用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 庇利羅士女子中學 VS 張祝珊英文中學
樓主: Ling123
go

庇利羅士女子中學 VS 張祝珊英文中學 [複製鏈接]

Re: 庇利羅士女子中學 VS 張祝珊英文中學

Dear Ling123 and 木土土,
我比較過 BPS and CCSC,覺得 CCSC's academic performance 較佳。BPS 都好標青,而且好全面, 好似較 "動",但因為我個女較靜,所以覺得 CCSC 適合佢多 D。況且 BPS 有 50% 是看 interview 表現,academic performance 祇係佔較小 %,我擔心阿女因為靜而影響 interview 表現,始終佢在 academic 方面較強,所以選 CCSC 做 1st choice, 因為佢有 50% 是看學業成績,又唔駛 interview,對阿女著數 D.

不過而家 SPCC 收了阿女啦,我又唔知 CCSC 會唔會收佢 (七月先知),所以去 SPCC。

張祝珊編班試

原文章由 ccspy 於 07-2-27 23:44 硐表

二者只能取其一,兩間都係Band 1中學。如果你囡囡係Band 1 top讀得書ge,張祝珊會適合佢d。如果佢喜歡玩多d,庇利羅士會arm d。咁你個女係邊種ga?
不過如果冇mud偏向邊間,今年有個新方法,兩間都可博一博,就係甲部第一志 ...

Hi CCSPY,

不知你是否還記得我, 我個女於入左張祝珊啦! 佢讀將軍澳港澳信義會小學. 我真係好開心呀! 上星期六返學校有朋輩活動, 呀女編咗入D班. 我想了解一下張祝珊係點樣編班, 是否 A班的學生是成績最好呢? 他們有沒有精英班? 會從哪一級開始有精英班呢? 會否把同科較叻的同學編在同一班呢?

Best regards
Radi

原文章由 radiwong 於 07-8-28 21:35 硐表

Hi CCSPY,

不知你是否還記得我, 我個女於入左張祝珊啦! 佢讀將軍澳港澳信義會小學. 我真係好開心呀! 上星期六返學校有朋輩活動, 呀女編咗入D班. 我想了解一下張祝珊係點樣編班, 是否 A班的學生是成績最好呢? 他們 ...

Dear Radi,

Congratulations!!!

請問你個女係咪自行入到張祝珊呀? 要唔要全級頭三名, 得過咩獎? 我個女升小六, 考慮緊依兩間學校. 可以比D心得我嗎?

原文章由 radiwong 於 07-8-28 21:35 硐表

Hi CCSPY,

不知你是否還記得我, 我個女於入左張祝珊啦! 佢讀將軍澳港澳信義會小學. 我真係好開心呀! 上星期六返學校有朋輩活動, 呀女編咗入D班. 我想了解一下張祝珊係點樣編班, 是否 A班的學生是成績最好呢? 他們 ...

Hi, 我個女一直保持在全級拾多名, 有時拾二, 有時拾陸七 . 但操行一直保持 A. 課外活動及校外獎就比較平均. 而校長推薦信就寫佢數學特別好, 保持在全級頭拾名以內. 我應為名次是其次, 分數亦重要, 如果平均分不在90分以上便可能無咁好. 我個女的平均分一直保持在90分以上, 而其中一半成績的平均分更在92-94分, 所以可能是這原因而有較大幫助. 她在校亦拿了一3獎, 如數學優異獎及良好獎, 英文良好獎, 劍橋英語13個盾, 英文作文良好獎 及 中文作文優異獎等. 至於校內的課外活動, 每個學期都有2-3 個, 無特別獎拿到. 校外有學習公文英文及數學, 重有上西人英語斑. 校內有
keep 住做服務生, 校外就無啦. 在自行派位時, 我有寫一封英文信, 而且要我個女都寫了一封中文信給校長, 表達自己很想入這間學校及喜歡學校的什麼和原因. 這樣可以表達我們的誠意. 我個女除咗考這間外, 還考了香港真光書院, 但這是第二志願, 面試表現自己覺得很好, 但最終都係CCSC收咗. 中央派位全簡CCSC為第一志願(因用咗婆婆的東區地址), 所以到底是在哪一階段收, 真係唔知. 不過, 我應為若果小朋友係有實力, 不防一試.

祝好運 !

原文章由 加菲貓 於 07-8-29 10:27 硐表
請問你個女係咪自行入到張祝珊呀? 要唔要全級頭三名, 得過咩獎? 我個女升小六, 考慮緊依兩間學校. 可以比D心得我嗎?

Hi Luima,

Thanks so much !

Radi

原文章由 luima 於 07-8-29 07:46 硐表

Dear Radi,

Congratulations!!!

Hi CCSPY,

真係恭喜你同你個囡囡,我地又有機會係學校見la!張祝珊出名係全級同學齊齊過關,所以佢唔會放棄水D個D同學,佢係以平均整體成績高做賣點,一般家長會受落D,試問會有幾多個超級資優ge係自己仔女。初中係無分好班或差班,老師話每班ge平均能力差不多,係根據成績平均分落各班。就算分組都會編叻同唔叻一齊,希望做到一起進步。

原文章由 radiwong 於 07-8-29 21:24 硐表
Hi, 我個女一直保持在全級拾多名, 有時拾二, 有時拾陸七 . 但操行一直保持 A. 課外活動及校外獎就比較平均. 而校長推薦信就寫佢數學特別好, 保持在全級頭拾名以內. 我應為名次是其次, 分數亦重要, 如果平均分不在90 ...

根據你咁講,如果真光in得好應該係自行入左,亦即係佢係自行第一志願就入到。嘩!好叻女woo!

[ 本文章最後由 ccspy 於 07-8-30 22:31 編輯 ]

Hi ccspy,

完全明白, 我都好認同, 學校應該一視同仁, 應該全部既同學都要關心. 希望可以在學校見面 !

Radi

原文章由 ccspy 於 07-8-30 21:58 硐表

真係恭喜你同你個囡囡,我地又有機會係學校見la!張祝珊出名係全級同學齊齊過關,所以佢唔會放棄水D個D同學,佢係以平均整體成績高做賣點,一般家長會受落D,試問會有幾多個超級資優ge係自己仔女。初中係無分好班或差班,老師話 ...

十分多謝你詳盡架回應, 聽你咁講, 你囡囡應該係自行收生入到張祝珊, 因為以佢架成績, 真光應該已經收佢, 唔會去到大抽獎, 恭喜你! 我現在都可以心裏有數, 會點樣選擇. 唔該晒.

原文章由 radiwong 於 07-8-29 21:24 硐表
Hi, 我個女一直保持在全級拾多名, 有時拾二, 有時拾陸七 . 但操行一直保持 A. 課外活動及校外獎就比較平均. 而校長推薦信就寫佢數學特別好, 保持在全級頭拾名以內. 我應為名次是其次, 分數亦重要, 如果平均分不在90 ...

我是ccsc 的中一生
我5記得9月3日幾點要返到ccsc
有無人可以話我知?

原文章由 cherrybear 於 07-9-1 22:12 硐表
我是ccsc 的中一生
我5記得9月3日幾點要返到ccsc
有無人可以話我知?

學校通告已寫明,開學日是9時至12時,由於大家都是第一天開學,交通會好亂,早D出門以免遲到。

radiwong,
想請教下你為何在自行時一間選 CCSC, 另一間選真光? 因為這兩間的差距都不少, 我在BK 見有些人說真光已不如以前, 希望你可以分享下為何選真光呢? 當初有否考慮過選庇理羅士呢?

[ 本文章最後由 snoopy008 於 07-9-3 15:56 編輯 ]

ccspy,
聽朋友說 CCSC 會開咪叫一些成績較差的同學去教員室, 仲會講埋個分數出嚟, 八十幾分都算差, 請問是否屬實呢?

原文章由 ccspy 於 07-8-30 21:58 硐表

真係恭喜你同你個囡囡,我地又有機會係學校見la!張祝珊出名係全級同學齊齊過關,所以佢唔會放棄水D個D同學,佢係以平均整體成績高做賣點,一般家長會受落D,試問會有幾多個超級資優ge係自己仔女。初中係無分好班或差班,老師話 ...

Snoopy008,
其實我鍾意庇理羅士, 但個女就唔鍾意, 佢擔心呢間好難考, 而面試佔分數頗大眾百分之五十). 為咗尊重佢, 所以比佢自己選擇第二自願, 咁佢就簡咗真光, 因為佢有個大佢一年嘅朋友讀緊真光, 所以佢就簡呢間. 其實報完呢間後, 就有 D 后悔, 因為如果真光收咗, 就無咗大抽獎抽張祝珊嘅機會. 所以在自行修生皆段, 除非你有兩間都好鍾意嘅中學, 邊間收咗都唔會後悔, 否則就只報最鍾意個間, 因為即使唔收都重有大抽獎機會.

Radi

原文章由 snoopy008 於 07-9-3 15:40 硐表
radiwong,
想請教下你為何在自行時一間選 CCSC, 另一間選真光? 因為這兩間的差距都不少, 我在BK 見有些人說真光已不如以前, 希望你可以分享下為何選真光呢? 當初有否考慮過選庇理羅士呢?

...

radi,
你說的道理我也很明白, 而我的首選也是 CCSC, 但我又有些覺得如果係自行時沒有被 CCSC 選上的話, 靠大抽獎入到去可能會讀得很吃力, 也不知是好是壞.  你的女兒真有主見, 知道自己喜歡那間學校. 唉! 我的女兒只叫我幫她決定.  :cry:

原文章由 radiwong 於 07-9-3 21:16 硐表
Snoopy008,
其實我鍾意庇理羅士, 但個女就唔鍾意, 佢擔心呢間好難考, 而面試佔分數頗大眾百分之五十). 為咗尊重佢, 所以比佢自己選擇第二自願, 咁佢就簡咗真光, 因為佢有個大佢一年嘅朋友讀緊真光, 所以佢就簡呢間.  ...

原文章由 snoopy008 於 07-9-3 15:45 硐表
ccspy,
聽朋友說 CCSC 會開咪叫一些成績較差的同學去教員室, 仲會講埋個分數出嚟, 八十幾分都算差, 請問是否屬實呢?

學校好注重個人私隱,老師只會個別派測驗卷而唔會公開宣佈。成績差D同學老師就會個別面見同輔導,了解同學D問題。同學間會唔會八八卦卦,就很難講la。至於幾多分先至差則因不同科目而定,不能一視同仁。

原文章由 snoopy008 於 07-9-3 23:22 硐表
radi,
你說的道理我也很明白, 而我的首選也是 CCSC, 但我又有些覺得如果係自行時沒有被 CCSC 選上的話, 靠大抽獎入到去可能會讀得很吃力, 也不知是好是壞.  你的女兒真有主見, 知道自己喜歡那間學校. 唉! 我的女兒只 ...

你個女一定很乖,完全聽曬你話,由你話事。

Radi,
第一次早會你個女聽唔聽得明校長ge英文訓話ah?

佢唔係好乖, 係冇乜主見呀! 其實我自己都唔係咁鍾意女校, 之前佢自己都話唔讀女校, 而家又話等我決定.  我其實怕佢太早情竇初開, 有D朋友叫我比佢讀女校, 等佢可以專心D, 有D朋友又覺得要比佢讀男女校, 可以平衡D, 驚佢識出面學校D男仔到時仲弊. 好煩呀, 年尾要決定啦!

原文章由 ccspy 於 07-9-4 00:14 硐表

你個女一定很乖,完全聽曬你話,由你話事。
‹ 上一主題|下一主題