用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 9月準小一
樓主: piglet328
go

9月準小一 [複製鏈接]

Re: 9月準小一

Thank you!
好多..好靚外貿出口歐美日品牌嬰兒童服裝,快Dclick入去[個人網頁]睇啦!!!

midcochow
係啦,又靜左d啦
你小朋友係咪讀tko的幼稚園架,有冇聽過將軍澳循道衛理呀,好唔好架

Hi, everybody,

收到信了, 家長日在6月29日晚舉行, 大家可以見面, Say "HELLO"!     
好多..好靚外貿出口歐美日品牌嬰兒童服裝,快Dclick入去[個人網頁]睇啦!!!

昨晚, 收到學校入學事宜來信. 6/29 (五) 7:30~9:00.. 有 小一新生家長會, 不過唔可以同小朋友一齊出席, 因座位有限.
另外, 大家記得在 6/26 前交支票作小一九月份學費. 重有一張個人資料又係記住在 6/26 前交回學校或 fax 都可以.
小朋友就有迎新日在8/23 ~ 24...
你地係唔係都收到信喇? 可能我地可以在 6/26 家長會見下面呀?       
我想買書及買校服事宜會在家長會發佈. 到時見....see you...       
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

Hi candyocean, 你小朋友是囝囝 or 囡囡呀? 我是囡囡...
see you then...     
candyocean 寫道:
Hi, everybody,

收到信了, 家長日在6月29日晚舉行, 大家可以見面, Say "HELLO"!     
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

Hi yiuyo, 你係問將軍澳循道衛理幼稚園嗎? 我知道係好ga, 因為我囡囡在找 K1 時都有報這間. 而當時都取錄了上午班. 那時真好多人報名,我更在很清早便往排隊.好多好多人....
最後我冇讀原因是我不在那區的.所以即要坐校車. 但我不喜歡學校在平台上.要經過一公眾電梯又行一小段路...最終我放棄了.但如果家住位置ok,又或者可自行接送.這是一間好的學校.小小的意見.希望幫到你. 但我又擔心你係問小學部.如果答錯你就sorry 啦!!

yiuyo 寫道:
midcochow
係啦,又靜左d啦
你小朋友係咪讀tko的幼稚園架,有冇聽過將軍澳循道衛理呀,好唔好架

yiuyo :

我小朋友係o向九龍塘讀幼稚園, 不過因為上年搬左去tko(不過小朋友唔係住tko 因為小朋友比左婆婆揍), 而且又聽過播道嘅簡介會, 所以好鐘意, 咪試下lor, 點知比佢得左
   而你講嘅循道衛理學校, 我就唔係好知佢哋好唔好, 不過如果你講小學o個間, 只聽過學校都係活動教學, 其他就真係唔知啦.

各位媽咪:

你哋收到信啦, 我仲未收到呀, 等我一陣再睇下個信箱先得, 你哋話6月29晚有小一新生家長會, o甘不如大家見下面都好wor, 不如大家提意下約係邊度等呀, 到時咪可以坐埋一齊lor, 最衰唔可以帶小朋友, 如果唔係可以比佢哋互相認識下先, o甘到時8月個迎新日佢哋就可以熟d 嘛.     

Hi midcochow, 你好呀! 我想你星期一應該會收到信喇..但記住星期一都收唔到可能要問下.因為學校要求我地在5/26 前交支票及交回個人資料表(此表是跟信到的). Hey! 你話一齊約埋都好呀..可否在地鐵站呢? 再攞埋小朋友張相出黎見下都好喎!  :  :  :

midcochow 寫道:
各位媽咪:

你哋收到信啦, 我仲未收到呀, 等我一陣再睇下個信箱先得, 你哋話6月29晚有小一新生家長會, o甘不如大家見下面都好wor, 不如大家提意下約係邊度等呀, 到時咪可以坐埋一齊lor, 最衰唔可以帶小朋友, 如果唔係可以比佢哋互相認識下先, o甘到時8月個迎新日佢哋就可以熟d 嘛.     

[quote]
piglet328 寫道:
Hi midcochow, 你好呀! 我想你星期一應該會收到信喇..但記住星期一都收唔到可能要問下.因為學校要求我地在5/26 前交支票及交回個人資料表(此表是跟信到的). Hey! 你話一齊約埋都好呀..可否在地鐵站呢?

piglet328:

我今日一放工返屋企, 第一時間開信箱睇, 但都未有信呀, 死啦, 我真係好驚佢哋寄失, 所以我都諗住星期一打番學校問下先.如果唔係我驚26號趕唔到交學費.

你話約係mtr 等都好wor, 不過我哋o甘多人, 點樣相認好呢?

Dennis:

相睇都比你諗到, 你真係.....

Hi midcochow,

Hey, 你認為好唔好係 6:40PM 在地鐵出了閘之後在中間位置有一間地產.我地都攞住EC 個封信咁大家咪認得咯....哈哈..我怕會有全部小一都在這裡等...HAHAHA       

Dennis, 會一齊嗎?  幫的小朋友相睇下.. 哈哈哈.....
midcochow 寫道:
piglet328:

我今日一放工返屋企, 第一時間開信箱睇, 但都未有信呀, 死啦, 我真係好驚佢哋寄失, 所以我都諗住星期一打番學校問下先.如果唔係我驚26號趕唔到交學費.

你話約係mtr 等都好wor, 不過我哋o甘多人, 點樣相認好呢?

Dennis:

相睇都比你諗到, 你真係.....

piglet328�midcochow
其實我現正和我個細女搵幼稚園,之前已在荃灣的幼稚園入左架啦,但7月到會搬去油塘,這邊的幼稚園又唔熟,所以咪問下你地囉
如果我細女都係讀荃灣,車程用一個鐘,你地點睇呀 (因那邊好難入同非常好,所以都好唔捨得)
另宣道會茵怡幼稚園是否好過將軍澳循道衛理幼稚園呀,我睇視學報告就應該係,又離播道遠唔遠呢?
唔好意思太多問題 ,做左問題阿媽

midcochow
你重未收到信呀,咁真係星期一要電學校囉

我地好多都係仔囉,相睇   

到時見啦

piglet328:

你個提意幾好wor, 不過我怕6:40pm 會好趕, 不如改6:50pm 好唔好, o甘等十分鐘左右(7:00pm)再一齊去學校,  但我怕收唔到信, 如果我真係收唔到, 我到時唯有搵你哋啦, 不過由於唔知有幾多媽咪會join 埋一齊去, 不如就係度報定名, o甘起碼到時可以知有幾多媽咪嘛, 就由我第一個報名先.

1) midcochow

oh~~ 我攪錯在家長會在7:00pm 開始.原來係 7:30p.m.開始. sorry. 我想 7:10p.m.大家會好一點. 唔使大家咁趕ma..ok? 7:10p.m. 將軍澳站MTR
有冇媽咪同daddy 一齊去?      

2) piglet328

yiuyo:

其實你依個問題真係好難答你, 不過我覺得最緊要係你覺得間幼稚園係咪所有理念同課程你都好鐘意先, 如果係, o甘你唔好諗o甘多, 但如果唔係, 只係覺得間幼稚園好難先入到, 而你小朋友又入到, 唔想放棄嘅話, o甘就真係要諗清楚, 因為淨係一來一回到要兩個鐘, 真係幾浪費時間, 而且小朋友都會好辛苦.

另宣道會茵怡幼稚園是否好過將軍澳循道衛理幼稚園,其實我都係搬左tko 半年左右, 對tko 幼稚園真係唔係好熟, 只知tko有一間叫德寶幼稚園都幾好, 因為我有朋友個小朋友讀緊, 我有時去我朋友屋企, 佢都有比我睇佢小朋友學校學嘅課程我睇, 教嘅嘢都一般深, 而且佢話d 老師都好好, o甘起碼到時上小一咪唔駛追得o甘辛苦.

你29號o個日會唔會join 埋我哋一齊去學校呀?

係啦,我還已為你地要早咁多溝通溝通咋,原來攪錯時間

有冇媽咪同daddy 一齊去?      

3) yiuyo

piglet328

7:10pm 好似好遲o甘, 不如由7:00pm等到 7:10pm, 如果到左7:10pm 就起行去學校, 因為我想早d 去學校入面睇下佢哋d 相同其他嘅嘢, 而且可以坐前d, 你覺得好唔好呢? 各位媽咪, 快d 入黎報名啦.

1)  midcochow
2)  piglet328
3)  yiuyo

hey, 媽咪們, 你地唔介意就好啦. 因為我之前攪錯時間. ok..好呀. 決定 7:00p.m. 啦.  good!

3) yiuyo

midcochow
唔知都冇緊要,我只順口問下啫

其實那邊校長都叫我轉架,但我未找到理想的學校,而且真的唔捨得啫
德寶幼稚園那邊校長都話好架,不過上午班一定冇位

當然會join 埋你哋一齊去學校啦,我日日都有入來睇下有冇新message架,不過這裡真的不太好人囉,希望來緊會有人氣d啦

你地都要多d出現喎

yiuyo

我都同意你講法, 唔知點解o甘少媽咪上黎bk, 唔通佢哋唔識得搵依個topic, 希望將來會有更多播道媽咪入黎啦.

你放心啦, 我一定會成日出現o家,    
‹ 上一主題|下一主題