用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 見到阿仔張成績成, 成個呆左
樓主: arron媽
go

見到阿仔張成績成, 成個呆左 [複製鏈接]

Re: 見到阿仔張成績成, 成個呆左

arron媽 寫道:
其實我有樣野唔太明, 呈分試是報俾教署的, 而全級名次是六年上的兩次考試(包括呈分試在內), 咁到底以呈分還是名次比較緊要呢? 可否解答一下, 麻煩你...

呈分試當然呈分啦(詳情請參閱007之中學分配學位就明白點計...)...名次只係畀家長睇!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

或者這樣說,
呈分既成績係電腦派位既標準
六上既成績係自行派位用既參考數據.好多中學都會要六上既成績黎決定有無得面試.or 計分用

我懷疑到咗五,六年班D考試卷淺咗, 我見到我女D同學個個成績都好到難于置信. 只要唔粗心大意都唔會點差, 咁情況, 都唔知好定唔好?!

我都覺得某部分小學, 係出問題時應該係淺左, 攪到d小朋友的成績, 科科取A, 以亞仔那班你看, 有2個同學取全A, 大部份同學, 中文及數學都取A, 所以中學揀取學生,並不全看成績表吧! 以面試的表現作準則.

NOVEM11 寫道:
我都覺得某部分小學, 係出問題時應該係淺左, 攪到d小朋友的成績, 科科取A, 以亞仔那班你看, 有2個同學取全A, 大部份同學, 中文及數學都取A, 所以中學揀取學生,並不全看成績表吧! 以面試的表現作準則.

因此好多學校以教統局成績次第做參考多過用成績表!

係啊, 我女讀聖心, 校長都講過, 佢地差0.幾分就跌一級, 所以成績表都唔show考第幾架
‹ 上一主題|下一主題