用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 自行收生階段會搏跨區名校嗎?
樓主: charliemom
go

自行收生階段會搏跨區名校嗎? [複製鏈接]

Re: 自行收生階段會搏跨區名校嗎?

charliemom,
戥你開心,有個多才多藝的女兒.不妨一試心儀ge名校.比個機會女兒及自己.
去吧!
★♂Helllo♀☆ :-D

多謝各位給我那

[quote]
charliemom 寫道:
多謝各位給我那
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

[quote]
其實我都有send profolio去 DGS 取 application form.都只是試

yr daughter is so smart, try DGS. Maryknoll, ST. MARY.

我自己就吾會用六年時間要個女每日用多兩個小時來回返學,除非成家搬出九龍遷就個女.中一學生,仲係女仔,到底係自己每日車佢返放學定係搭交通工具,如果係我個女,自己返學問題重大,塞車遲返,我就一定忐忑不安,學校活動遲放又驚餐死.心想佢吾知發生吔嘢事,仲有就係佢得個十一二歲女仔係咪放心比佢去咁遠?
最主要係元朗同屯門都有好學校.係元朗今年最好個間英中有一個10a兩個9a,另一間都有個10a生,屯門最好個兩間英中,我有兩個親戚以前係個到讀,宜家都入左中大(會計系,吾係讀水泡科).你要知道元朗及屯門最top個幾間英中要有幾多嘅會考分先至可以原校升讀,升得上原校肯定吾會差得去邊,元朗個兩間最好嘅英中有好多課外活動,(點解我會咁清楚?一間係我附近,另一間我個女讀)千其吾好人云亦云.

我同意, 除非係搬出去, 唔係要浪費時間係交通方面, 不如用來學其他野或者溫下書好過.
半桶水 寫道:
我自己就吾會用六年時間要個女每日用多兩個小時來回返學,除非成家搬出九龍遷就個女.中一學生,仲係女仔,到底係自己每日車佢返放學定係搭交通工具,如果係我個女,自己返學問題重大,塞車遲返,我就一定忐忑不安,學校活動遲放又驚餐死.心想佢吾知發生吔嘢事,仲有就係佢得個十一二歲女仔係咪放心比佢去咁遠?
最主要係元朗同屯門都有好學校.係元朗今年最好個間英中有一個10a兩個9a,另一間都有個10a生,屯門最好個兩間英中,我有兩個親戚以前係個到讀,宜家都入左中大(會計系,吾係讀水泡科).你要知道元朗及屯門最top個幾間英中要有幾多嘅會考分先至可以原校升讀,升得上原校肯定吾會差得去邊,元朗個兩間最好嘅英中有好多課外活動,(點解我會咁清楚?一間係我附近,另一間我個女讀)千其吾好人云亦云.

我覺得搭多一兩個鍾車, 去到一間好d既學校, 好值得
同埋, 依家交通方便, 元朗出九龍都係30-45分鍾
rclamlam 寫道:
我同意, 除非係搬出去, 唔係要浪費時間係交通方面, 不如用來學其他野或者溫下書好過.
[quote]
半桶水 寫道:
[/quote]

呢樣野真係見仁見智啦, 番學既係小朋友, 都要看佢點諗, 番九龍起碼要6點幾搭車出門口, 同埋中學好多課外活動, 分分鐘番到屋企都7點幾, 仲要做功課溫書都幾係架.
[quote]
FUNG12345 寫道:
我覺得搭多一兩個鍾車, 去到一間好d既學校, 好值得
同埋, 依家交通方便, 元朗出九龍都係30-45分鍾
[quote]

唔明點解咁多人認住元朗屯門區的學校成績一定不及市區中學。

如果只睇會考成績,近十年來新界好多學校已經好過很多市區名校多多聲,例如屯門百周年去年及今年分別有240A/239A(全級210人),今年有4個9A(學校唔俾考十科),15個尖子生(6A或以上),這樣的會考成績,全港範圍內亦屈指可數。

市區某些著名英中(e.g. 九華/港華/King's及一些"二級名校")近數年的成績已大幅下降,每年攞A數目只有100 - 150左右,比好多新界區中學遜色不少。

但是市區傳統名牌英中(DGS/MCS/SPCC/LSC/Queen's等),由於佢地的深遠傳統/風氣,校友網絡,及現時同學間的背景(大部分都是中上層家庭),我都認同培養出來的學生會比較自信,比較多才多藝,見識亦會比較廣闊,而非單係成績勁。

要深入認識一間學校,最好自己多D搜集資料,例如上學校網址,問就讀該校的學生/老師等一手資料,其他人的資料只能作為參考,不可作為天書。

另﹕各家長應時刻記住,依家係要幫子女選擇一間"最適合"佢的學校--能令子女在各方面(包括學業, 待人處世, 領導才能,藝術人文.....等等)發揮最大的潛能,而唔係一定要搵一間"最好"的學校。

"最好"=/="最適合"

mamafufu 寫道:
唔明點解咁多人認住元朗屯門區的學校成績一定不及市區中學。

如果只睇會考成績,近十年來新界好多學校已經好過很多市區名校多多聲,例如屯門百周年去年及今年分別有240A/239A(全級210人),今年有4個9A(學校唔俾考十科),15個尖子生(6A或以上),這樣的會考成績,全港範圍內亦屈指可數。

市區某些著名英中(e.g. 九華/港華/King's及一些"二級名校")近數年的成績已大幅下降,每年攞A數目只有100 - 150左右,比好多新界區中學遜色不少。

但是市區傳統名牌英中(DGS/MCS/SPCC/LSC/Queen's等),由於佢地的深遠傳統/風氣,校友網絡,及現時同學間的背景(大部分都是中上層家庭),我都認同培養出來的學生會比較自信,比較多才多藝,見識亦會比較廣闊,而非單係成績勁。

要深入認識一間學校,最好自己多D搜集資料,例如上學校網址,問就讀該校的學生/老師等一手資料,其他人的資料只能作為參考,不可作為天書。

另﹕各家長應時刻記住,依家係要幫子女選擇一間"最適合"佢的學校--能令子女在各方面(包括學業, 待人處世, 領導才能,藝術人文.....等等)發揮最大的潛能,而唔係一定要搵一間"最好"的學校。

"最好"=/="最適合"

全新界都係得5間左右多過200a, 好多所謂band1既新界英中或者一d係新界已經叫好既, 其實係九龍香港band2
好似元朗咁, 嚴格黎講得2-3間有band1級數=.=
同埋, 好似鄧顯, 荃官..... 都係有幾年好勁, 之後跌左唔少, 冇晒聲
所以佢地d成績有時都好飄忽
而且佢地同港九區一級傳統名校重差好遠, 例如qc, ls, dg, mcs...
如果同九華, kings呢d跌到七彩既名校比(如果比我排, 我覺得佢地係第三級o既傳統名校), 都唔係話勁好多
最多都係成績好少少, 但係課外活動方面, 領導才能等等, 傳統名校會好好多

當然元朗既鄉議會, 屯門既梁球居, 百周年
都係好o既, 不過其他就真係會差少少

半桶水 寫道:

真的要慎思這個問題, 何不嘗試帶女兒走一趟, 等佢感受吓將來返學的路程, 由佢來決定, 一個咁叻嘅女, 一定有佢嘅主意, 將來如果讀得辛苦都唔使賴你, 讀六年喎, 唔好肓婚呀嫁啩

我都覺唔你多A就係名校,名校個名唔係一朝一夕得黎

I think it is worth to move out if your daughter is accepted by a good school she likes which is also the most suitable school for her.

我都覺唔多A就係名校,名校個名唔係一朝一夕得黎?

dad1234 寫道:
我都覺唔你多A就係名校,名校個名唔係一朝一夕得黎
?

認識幾個元朗區小六學生報考市區最top英中,全部報考前己考慮好,如果成功,就會搬出市區居住,或mummy買架boot boot車接送 。因為同D家長傾過,屋企到市區學校間的公共交通時間要一小時至一小時半,即每日要花二至三小時搭車,同學間的課外活動又不能經常參與(尤其是即興的),可能令學生覺得離群,對學生的人際關係及領導才能培養反而弄巧成拙。

我都諗過交通問題,因為某些原因,我諗我唔會搬出市區。我都會考慮

charliemom,

其實妳個囡囡除了成績好之外,課外活動同各方面的才能亦很優秀,可以試o下最top的傳統名校如dgs, mcs, spcc等,不過如果佢地收o左妳個囡囡,就應該(也值得)全家搬出市區居住,因為妳囡囡的得益實在不能用金錢衡量。但不必考慮次一級的市區英中,話晒你的opportunity cost都幾大。

區內選校,我會建議在百周年,梁銶琚,鄉議局,陳瑞芝,崇德呢幾間內選擇,具體選邊間就要睇邊間的特點最適合妳個囡囡(教學模式, 功課量, 課外活動, 學校設施,學校環境等)

mamafufu,

激活除中文科(普通話授課),其他都以英語進行.我女兒的maths & I.S.都相當好.你建議的我都有在profolio內註明,希望增加她的機會.你覺得我應否讓她考鄉中或趙中呢?抑或另試其他呢?

charliemom,

因為你囡囡唔止係成績突出, 其實連其他方面都好優秀, 所以應該鼓勵佢出去考下的多方面兼顧既中學, 唔好哂左佢
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .
‹ 上一主題|下一主題