長心中的夢想校園。但是我經過昨天一天上網找資料和家長口中打探。大部分都說牛頭角基顯都算不錯,也符合我的要求:活動教學,校風不錯,成績也不差!說真的,最重要是自己的小孩子成績都要保持一定的水準。到時不用憂愁派不到好的中學,各位家長認為我說得有沒有道理?因此,我經過三思之後,決定不去叩門!開開心心去接受這間小學!只希望兒子六年的小學過得開心!

德田兆強ar[quote]
szkelly 寫道:
你的第一志願是哪家小學?
[quote]

每個人gei諗法都唔同, 無話邊個

尋日早上收到官塘基法電話叫阿囡 saturday 去 interview, 之後下午又收到油塘基顯叫阿囡 thursday 去 interview, 一收到油塘基顯電話時, 我都打個突, 因為知道好多人揀呢間學, 冇諗過佢地會咁快call 我, 本來仲想叩門德田李兆強第一志願, 依家阿囡已經叩門九龍塘成功, 所以我都係放棄官塘區所有學校, 留番d位比大家, 希望你地個個都可以叩到心儀小學
‹ 上一主題|下一主題